BezRak.com

как да живеем с рак?

Групи за подкрепа

Групи за подкрепа
13 ноември 2014

Други чести наименования: групова терапия, групова психотерапия, психологични интервенции, психосоциално лечение.

Описание

Групите за подкрепа предоставят информация, осигуряват уют, обучават в умения за справяне, допринасят за намаляване на тревожността и предоставят място, където хората да споделят общите си безпокойства и да се подкрепят емоционално.

Обща информация

Има проучвания, които показват, че много групи за подпомагане могат да съдействат за подобряване на качеството на живот. Наличните научни данни не подкрепят твърденията, че групите за подкрепа могат да удължат живота на хората с рак.

Какво включват групите за подкрепа?

Групите за подкрепа могат да предоставят образование, поведенческо обучение и взаимодействие. Хората с рак често получават съвет от своите здравни специалисти да търсят подкрепа от групи хора, имащи същия вид рак.

Има много различни видове групи за подкрепа, които се различават по своята структура и дейности. Някои са създадени да действат за определено време, а други нямат времеви ограничения. Някои групи за подкрепа са съставени от хора, страдащи от един и същи вид рак, а други включват хора с един и същ тип лечение. Групите за подкрепа са отворени за пациенти, членове на семействата им и други хора, грижещи се за болни и дори за раково болни деца. Структурата на различните групи варира от лекции и дискусии до проучвания и израз на чувства. Поведенческото обучение може да включва мускулна релаксация или медитация за намаляване на стреса и справяне с ефектите от химиотерапията и лъчетерапията. Темите, разглеждани в групите за подкрепа са такива, представляващи интерес за членовете им и такива, считани за важни от техните ръководители.

Групите за подкрепа са различни от тези за групова терапия. Докато групите за подкрепа се ръководят от хора, оцелели от болестта, членове на групата или обучени специалисти, групите за терапия се подпомагат винаги от лицензирани професионалисти като брачни и семейни терапевти, медицински сестри, психолози, психиатри и социални работници. Груповата терапия е обикновено по-продължителна и по-детайлизирана и акцентира върху задълбочено личностно израстване, а групите за подкрепа акцентират върху научаването за справяне с текущи проблеми и ситуации.

Има и онлайн групи за подкрепа. Участието в онлайн група за подпомагане позволява на хората да взаимодействат виртуално чрез изпращане и получаване на съобщения, когато имат време да участват или в определени предварително часове. Тези групи варират широко по качество. Някои се ръководят или управляват от модератори в „чат”-стаи или списъци в е-поща, докато други не се модерират.

Каква е историята на групите за подкрепа?

В края на седемдесетте години придобиват популярност събиранията на една терапевтична група от типа „инкаунтър” и в различни научни списания започват да се появяват проучвания върху така наречените групови интервенции. През 1989 г. едно сериозно проучване на д-р Дейвид Шпигел съобщава, че групова терапия е помогнала на жени с рак на гърдата да се справят и живеят по-дълго. Оттогава започва и нараства търсенето на групи за подкрепа от страна на хората с рак. Днес съществуват групи за подкрепа на хората с различни видове рак и други болести и техните семейства, някои от които са част от национална мрежа на групите за подкрепа, а други са независими и базирани в много от болниците.

Какви са доказателствата?

Като цяло научната общественост вярва, че групите за подкрепа са в състояние да подобрят качеството на живот на много раково болни. Групите правят това чрез предоставяне на информация и практическа подкрепа за справяне с чувствата за самота и безпомощност, които понякога завладяват хората след поставяне на диагнозата „рак”. Има проучвания, които показват, че хората с рак са в състояние да се справят по-добре с болестта си, когато са подкрепени от други хора, намиращи се в тяхната ситуация.

Едно клинично проучване установява, че групите за подкрепа съдействат за намаляване на напрежението, тревогата, изтощението и объркаността. Някои проучвания откриват връзка между посещенията на групата за подкрепа и по-добрата поносимост на лечението за рак, както и развитието на способност за придържане към лечебния план. Психолозите считат, че в резултат на образователната и подкрепящата интервенция повече пациенти вземат лекарствата, както са им предписани и това води до увеличаване на преживяемостта.

Като цяло резултатите от проучванията за удължаване на живота във връзка с посещаване на групите за подкрепа са противоречиви.

Въпреки това, големият интерес към тази тема доведе до още проучвания. Някои показват малки разлики в преживяемостта на участниците и неучастващите в групи за подкрепа, но повечето проучвания не показват никакви разлики. Във всички случаи се наблюдава повишаване на качеството на живот на болните.

Проучвания, извършени през последните няколко десетилетия, показват, че даването на информация на пациентите с рак, участващи в групите за подкрепа, може да спомогне за намаляване на напрежението, тревогата и умората (изтощението) и да намали риска от депресия. Други проучвания показват, че подкрепяйки раково болните да спазват уговорените визити при техните лекари и обучението им по време на събирания на групите относно лечението за рак може да подпомогне придържането към лечебния план и да намали стреса. Спазването на графика за посещения и приемането на лечението в съответствие с предписанията може да помогне на хората да удължат живота си, но този тип подкрепа е повече медицинска и практическа отколкото емоционална.

Възможни ли са проблеми или усложнения?

Групите за подкрепа се различават по техните качества и фокус. Хората с рак могат да установят, че дадена група, към която са се присъединили, не обсъжда интересуващите ги въпроси. За някои от тях групата за подкрепа може да се окаже потискаща поради навяването на неприятни емоции или поради това, че ръководителят ѝ няма достатъчно умения за справяне с трудни ситуации. По-рядко, може да се окаже, че други участници в групите за подкрепа не зачитат границите на личното пространство или не спазват правилата за общуване. Освен това, споделяната информация в някои групи не винаги е достоверна.

Трябва да се внимава при използване на онлайн групите за подкрепа, защото те не винаги осигуряват неприкосновеност на личния живот или конфиденциалност. Освен това, участниците може да нямат специално обучение или квалификация, особено ако групата ползва „чат” стая, която не се проследява. Има неща, които е добре човек да разбере преди да избере група за подкрепа. Има уважавани организации, които се справят добре с тези проблеми и подпомагат защитата на участниците.

Разчитането само на този тип лечение и избягването или забавянето на конвенционалното медицинско лечение на рака, може да има сериозни последици за здравето.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?