BezRak.com

рак на хранопровода

Видове рак на хранопровода

Видове рак на хранопровода
02 април 2015

Най-често срещаните форми на рак на хранопровода носят наименования, свързани с вида на клетките, от които водят началото си.

Лигавицата на хранопровода се състои от плоски клетки, наречени сквамозни клетки, поради което възникналият в тях тумор се нарича епидермоиден или плоскоклетъчен (сквамозен) карцином (тези клетки наподобяват клетките на кожата или епидермиса). Това е най-често срещаният вид рак с такава локализация, най-вече в проксималния хранопровод (горна и средна третина).

При Баретов хранопровод лигавицата се заменя с друга, от аденоиден или жлезист тип, поради което възникналият в тези клетки тумор се нарича аденокарцином. Образува се почти винаги в долната третина на хранопровода и във всички случаи се обуславя от посоченото изменение на лигавицата.

Макар и по-рядко, върху стената на хранопровода може да се развият неепителни тумори (карциноми). Един от най-често срещаните тумори от тази група е стромалният тумор (ГИСТ), който има променливо поведение (потенциално злокачествен). Този вид тумор не попада в обхвата на определението за рак на хранопровода. Прогнозата и лечението при него са напълно различни.

Виж продължение: Стадии на рак на хранопровода

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?