BezRak.com

рак на ларинкса

Анатомично устройство на ларинкса

Анатомично устройство на ларинкса
27 октомври 2014

Ларинксът (гръклянът) е част от дихателната система, която се намира между фаринкса и трахеята, и следователно е част от горните дихателни пътища. Представлява кух орган, разположен в предния срединен участък на шията, зад шийната мускулатура.

Основната му структура е изградена от мускулна и хрущялна тъкан, а вътрешната му повърхност е покрита с тъкан, подобна на тази на останалата част на дихателната система.

Тази структура позволява осъществяването не само на процеса на дишане, но и на гласообразуване (фонация), освен че участва и в процеса на гълтане.

Ларинксът е с форма на обърната пирамида и анатомично се дели на няколко области:

  • Супраглотисна област: започва от входа на ларинкса (който се съединява с фаринкса) и се простира до глотисната област (гънка, която позволява затварянето на дихателните пътища при поглъщане на храна).
  • Глотис: включва същинските гласни връзки. Позволява модулиране на въздушната струя и осъществяване на процеса на гласообразуване.
  • Субглотисна област: започва от глотиса и стига до връзката с трахеята, която се счита за част от долните дихателни пътища.

Виж продължение: Какво представлява ракът на ларинкса?

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?