BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Опасности от туморектомията на млечната жлеза и биопсията и техните алтернативи

Опасности от туморектомията на млечната жлеза и биопсията и техните алтернативи
05 декември 2017

Частичната резекция представлява отстраняване на тумора на гърдата („бучката”) и част от нормалните заобикалящи тъкани. Частичната резекция е форма на „органо-съхраняваща” операция. Има няколко термина, използвани за консервативните операции: биопсия, туморектомия, частична резекция, ре-ексцизия, квадрантектомия или клиновидна резекция. Технически, туморектомията е частична мастектомия, тъй като се премахва част от тъканта на млечната жлеза. Количеството на отстранената тъкан варира в широки граници. При квадрантектомията се отстранява приблизително една четвърт от гърдата. Трябва точно да се уточни с хирурга каква част от млечната жлеза ще бъде отстранена по време на операцията и какъв белег ще остане.

Биопсията и туморектомията се използват при различни етапи на конвенционалното лечение на рака на млечната жлеза. Процедури си приличат и се смятат за „органо-съхраняващи” техники и носят едни и същи опасни странични ефекти. Независимо на коя ще бъдете подложени, направете това, което смятате за най-добро за вашето здраве. Въоръжени с правилната информация за тези процедури, ще можете да вземете правилното решение със сила и увереност.

Биопсията и туморектомията на гърдата носят риск от разпространение на туморните клетки

В средите на конвенционалната медицина е обичайно лекарят да препоръча биопсия с цел добиване на по-пълна информация за патологичните образувания, открити в млечната жлеза. Биопсията е проста манипулация, състояща се във вкарване на игла в съмнителната област, с цел „да се вземе част от тъкан или проба от клетки от организма, за да се изследват в лаборатория (патоанатомия)” – съгласно определението на Клиника Майо, САЩ (Mayo Clinic, USA).

При откриване на тумор, онкологът вероятно ще предложи извършването на туморектомия, за премахване на образуванието, без да се отстранява цялата млечна жлеза. Туморектомията се състои в изрязване на „бучката” и обикновено и част от здравите тъкани около нея. Най-често това се нарича частична резекция.

Остава впечатлението, че хирургичната интервенция е най-добрият начин за третиране на раковите заболявания, защото не се използват лекарства (освен обезболяващи след операцията). Но и мастектомията (цялостното отстраняване на гърдата), и биопсията и частичната резекция се считат за инвазивни методи, носещи своите рискове, както и големите операции. Всеки път при контакт с тумора в хирургичен аспект, включително биопсия, естествените бариери, които обикновено го държат ограничен в определена област, се нарушават. Това може да даде възможност на раковите клетки да се откъснат и метастазират в други области на организма. Италианско проучване при над 1 000 жени, публикувано в Британско периодично издание за онколози (British Journal of Cancer) стига до заключение, че:

„Хирургичната интервенция може да се приеме за най-притесняващият фактор за развитие на метастази при лабораторни животни. Различното време за настъпване на смъртта… показва, че отстраняването на първичния тумор може да доведе до промени в поведението на метастатичния процес, дори и при рака на млечната жлеза.”

Има и други фактори, които трябва да се вземат предвид по отношение на биопсията или частичната резекция:

 • Хирургичната интервенция, както и всяка друга физическа травма, предизвиква имунен отговор. Тя провокира и възпалителна реакция, която може да накара туморните клетки да пролиферират (да растат).
 • Като реакция на травмата, по време на интервенцията организмът отделя специфични растежни фактори в стремежа си да ускори зарастването на раната. За съжаление, тази реакция може да има обратен ефект, когато се касае за рак, тъй като някои от тези субстанции могат да стимулират растежа и на туморните клетки.
 • Туморните клетки са „прилепчиви“, което им дава възможност да се залепват една към друга, както и към повърхността на кръвоносните съдове. Опит с имитиране на хирургична интервенция показва, че в такива случаи способността за прилепване на раковите клетки (адхезия) към кръвоносните съдове скача с изумителните 250%.
 • Хирургичната интервенция понижава производството на естествени клетки убийци (NK клетки) и блокира тяхната активност. Функцията на NK клетките е да намират и унищожават външни и вредни патогени, като раковите клетки.
 • Проучване от 2011 година, публикувано в Хроники на хирургията (The Annals of Surgery) установява, че интервенцията сама по себе си води до създаване на подходяща среда за развитие и разпространение на туморния процес, защото предизвиква потискане на имунната система по време на операцията.
 • Има установена връзка между биопсията на туморите и метастазирането в локалните (сентинелни) лимфни възли. Изследване на учени от Раковия институт Джон Уейн, Калифорния, САЩ (John Wayne Cancer Institute, California, USA) през 2004, установява, че „манипулациите върху интактен тумор чрез тънкоиглена аспирационна биопсия (FNA (Fine Needle Aspiration)) или дълбока широко-иглена биопсия са свързани с повишен риск от поява на метастази в регионалните лимфни възли, вероятно дължащ се на нарушаване целостта на тумора от иглата.”

Необходима ли е биопсията?

Разбираемо е, че някои жени искат да знаят спецификите на своя тумор, за които отговор може да даде биопсията. Но мнението на много специалисти е, че „ракът си е рак” и основната причина е една и съща, независимо от неговата хистология.

В натуралните лечебни протоколи, които се прилагат в здравните центрове, спецификите на тумора нямат особено значение. Така е, защото „растителната химиотерапия”, методите за детоксикация и промените в диетичния режим и начина на живот в по-голямата си част се припокриват. Алтернативи на биопсията съществуват и могат да предоставят допълнителна информация за тумора с далеч по-малки рискове за здравето. Включват ONCOblot® изследване и термографски скрининг, както и много други.
ONCOblot®-тест се използва за потвърждаване наличието на ракови образувания. Тестът осигурява допълнителна стъпка към съществуващите диагностични процедури – туморни маркери, мамографии, ядрено-магнитен резонанс, РЕТ-скенер, биопсия. ONCOblot® се използва за установяване на тумори с неизвестно първично огнище (НПО), за контрол на рецидивите и при високо-рискови групи пациенти.

Ако вече сте били подложени на инвазивна хирургия, като туморектомия, биопсия или мастектомия, има няколко неща, които могат да направят веднага, за да може организмът да се възстанови и имунната система да укрепне:

 • Модифициран цитрусов пектин – предпазва от прилепване на ракови клетки към стените на кръвоносните съдове. Някои проучвания и експерти препоръчват 14 грама пектин/дневно поне 1 година след интервенцията (включително ако резултатът от биопсията е положителен).
 • Медицински гъби, чесън, глутамин и инозитол-6 фосфат (IP-6 – inositol hexaphosphate) – всички тези продукти активират NK-клетките.
 • Генистеин (Genistein), магарешки бодил, епигалокатехин галат (EGCG) от зеления чай (особено зелен чай matcha) и куркумин доказано потискат съдовите растежни фактори на метастатичните тумори. Няколко проучвания установяват, че куркуминът сам по себе си намалява туморния размер с 60-80%.

Изборът дали да се подложите на биопсия и/или операция е изцяло ваш. Запознайте се с всички факти, преди да вземете решение, което да бъде в унисон с вашия начин на живот като цяло.

Накратко:

 • Биопсията и туморектомията се смятат за „органо-съхраняващи” оперативни интервенции, които носят определени рискове и странични ефекти.
 • Според определението на клиника Мaйо, САЩ (Mayo Clinic), биопсията се състои във вкарване на игла в съмнителната област, откъдето се взема „част от тъканта или проба от клетки, които да бъдат анализирани в лаборатория.”
 • Туморектомията представлява отстраняване на „бучката” (тумора) заедно с част от прилежащите тъкани. Често това се нарича парциална (частична) резекция.
 • При всяка хирургична интервенция върху тумора се нарушават естествените граници, които го поддържат в определена област. Това може да даде възможност на раковите клетки да се откъснат и метастазират в други части на тялото.
 • Хирургичната намеса води до потискане на имунната система и предизвиква възпалителен отговор, което дава възможност на туморните клетки да пролиферират. Хирургичната интервенциия потиска производството на NK-клетките, чиято функция е да откриват и унищожават патогени, като туморни клетки и др.
 • Съществуват алтернативи на биопсията, които могат да дадат допълнителна информация за заболяването с далеч по-малки рискове. Такива са ONCOblot®-тестът, термографията и др.
 • Ако вече сте били подложени на оперативно лечение, като биопсия, частична или тотална резекция на млечната жлеза, може да приемете някои добавки за ускоряване на възстановителните процеси и стимулиране на имунната система:
  • Модифициран цитрусов пектин;
  • Медицински гъби, чесън, глутамин, IP-6;
  • Генистеин, магарешки бодил, зелен чай, куркумин.

Източник: The Truth about Cancer ( By Dr. Veronique Desaulniers)

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

5 коментара

 1. Катя Добрева
  Катя Добрева май 17, 10:47

  Здравейте, всичо това звучи много добре. Но излизза, че няма как да се определи вида на тумора, защото всичките биопсии са вредни. И това което опписвате по-скоро е приложимо за американските стандарти. Ту сме в България. Къде и кой провежда такъв Онкоблот тест? И колко струва? И тез лекарства, които посочвате от къде могат да се закупят? предполагам, че не всичките ги има по аптеките? Тогава какъв смисъл има от вашата реклама? А и дали тези продукти нямат странични ефекти? Дали са безопасни за приемане, особено IP-6…i EGCG? На мен ми прпедстои биопсия и не знам коя да избера.

  Отговори на този коментар
 2. К. Добрева
  К. Добрева май 17, 10:51

  само да добавя? ТУк лекарите работят още по стари начини, особено, когато е с направление по клинична пътека. Тоест правят само туморектомия и след това отстраняват гърдата. Широкоиглената биопсия се прави на частно и струва много, а вакуум биопстя в България се прави само на едно място. За какво говорим тогава? А от там, където правят термографски скрининг ми казаха, че съмнение за рак, това излседване е безполезно, защото го открива само в много начален стадий, а и не може да определи вида на тумора и начина на лечението му.

  Отговори на този коментар
 3. Ролка Филипова
  Ролка Филипова октомври 29, 07:03

  Здравейте, как според Вас стои въпросът за биопсия при метастази? Поради това, че е минало време след операцията, и може да се е променил HER2 препоръчват нова биопсия от мета – на същото място – гърда. Отворена биопсия. Има ли алтернатива?

  Отговори на този коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи