BezRak.com

рак на дебелото черво

Видове рак на дебелото черво

Видове рак на дебелото черво
28 октомври 2014

Дебелото черво при човека е дълъг, с форма на тръба орган, с дължина около метър и половина. Той започва от края на тънките черва и завършва в ануса, като прави няколко извивки в корема. Дебелото черво има три основни функции – участва в храносмилането и абсорбирането на хранителни вещества от храната; оформя фекалните маси чрез извличане на вода и електролити от тях; съхранява и контролира отделянето на фекалиите. Дясната част на дебелото черво има основна роля в абсорбцията на вода и електролити, докато лявата е отговорна за складирането и отделянето на изпражненията.
Повечето злокачествени тумори на дебелото черво и ректума се развиват върху съществуващи лезии на лигавицата, които могат да бъдат полипи или възпалителни заболявания. Рак, който се появява в здрава лигавица е изключение.

Най-често срещаният рак на дебелото черво и ректума е аденокарцином. Наблюдава се в 90-95% от случаите и възниква в лигавицата, която покрива вътрешната част на дебелото черво и ректума.

Има и други видове тумори, които могат да бъдат разположени в дебелото черво и ректума, макар и с не толкова голяма честота. Такива са:

  • Саркоми: тумори, които водят началото си от гладката мускулатура на храносмилателния тракт.
  • Лимфоми: рак на защитните имунни клетки на стомашно-чревния тракт.
  • Карциноидни тумори: тумори, произхождащи от хормон-продуциращи клетки на храносмилателния тракт.
  • Меланоми.

Ракът на дебелото черво или ректума е аденокарцином. Другите видове тумори, които могат да бъдат локализирани в дебелото черво, не се включват в този вид тумор. Тяхното поведение е съвсем различно и изискват напълно различен терапевтичен подход.

Виж продължение: Стадии при рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?