BezRak.com

рак на ларинкса

Видове рак на ларинкса

Видове рак на ларинкса
27 октомври 2014

Ларинксът е част от гърлото, което се състои от сложна смесица от хрущяли и мускули. Той не само „произвежда” нашият глас но и изпълнява други сложни функции, като например предпазва дихателните пътища при преглъщане. Другото име на ларинкса е „гласова кутия”. Той представлява дълга около 5 см тръба (при възрастните) и се намира в горната част на трахеята, пред хранопровода. Хранопроводът се нарича още „глътка” или „езофагус”.

Ларинксът е издутината, която можете да видите в предната част на шията и която наричаме още „адамова ябълка”. При мъжете тя е по-лесно забележима, отколкото при жените. Ларинксът играе роля при дишането, преглъщането и говоренето и действа като клапа на дихателната тръба. Клапата се отваря и затваря за да позволи преглъщане, дишане или говор.

Най-често срещаните форми на рак на ларинкса носят наименования, свързани с вида на клетките, от които водят началото си.

Лигавицата на ларинкса се състои от плоски клетки, наречени сквамозни клетки, поради което възникналият в тях тумор се нарича плоскоклетъчен (сквамозен) или епидермоиден карцином (тези клетки наподобяват клетките на кожата или епидермиса). Това е най-често срещаният вид тумор.

От друга страна, ракът на ларинкса се класифицира според областта на ларинкса, в която възниква. Ето защо се говори за супраглотисен, глотисен и субглотисен рак, според местоположението на тумора.

Виж продължение: Стадии на рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?