BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Активен живот след терапията

Активен живот след терапията
20 ноември 2014

Приблизително 60% от диагностицираните с рак хора увеличават теглото си, поради химиотерапията и хормоналните лечения. Поддържането на активен живот и здравословно хранене могат да помогнат за възстановяване на идеалното тегло.

Нещо повече, в днешно време са направени много проучвания, които показват, че ежедневните физически упражнения подобряват здравето и качеството на живота на хората, лекувани от рак, тъй като помагат да се намалява умората, да се увеличава силата на мускулите и освен това имат положителни психологически ефекти, водещи до намаляване на напрежението и депресията.

Как да водите активен живот?

Физическите упражнения са здравословни за всеки човек, независимо от възрастта му. Но преминаването от заседнал живот към активен живот трябва да става постепенно, като се увеличава времето, отделяно всяка седмица за това.

Един сполучлив начин, за да се чувствате добре и във форма, е да правите упражненията редовно и да се грижите за храненето си (увеличаване на процента на плодовете и зеленчуците и намаляване на мазнините, особено наситените, т.е. мазнините от животински произход)

Преди да започнете да правите упражнения е препоръчително да си набележите няколко различни цели, в зависимост от времето след приключването на химиотерапията и/или лъчетерапията.

Непосредствено след терапията

Първата цел в този период е да си дадете време, за да се възстановите окончателно от страничните ефекти, поради което трябва бавно и постепенно да увеличавате активността си, до пълно възстановяване.

Следвайте девиза: “Малко е повече от нищо”. За да има полза от физическата активност е необходимо постоянство. В началото са достатъчни 10-15 минути дневно за някакво просто упражнение, като ходене. В случаите на по-изразена отпадналост, можете да се ограничите с 3 или 4 дни седмично.

Винаги е по-добре да правите някакви упражнения, отколкото да водите напълно заседнал живот.

Следващите препоръки могат да ви помогнат прогресивно да включвате физическа активност в ежедневния си живот:

  • През първите две или три седмици ще е достатъчно да отделяте по 15 минути на ден за упражненията, които ви харесват най-много. Следващите три седмици увеличете това време с 5 минути.
  • Опитайте да не използвате транспорт (кола, автобус, метро…), за да отидете до най-близките места – ходете пеша, с темпото, с което можете.
  • Ако мястото е по-далече, слезте на предходната спирка или паркирайте колата преди да сте стигнали до целта, и извървете останалата част от пътя пеша.
  • Използвайте асансьора възможно най-рядко. Качвайте се и слизайте по стълбите.
  • Когато излизате на разходка, правете го в компанията на приятел/ка или роднина.
  • Ободрете се, движете се, отидете на някое място, което наистина ви харесва. Когато се върнеете вкъщи, ще се чувствате по-добре.

Когато вече сте се възстановили от страничните ефекти

След като вече сте се възстановили, поставете си за цел прогресивно да увеличавате времето, за практикуване на някакъв вид спорт.

Ако никога не сте правили никакви упражнения:

  • За начало, най-много се препоръчва ходенето. Ходенето с бързи крачки е най-добрият спорт, който може да практикува човек, свикнал със заседнал живот. Йогата също е препоръчителна.
  • През първите седмици отделяйте най-малко по 30 минути дневно за ходене.
  • Според физическата форма, която придобивате, можете да прибавите и друг вид спорт или упражнения, каквито харесвате – плуване, колоездене, танци…

Всяка седмица увеличавайте с 5 минути времето за спорт, а ако се изморявате много, отново се върнете на предишния режим. Ако не можете да практикувате повече от 30 минути, не се безпокойте – това е достатъчно, за да бъдете във форма.
Потърсете си приятна компания, за да споделяте тези моменти.

Не забравяйте да пиете вода в изобилие, за предотвратяване на дехидратацията, особено през лятото.

Виж продължение: Физически упражнения

Сподели
Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи