BezRak.com

лекарствени гъби

Гъбата Агарикус и рака

Гъбата Агарикус и рака
13 март 2015

Повечето научни изследвания, които се занимават с лекарствените гъби, фокусират своето внимание върху лечението на злокачествените заболявания. Това се отнася както за опити с животни, така също и за клинични изследвания с хора. Една от най-добре изследваните лекарствени гъби в това отношение е гъбата Агарикус (Agaricus blazei Murill).

В обстойни експерименти в Медицинския факултет на Токийския университет, в лабораториите на Националния раков център и в Токийската академия по фармация са постигнати много добри резултати с Агарикус в борбата с изкуствено предизвикан тумор на съединителната тъкан (саркома 180) у морски свинчета. При дневна доза от 10 мг гъбен прах от Агарикус, давана на опитните животни в продължение на десет дни, е постигнато пълно излекуване в 90% от случаите.

Корейски учени изследвали действието на екстракта от Агарикус по отношение на имунологичния статус и качеството на живот при 100 пациентки, които страдали от рак на маточната шийка и рак на яйчниците. Те били лекувани в продължение на три седмици, като всяка седмица приемали три пъти карбоплатин (вид химичен цитостатик) и етопозид (растителен цитостатик); или карбоплатин и таксол (също растителен цитостатик). На една част от пациентките се давал и гъбен екстракт, орално. Експериментът показал, че активността на естествените клетки-убийци (NK-клетките) значително се увеличила вследствие на приемането на гъбения екстракт. Като много положителен факт се отбелязва, че страничните ефекти на химиотерапията като безапетитие, окапване на косата, емоционална лабилност и обща отпадналост, значително намалели при пациентките, които приемали гъбения екстракт. От резултатите учените заключили, че при провеждане на химиотерапия за лечение на гинекологично болни от рак пациентки е добре официалното лечение да се допълва с прием на екстракт от Агарикус.

Научна публикация на японска изследователска група през 2004 г., съобщава за определено вещество в гъбата Агарикус, която спира образуването на кръвоносни съдове на туморните клетки и по този начин предотвратява възникването на нови метастази и умъртвява вече наличните туморните клетки.

Впечатляваща е историята, за която разказва д-р J. L. Genarri, изследовател на рака в Сао Пауло, Бразилия. Той съобщава за пациентка, с рак на гърдата, която била оперирана преди 14 години, но седем години по-късно туморът дал метастази в белите дробове. Въпреки това жената не се появявала нито на контролни прегледи, нито за лечение. Пациентката отхвърлила лекарската препоръка за химиотерапия, макар че състоянието ѝ след рецидива било тежко. Когато все пак отново се появила в клиниката и се подложила на изследвания, цветът на кожата на лицето ѝ изглеждал здрав, а рентгеновата снимка показала, че туморът в белия дроб бил изчезнал. Смаян от това чудо, лекарят я попитал с какво се е лекувала, защото при нея нямало и следа от химиотерапия или лъчелечение. Пациентката отговорила: „Пих чай от гъби“. Лекарят тогава реагирал ядосано: „Чай от гъби, що за глупост е това!“ Но той все пак обърнал внимание на случая, защото като специалист не можел да игнорира очевидните факти. Феноменът се потвърдил чрез научни изследвания и обмяна на опит с други специалисти по света и днес докторът е голям застъпник на терапията с лекарствени гъби.

Най-съвременните научни изследвания също доказват лечебните свойства на Агарикус. Международна изследователска група от Украйна и Израел наскоро доказа потискащото въздействие на екстракта от Агарикус върху развитието на ракови клетки при рак на простатата, рак на гърдата и при левкемия. Учените използвали екстракти, които създали от плодните тела на гъбата. Някои от екстрактите спирали и трите изследвани видове рак, други действали селективно, например само при левкемия. В някои от случаите противодействието на развитието на рака било повече от 50%.

Преди няколко години, учените Роберт Билмъм и Даниел Ройс от Пенсилванския държавен университет в САЩ публикуват обширна монография за биоактивните вещества, които се съдържат в Агарикус. Те правят изводите, че гъбата съдържа множество субстанции с голяма лечебна сила. Такива са например ензимът „тирозиназа“, който е отговорен за антиоксидантното действие, както и редица имуномодулиращи и противотуморни полизахариди.

От особено значение е откриването на „блокера на ензима ароматаза“, който също се съдържа в Агарикус. Ароматазата е вид ензим, който служи за образуването на женските полови хормони (естрогени) от мъжките полови хормони (андрогени). Естрогените благоприятстват развитието на рака на гърдата. Те стимулират развитието на туморните клетки. При раковите клетки на две трети от пациентките с рак на гърдата се откриват естрогенни рецептори. Когато тези ракови клетки влязат в контакт с естроген, той се свързва с рецепторите и дава сигнал за делението на клетките.

В началния стадий на болестта инхибиторът на ароматазата може значително да повиши шансовете за излекуване и да намали риска от нова поява на рак на гърдата. Съответно, в напредналия стадий на болестта, той може да забави или да се спре развитието на тумора. Изследователска група начело с д-р Шиуан Чен от „Града на надеждата“ (City of Hope) – един от водещите центро­ве за изследване и лечение на рака в САЩ, изследвала седем различни екстракти от различни растения и зеленчуци, включително екстракт от Агарикус по отношение свойството да блокира ароматазата. Гъбата Агарикус показала най-силен потискащ ефект, в сравнение с всички други екстракти.

Същата изследователска група проучила по-късно действието на екстракта от гъбата върху рак на простатата вслед­ствие хормонално нарушение и отново установила силно положителен ефект.

Понастоящем в „Града на надеждата“ се провеждат многобройни клинични тестове с екстракти от Агарикус, както и с екстракти от обикновенни печурки. Ръководителят на работната група, д-р Чен е на мнение, че редовната консумация на всякакви гъби тип „печурки“ е един евтин метод за намаляване на риска от рака на гърдата и простатата. Подходът е много полезен и няма странични ефекти.

Виж продължение: Гъбата Шиитаке и рака

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?