BezRak.com

как да живеем с рак?

Грижи се за външния си вид, ще се почувстваш по-добре

Грижи се за външния си вид, ще се почувстваш по-добре
10 ноември 2014

Обикновено, когато говорим за физическите последици от рака или неговото лечение, имаме предвид умора и слабост, стомашно разстройство, повдигане и т.н.

Лечението на онкологичните заболявания причинява странични ефекти, които могат да променят кожата, косата и общия изглед, които макар да нямат голямо клинично значение, определено са важни за общото ни здраве и самочувствие.

Кожата

В хода на противораковата терапия често възникват кожни изменения. Те варират по вид и интензивност, в зависимост от вида на прилаганите препарати. Най-често наблюдаваните са: пигментни петна, сухота на кожата, излющване на епитела, кожни раздразвания. Кожният епител изтънява, става лесно раним и води до чести инфекции.

Тези изменения в повечето случаи са временни и могат да се подобрят, като се вземат под внимание някои съвети.

Eфекти от химиотерапията

Трябва да се знае, че тези странични ефекти варират в зависимост от вида на химиотерапията и конкретния индивид. Не е задължително да се проявят при всеки. Често се наблюдава сухота на кожата. В такива случаи се вземат мерки за адекватното ѝ овлажняване.

За почистване използвайте всеки ден хладка вода и меки сапуни (c неутрално pH).

Във връзка с хидратацията, полезно е тя да се засили. Затова:

 • Приемайте много вода.
 • Използвайте хидратиращи кремове или масла за тяло.
 • Използвайте продукти, които не съдържат спирт (да се внимава с козметичните средства).

По време на химиотерапията кожата става по-неустойчива и трябва да се вземат специални предпазни мерки.

 • Бъдете внимателни при чесане и триене на кожата с ръце, четка или гъба.
 • При подсушаване на кожата е препоръчително да не се трие много силно. Ползвайте мека кърпа.
 • Депилацията с електрическа машинка намалява риска от раздразнение и порязване. Не ползвайте самобръсначки с метални остриета. Добре е да се избягват химическите депилатори (например кремове).
 • Не е полезно да се прави почистване на лицето. Ако решите да правите такива процедури, консултирайте се със своя лекар.
 • Не се препоръчва абсолютно никакъв пилинг – нито на лицето, нито на тялото.
 • Ако се появят петна (когато се дължат на химиотерапията, обикновено се засягат зоните на допир и кожните гънки) не трябва да използват депигментиращи кремове, без консултация с лекаря.

Най-важното за да се избегнат или намалят петната е да се избягва излагането на слънце или да се вземат специални предпазни мерки (недразнещи меки памучни блузи, шалове, шапки), поне през месеците след лечението.

Раздразненията по кожата вследствие на химиотерапията могат да се появат навсякъде по тялото, макар че обикновено са най-често по дланите на ръцете или по стъпалата на краката. В повечето случаи изчезват спонтанно след приключване на процедурата и не се нуждаят от специално внимание.

Не забравяйте, че повечето от тези ефекти не са трайни и ще изчезнат след известно време.

Ефекти от лъчетерапията

Получените при лъчетерапия изменения по кожата са ограничени в облъчената зона. Тази лечебна процедура може да предизвика (през цялото време на прилагането) изменения, които са много подобни на слънчево изгаряне. След две или три седмици лечение се появява червеникаво оцветяване (нарича се еритема) в зоната на облъчване.

Облъчената зона трябва изцяло да се пази от слънцето в продължение най-малко на една година след приключване на лечението.

С напредването на процедурата ще забележите как окосмяването постепенно намалява, докато накрая изчезне. Винаги е противопоказно да се правят татуировки в облъчената зона.

Опадане на косата

Пълното опадане на косата е един от най-често появяващите се симптоми (макар и не във всички случаи) вследствие на терапията и понякога предизвиква значителен психологически дискомфорт.

В случая с химиотерапията опадането на косата е обратим процес – косата израства отново след процедурите. При лъчетерапията това зависи от приложената доза, но обикновено в облъчената зона космите не израстват отново. Информация по въпроса можете да получите от лекуващия лекар.

В случаите на непълно опадане на косата, когато косъмът излинее, е време да се започнат съответните грижи. Почистването и хидратацията отново са едни от най-важните процедури.

Когато окапването на косата е сигурно, според мнението на лекаря и хората, преминали през това, добре е да се подстрижете възможно най-късо. Това ви спестява гледката как косата ви „пада на кичури” по възлавницата или при ресане. Подобно явление е стресиращо, особено за жените.

Перуките са най-честата алтернатива при загубата на косата. Предлагат се много видове перуки, от естествени или изкуствени материали. Ако решите да използвате перука, имате избор измежду няколко предложения:

 • Да запазите обичайния си външен вид: ако искате това, споделете го с професионалист, за да избере същата прическа, цвят, структура на косата и т.н. Понастоящем това е възможно, благодарение на напредъка в изработването на материала за перуки, който създава пълно усещане за натурална коса.
 • Да направите коренна промяна във външния си вид: за това също може да се погрижи професионалист. Просто трябва да следвате съветите му. Ако изборът ви на козметик е добър, ще бъдете изненадани от резултатите.

В случай, че решите да използвате перука, можете да си я набавите в ортопедиите, фризьорските салони и специализираните магазини. Посъветвайте се с хората от съответния магазин.

Освен перуките, можете да използвате шапки или шалове, например. От друга страна, все повече са жените, които се чувстват по-удобно без аксесоари, така че, ако това е вашият случай, смело напред!

Окапване на вежди, мигли и изменения на ноктите

Обикновено, заедно с опадането на косата окапват и веждите, миглите и останалото окосмяване на тялото. Могат да се получат и изменения на ноктите.

 • Ако веждите опадат, можете да се опитате да ги нарисувате.
 • Миглите също могат да опадат. Въпреки че на пазара има изкуствени мигли, не са за препоръчване, защото се ползват с лепила, които могат да навредат на ръба на клепача. По-добре е отново да се консултирате със специалист.
 • Ноктите могат да отслабнат, да станат чупливи и напукани. Могат също да се появят линии и вертикални ленти. Понякога потъмняват. Пазете ги при домашна работа като чистене, миене или други дейности, при които ноктите влизат в контакт с дразнещи вещества. Не ползвайте ножици за рязане на кожички или други инструменти, които могат да причинят порязвания на кожата. Всякакви кожни наранявания стават входна врата за евентуални инфекции.

При пациентите, които по време на химио- и лъчетерапия приемат продукти от лекарствени гъби, обикновено не се наблюдава окапване на косата, веждите и миглите. Ако все пак проблемът се появи, той е много по-слабо проявен, а възвръщането на нормалното състояние на окосмяването става много по-бързо.

Виж продължение: Ежедневието

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?