Рубрика на д-р Николова

Рубрика на д-р Николова

д-р Катя Николова

д-р Катя Николова Д-р Катя Николова завършва медицина в Медицинска академия, София през 1989 г. От 1989 до 1998 работи в кожно-венерично отделение в общинската болница в гр. Дупница. През 1994 г. придобива специалност по кожни и венерически болести. През 2014 г. завършва две годишно обучение по клинична хомеопатия към „Европейска школа по клинична хомеопатия”. Проявява интереси в областта на фитотерапията, биорезонансна диагностика и терапия, микотерапия.

Защитен ефект на лекарствените гъби върху черния дроб Защитен ефект на лекарствените гъби върху черния дроб
Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло и една от неговите функции е да неутрализира и елиминира токсините. Той е химическата лаборатория на организма, в която се произвежда холестерол, жизнено необходим за клетъчните мембрани, приблизително 20 вида протеини, включително антитела, които участват в анти инфекциозния процес и възпалението.

Лекарствените гъби съдържат активни вещества – хетерополизахариди (бета глюкани, бета манани, циклофурани), терпеноиди, лектини, хранителни влакнини, аминокиселини, витамини, минерали, микроелементи, които проявяват фармакологична активност и водят до благоприятни ефекти за човешкия организъм.

Оказва се, че някои от веществата в гъбите имат защитен ефект върху черния дроб. Затова от хилядолетия в традиционната китайска медицина, гъбите се използват при лечението на най-различни чернодробни проблеми.

В резултат на лабораторни експерименти и клинични изпитвания, направени по-късно, е доказано лечебното и протективно действие на голяма част от лекарствените гъби върху черния дроб. [… виж цялата статия…]

Слънце и рак на кожата. Фотопротекция – за и против Слънце и рак на кожата. Фотопротекция – за и против
Без слънце на земята не би имало живот. Слънцето влияе благотворно върху физическото и психическото ни развитие, като спомага за отделянето на хормона мелатонин, въздействащ на биологичните ни ритми и настроение. Слънцето стимулира изграждането на имунитет, както и синтезирането на витамин D.

Слънчевите лъчи оказват краткосрочни и дългосрочни ефекти върху човешкия организъм и в частност върху кожата. При неправилно излагане на слънчевите лъчи, клиничната картина варира от обикновено слънчево изгаряне до обриви, увреждане на тъкани, преждевременно състаряване на кожата и кожен рак. Ракът на кожата непрекъснато се увеличава както в световен мащаб, така и в нашата страна. Меланома малигнум (един от най-злокачествените тумори) е пети по честота тумор при мъжете и шести по честота при жените. Установено е, че 90% от всички случаи на кожен рак могат да бъдат избегнати и при това основна роля има фотопротекцията, т.е използването на средства за защита от слънчевите лъчи. [… виж цялата статия…]

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Задай въпрос към лекар

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?