BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Анатомично устройство на дебелото черво

Анатомично устройство на дебелото черво
28 октомври 2014

Дебелото черво (колон) се намира на края на храносмилателната система. То е с дължина около 1,5 м. и се простира от края на тънкото черво до ануса.

Първият участък на дебелото черво е разположен в долната дясна част на корема, където свършва тънкото черво, и се нарича сляпо черво. Оттук дебелото черво се насочва нагоре, достига областта на черния дроб (възходящо ободно черво) и преминава през корема (напречно ободно черво).

След това дебелото черво се спуска надолу, като тази част се нарича низходящо ободно черво, и стига до област, наречена сигмоидно черво, която преминава в ректума и накрая в ануса. Той се отваря навън през анален сфинктер, чрез който се изхвърля преработеното чревно съдържимо.

Специфичната функция на възходящото и на напречното ободно черво е да извличат от храната вода и електролити (натрий, калий и други), докато функцията на низходящото ободно черво и на ректума е да съхраняват фекалните маси до тяхното отделяне през ануса.

Както дебелото, така и правото черво, се състоят от няколко тъканни слоя: най-вътрешният е лигавица, която е заобиколена от подлигавица, а в най-външната част се намира мускулен слой (чрез свиването му се постига придвижване на чревното съдържимо), покрит на свой ред със сероза (най-външният слой).

Лигавицата съдържа слузни жлези и именно в тях най-често започват злокачествените тумори.

Виж продължение: Какво представлява ракът на дебелото черво?

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи