BezRak.com

рак

Невероятно откритие! Учени използват бактерии за лечение на рак

Невероятно откритие! Учени използват бактерии за лечение на рак
22 юли 2016

Инженери програмират бактерията ешерихия коли така, че да разрушава ракови клетки

Изследователи към МИТ – Масачузетски Технологичен Институт и Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, са решили да създадат „нови бойци“ в борбата със заболяването рак, като използват бактерии.

В изследване, публикувано на 20 юли 2016г. се казва, че учените Сангета Батия (професор по здравни науки) и Джеф Хести (професор по биоинженерство), са програмирали безвредни щамове бактерии, които да „доставят“ токсичния лечебен товар на химиотерапевтиците до раковата клетка. Едновременното прилагане на бактериите с традиционните противотуморни лекарства предизвикало свиване на агресивни чернодробни тумори при мишки много по-ефективно, отколкото това би станало, ако се прилагат само цитостатиците.

Новият подход използва естествената склонност на бактериите да се натрупват в мястото на заболяването. Определени щамове бактерии виреят в ниско-кислородни среди, каквито са туморите. Потиснатата имунна система на организма създава благоприятни условия за тяхното развитие.

“Туморите могат да бъдат благоприятна среда за бактериалния растеж и ние се възползваме от това“, казва Батия – професор по здравни науки и електроинженерство и член на Института Кох за интегративни изследвания на рака към МИТ.

Начини за използване на бактерии за лечение на рак

Изследователският екип започнал да търси възможност за използване на бактериите в борбата с рака още преди няколко години. В проучване, публикувано през 2015 г., насочено към диагностиката на рака, учените разработили бактериален щам от пробиотични бактерии, подобни на тези в йогурта. Целта била бактериите да проявят генетичен механизъм, произвеждащ луминесцентен сигнал, който при наличие на чернодробен рак да може да бъде засечен с прост уринен тест.

Използваните сега безвредни щамове от ешерихия коли (E. Coli) могат да бъдат приложени инжекционно или перорално и имат свойството да се натрупват в черния дроб, тъй като една от неговите функции е да филтрира и извлича бактериите от кръвта.

В своето проучване изследователите направили изкуствени генетични модификации в бактериите, които им позволяват да унищожават раковите клетки по три различни начина. Единият начин е бактерията да продуцира молекула, наречена „хемолизин“, която разрушава клетъчните мембрани на раковите клетки. При другия начин бактерията произвежда съединение, което кара раковите клетки да започнат програмирана клетъчна смърт, а третият генетичен път произвежда протеин, стимулиращ имунната система на организма да атакува тумора.

За да избегнат потенциалните странични ефекти на химиотерапевтичните лекарства, изследователите добавили и друг генетичин механизъм, който позволява на клетките да отчитат какво е количеството на другите бактерии в околната им среда – процесът се нарича „quorum sensing“ (кворумно /колективно/ усещане). Когато популацията достигне предопределеното ниво, бактериалните клетки се саморазрушават, освобождавайки наведнъж токсичния си заряд.

Малък брой клетки оцеляват, за да започнат цикъла отново. Това отнема около 18 часа и позволява повторно освобождаване на лекарствените препарати в средата на тумора. “Това ни позволява да поддържаме броя на бактериите в целия организъм на ниско ниво, а лекарствата да се ‘изпомпват’ само в тумора“, казва Батия.

Комбинирана терапия

Изследователите изпробвали лечението с бактерии при мишки с много агресивна форма на рак на дебелото черво, даващ разсейки в черния дроб. Бактериите се акумулирали в черния дроб и започнали своя цикъл на развитие и разрушаване на раковите клетки. Сами по себе си те забавили туморния растеж, но в комбинация с противотуморния препарат 5-fluorouracil, използван често при лечение на чернодробен рак, е постигната драматична редукция на туморния размер – много по-изразена, отколкото при самостоятелно приложение на препарата.

Този подход е особено подходящ при чернодробните тумори, тъй като след перорален прием на бактериите те се натрупват изразено точно там, казва Батия. “Ако искате да третирате тумори извън червата или черния дроб с тази стратегия, се налага да прилагате по-висока доза, да ги инжектирате директно в тумора, или да добавите допълнителни стратегии за посяване“, казва още тя.

В предишни проучвания изследователите открили, че модифицираните бактерии, излезли от черния дроб, се почистват ефективно от имунната система и имат склоност да се натрупват в туморната среда. Това намалява вероятността от поява на странични реакции на химиотерапевтичните лекарства, които носят.

Мартин Фузенегер, професор по биотехнологии и биоинженерство в Цюрих не е участник в изследването, но нарича новия подход “неконвенционален“ и “многообещаващ“.
“Това е очарователна, свежа и прекрасна концепция“, казва той. “В света на концепциите на конвенционалната противоракова терапия, която често е с доста ограничен успех, ние силно се нуждаем от нови терапевтични стратегии.“

В момента учените работят по програмиране на бактериите за пренос на други видове химиотерапевтични лекарства. Планира се изследване, което трябва да установи кои комбинации от бактериални щамове и туморно-таргетни пътища ще бъдат най-ефективни при различните видове рак.

Автор: AnneTrafton

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?