BezRak.com

лекарствени гъби

Гъбата Рейши и рака

Гъбата Рейши и рака
13 март 2015

Две групи вещества, които се откриват в гъбата Рейши (на китайски: Ling zhi) се смятат за високо активни. Към едната група принадлежат полизахаридите, чийто антитуморен ефект е доказан многократно и чието стимулиращото въздействие върху имунитета е несъмнено. Другата група се състои от тритерпени, т.е. от циклични въглеводородни вещества, към които спадат и високо активните киселини Ganodermik, Ganolucid и Lucidemik. Те предотвратяват чернодробната недостатъчност, понижават високото кръвно налягане, потискат синтеза на холестерин и отделянето на хистамин.

В традиционната китайска медицина гъбата Рейши се препоръчва като едно от най-ефективните средства за подсилване и укрепване на организма. Рейши особено се препоръчва на хора с туморни заболявания. От векове приложенията ѝ в Китай са почти неограничени. Гъбата се е използвала за лечение на хронична жълтеница, възпаления на бъбреците, високо кръвно налягане, възпаление на ставите, безсъние, бронхит, астма и язва на стомаха. В най-прочутата китайска книга по естествознание, „Tsao Kang Мi“, публикувана през 1578 г. от Li Shih-Chen, който в продължение на 26 години е изследвал всякакви гъби и билки, пише, че редовната консумация на Рейши води до удължаване на живота.

Обобщаването на най-важните резултати от лабораторните и клинични научни изследвания доказва, че екстракт от гъбата Рейши:

  • увеличава активността на естествените клетки-убийци
  • намалява освобождаването на супер-оксидни радикали
  • повишава фагоцитната способност на клетките на ретикуло-ендотелната система (част от имунната систе­ма)
  • индуцира увеличаването на Т-лимфоцитите
  • повишава цитотоксичността на Т-лимфоцитите

Международна изследователска група от Народна република Китай, Сингапур и Нова Зеландия публикува през 2004 г. своите резултати от клинични изследвания с Рейши.

На 143 пациенти с различни ракови заболявания в напреднал стадий били давани три пъти дневно по 1800 мг екстракт от рейши в продължение на дванадесет седмици. При 38 от 143 пациенти (26,6%) болестта не е прогресирала в периода на лечението и още 50 седмици след това. Стабилизиране било постигнато най-вече при рак на простатата (8 от 22 пациента) и рак на дебелото черво (9 от 20 души). Изследователите отдават тези резултати на свойството на Рейши да стимулира имунната функция, както и на нейното антиоксидантно действие, насочено срещу свободните радикали, на антитоксичния ефект и не на последно място – на директното ѝ цитотоксично действие.

В Япония Рейши също се смята за полезно средство в борбата с рака от векове. От известно време и там се провеждат важни научни проучвания върху тази гъба. Трябва да се изтъкне работата на д-р Фукуми Моришиге, член на Института за наука и медицина „Линус Паулинг“, който лекувал с екстракти от Рейши повече от 250 пациенти, отписани от официалната медицина като безнадеждни случаи. Резултатите на д-р Моришиге могат да се обобщят по следния начин: Пациентите, приемали екстракт от Рейши, получили по-малко усложнения вследствие на инфекции. При тях се нормализирало производството на антитела. Рейши екстракт в комбинация с витамин С (6-12 г дневно) бил особено подходящ за следлечебните грижи при рак на белите дробове, мозъчни тумори, рак на черния дроб, както и рак на панкреаса и на бъбреците след оперативна интервенция.

От многобройните изследвания с раково болни пациенти и опитни животни може да се направи следното заключение: прилагането на гъбен екстракт от Рейши може да постигне стимулиране или възстановяване на защитните механизми на болния. Стимулирането на защитните сили на болния може да доведе до забавянето на туморните процеси, до удължаването на стабилна фаза и до подобряване на качеството на живота на болните от рак пациенти.

В последно време на пазара се предлагат евтини хранителни добавки от спори (мицел) на Рейши с твърдението, че са по-ефикасни от екстракта от плодното тяло на гъбата. Аргументът е, че в спорите се криела „цялата сила на гъбата“. Всъщност не буди учудване желанието на търговците да предлагат продукти от спори на Рейши, защото тяхното количество при зрелите плодни тела е голямо, което увеличава производството и печалбата. Китайски учени обаче са направили сравнително проучване на действието на гъбените спори и на екстракт от плодните тела по отношение на имуномодулиращите им свойства. При това сравнение спорите не са дали по-добри резултати. Даже напротив, що се отнася до продължителността на активирането на макрофагите се доказва, че екстрактът от плодните тела на гъбите превъзхожда гъбените спори.

Виж продължение: Гъбата Кориолус и рака

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?