BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Анемия

Анемия
20 ноември 2014

Анемията е намаление на броя на червените кръвни клетки.

Червените кръвни клетки съдържат вещество, наречено хемоглобин, който е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове до останалите части на организма. Когато нивата на хемоглобина са под нормалните, до тъканите и органите на тялото достига по-малко кислород, така че пациентът с анемия се чувства по-уморен или по-слаб от обикновено. Анемията е често срещано усложнение при пациенти с рак. Това може да се дължи на самото заболяване, на лечението, което се прилага на пациента (химиотерапия, лъчетерапия или хирургическа намеса) или на комбинация от двата фактора.

Как се получава анемията?

Ракът може да предизвика астения по различни начини, като анемията е един от най-важните. Причините да се случи това са няколко:

 • Лечението на рака, известно като химиотерапия, действа като унищожава туморните клетки. Всъщност, химиотерапията е предназначена да унищожава бързоделящи се клетки. За съжаление, не само раковите клетки се делят бързо, така че „здравите клетки”, включително червените кръвни телца, също страдат. Лъчевата терапия може също да навреди на червените кръвни клетки и да увреди костния мозък.
 • Ракът може да намали производството на хормона еритропоетин, който контролира образуването на нови червени кръвни клетки. Нивото на червените кръвни клетки спада, ако произведеното количество еритропоетин е прекалено малко.
 • Анемията може да се появи и като резултат от операция за лечение на рака. По време на операцията може да се загуби значително количество кръв, като по този начин намалява броят на червените кръвни клетки.
  Въпреки че причините за анемията са различни, крайният резултат е един и същ. В условията на анемия, организмът не разполага с достатъчно червени кръвни клетки или не произвежда достатъчно хемоглобин. Това означава по-малко количество кислород за мускулите и клетките.

Какви са симптомите на анемията?

Анемията настъпва бавно, така че в началото симптомите са незначителни и може да бъде трудно да се идентифицират. Когато анемията е в по-напреднал стадий, тогава може да се появи:

 • По-голяма умора или слабост от обикновено.
 • Усещане за липса на въздух при физическа активност (изкачване на стълби, ходене…). Ако анемията не е значителна, е необходимо правенето на по-големи усилия, за да се появи липсата на въздух. Ако спадът на хемоглобина е по-голям, този симптом се проявява тогава, когато се извършват дейности, които изискват по-малко усилия.
 • Замайване
 • Бледност на кожата
 • Повишена сърдечна честота (тахикардия)
 • Умората може да възникне или да се увеличи и при смущения на съня (безсъние), при промени в храненето (липса на апетит), при стрес или тревожност, но ако се чувствате по-уморени от обикновено или забележите някакъв друг симптом, трябва да уведомите своя онколог.

Как се диагностицира анемията?

Потвърждението за наличие на анемия се извършва чрез прост анализ на кръвта, при който се измерват нивата на червените кръвни клетки и на хемоглобина. Когато е налице анемия, тези нива са под нормалните.

Защо е важно да се третира анемията?

Има няколко важни причини, поради които трябва да се лекува анемията:

Умората или слабостта, която анемията причинява при пациенти с рак, не е свързана с ежедневните упражнения или физическата дейност и, освен това, обикновено не се подобрява с почивката, което предизвиква у болния усещане за голяма липса на енергия, засягащо значително качеството му на живот.

Анемията може да направи лечението с лъчетерапия по-малко ефективно, може да наложи да се намалят дозите, или химиотерапията да бъде преустановена, защото при един нов цикъл с ниски нива на хемоглобина може да се утежни още повече кръвната картина на анемията.

Как се третира анемията?

Третирането на анемията варира в зависимост от причината, която я е предизвикала, и от нейната интензивност.

В днешно време съществуват лекарства, които помагат за предотвратяването и лекуването на анемията, причинена от химиотерапията. Друга опция е извършването на кръвопреливания.

Вашият лекар ще ви обясни коя опция е най-подходяща за случая, в зависимост от тежестта и причината за анемията.

Как да се избегне анемията?

Анемията, получена вследствие на леченията за рак, не може да бъде предотвратена чрез изменение на хранителния режим или повече почивка, тъй като се дължи на въздействието, което химиотерапията има върху костния мозък (костният мозък се намира във вътрешността на костите и е отговорен за произвеждането на кръвни клетки: еритроцити, левкоцити и тромбоцити).

Въпреки това е възможно да се облекчат произтичащите от анемията симптоми, като умора и слабост:

 • Поддържайте балансиран и разнообразен хранителен режим. Яжте всички храни в правилните пропорции.
 • Ако страдате от безапетитие е препоръчително да се ядат малки количества храна, но повече пъти на ден.
 • Водете спокоен живот, избягвайте стреса и ситуациите, които изискват значително физическо усилие.
 • Спете по 8 часа през нощта. Ако имате затруднения при заспиването, консултирайте се с лекаря – той може да ви помогне.
 • Избягвайте стимуланти, като кофеина, особено през нощта, тъй като те могат да пречат на съня.
 • Избягвайте продължителния сън през деня, тъй като може да ви попречи да спите през нощта.
 • Правете малко леки упражнения през деня, като избягвате претоварването.
 • Извършвайте дейности, които обичате и които изискват малко усилия. Планирайте дейностите за деня, като подбирате приоритетите.
 • Искайте подкрепа от своите роднини и приятели за домашната работа или за други задължения.
 • Консултирайте се със своя лекар при появата на нови симптоми.

Имайте предвид, че умората идва от анемията, а не защото болестта се развива неблагоприятно или не реагира адекватно на леченията.

Виж продължение: Болката

Сподели
Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи