BezRak.com

как да живеем с рак?

Ако болестта се появи отново

Ако болестта се появи отново
06 ноември 2014

Да чуеш, че “ракът се е върнал” е ужасна новина. Означава, че отново трябва да се сблъскаш с болестта, с прилагането на нови лечения, със страха от появяващи се усложнения и т.н.

Когато ти поставят диагноза рак, съществува риск от рецидив, което е появяване отново на злокачествен тумор след по-дълъг или по-кратък период на отсъствие на болестта. Трябва да знаеш, обаче, че все по-точното познаване на развитието на рака, заедно с периодичните контролни прегледи, улеснява ранното диагностициране на рецидив и по-бързото му и ефективно лечение.

Нормално е да се изпитват подобни емоционални реакции, и дори по-интензивни, отколкото появилите се при първата диагноза.

Страхът, тъгата, безсилието… това са емоциите, които се появяват в този труден момент. Но ти можеш да направиш много за справянето с тези емоции и чувства, които неминуемо ще възникнат. Един рецидив предполага ново усложнение в процеса на заболяването и лечението, но колкото и трудно да ти се струва, можеш да продължаваш да държиш юздите на собствения си живот и на болестта.

Информацията за рецидива, лечението, на което ще се подложиш, и препоръките за по-добър начин за посрещане на този момент ще бъдат най-добрите ти съюзници.

Какво може да се направи в такава ситуация?

 • Довери се на своя лекар и на останалите от екипа, който ще те лекува. Не оставяй пасивността да те завладее, а съдействай на лечението с тях.
 • На първо място, трябва да се отхвърли идеята, че „няма какво да се направи”, “че вече нищо няма да подейства”… тези мисли може да не отговарят на истината и само създават чувства на безнадеждност. Съществуват много възможности за лечение и контрол на заболяването, което отново се появява. Изследванията напредват много и всеки ден има на разположение все повече видове лечение, които се оказват ефективни. Използвай възможностите на природната медицина – лекарствени гъби, билки и други.
 • Абсолютен приоритет е да се опитваш да се пазиш повече от всякога (почивай си, храни се здравословно и балансирано, разхождай се…).
 • Вярвай в самия себе си и в собствените си ресурси за преодоляване на този момент. Старай се да мислиш позитивно и да превърнеш този момент в ново предизвикателство, което ще се опиташ успешно да преодолееш.
 • Разказвай на останалите как се чувстваш. Това е начин да се опознаеш по-добре, да изкараш навън всичките си негативни емоции и улеснявай другите, за да могат да се приближат до теб и да ти помогнат.
 • Предлагай на останалите възможността да те придружават.
 • Не хвърляй кърпата. Има много неща, които можеш да направиш, за да контролираш болестта и да се радваш на добро качество на живота.
 • Важно е да освободиш емоционалното напрежение. Оказва се много полезно да намираш моменти, за да изразяваш своята тъга, гняв или ярост и да оставиш чувствата да избликват, да плачеш, ако това ти е нужно, да крещиш или да правиш каквото и да е, което ще ти помогне дa се освободиш от емоциите. Използването на техники за релаксация и масажи може да ти помогне. Есенциите на д-р Бах също могат да са добър помощник в тези трудни моменти.
 • Живей ден за ден, като се опитваш да се наслаждаваш на всеки момент и на семейството си, на моментите прекарани с приятелите, на дейностите в свободното време, като четенето, киното…
 • Пoискай от своя лекар цялата ти необходима информация за този втори процес. Не предполагай със сигурност, че всичко, което ще се случи, ще бъде като първия път.
 • Може да се наложи да направиш корекции в живота си. Използвай всички стратегии, които са ти били полезни преди. Ако смяташ, че ти е нужно, потърси професионална помощ. Един психолог може да ти помогне да преодолееш тази сложна ситуация.

Виж продължение: При напреднал стадий на болестта

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?