BezRak.com

лекарствени гъби

Гъбата Шиитаке и рака

Гъбата Шиитаке и рака
13 март 2015

Гъбата Шиитаке (Lentinula edodes) е богата на комплекс от полизахариди и много добър източник на протеини, калий и цинк, който е важен елемент за активизирането на имунната система.

Шиитаке е много обичана гъба в Източна Азия и се прилага от терапевтите в случаите, когато отслабналата имунна система е в основата на появата или усложненията на дадено заболяване. Гъбата се прилага с успех при злокачествени заболявания, СПИН, алергии, инфекции, причинени от гъбичките Candida, грипни и простудни заболявания. Използването на Шиитаке дава добри резултати също и при бронхити и за понижаване на хронично високото ниво на холестерола в кръвта. Според японски изследователи в гъбата се съдържат силни имуностабилизиращи вещества. Те са полезни както при лечение с цел подпомагане и общо укрепване на възрастни хора, така и профилактично с цел съхраняване на здравето при по-млади хора в активна възраст, особено в случаите на стрес и физическо и психическо изтощение.

Шиитаке съдържа два основни компонента, чиито лечебен ефект се изследва особено интензивно в научните среди. Става дума за т. нар. „лентинан“ и за екстрактът от мицел на гъбата, наречен „LEM“. Лентинанът е пречистен полизахарид с много високо молекулно тегло. Той е съставка на клетъчните стени на плодните тела на Шиитаке и притежава по-висока активност.

LEM се получава от водоразтворим екстракт от мицела на Шиитаке.

Чрез активизирането на различни функции на имунната система двата компонента (приети орално или инжектирани) показват ясно изразен антитуморен ефект. Добре доказано е и силното антивирусно действие на двата компонента на Шиитаке.
За лечебната сила на Шиитаке съществуват безброй публикации. Ако обобщим най-важните данни в тях, доказани чрез лабораторни експерименти и опити с животни, както и чрез клинични изследвания, стават ясни следните факти. Екстрактът от Шиитаке доказано спомага за:

  • повишаване на цитотоксичността на естествените клетки убийци
  • увеличаване броя на Т-клетките
  • блокиране развитието на определени видове тумори (например Саркома 180)
  • намаляване разпространението на метастази при различни тумори
  • удължаване на продължителността на живота при болни от рак на стомаха, карцином на ректума, рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на простатата
  • понижаване на общото съдържание на холестерол в кръвта
  • трансформиране на VLDV и LDL в HDL и VHDL
  • предпазване от вируса на инфлуенца (епидемичен грип)

Съществуват значителен брой изследвания върху противотуморното действие на гъбата. Още през 14 век китайският лекар By Руй съобщава, че Шиитаке била полезна „за лечението на различни злокачествени неща“.

През 1969 г. японски учени от „Национален институт по изследване на рака“ (National Cancer Center Research Institute) в Токио за първи път провеждат задълбочени научни проучвания на гъбата по отношение противотуморната ѝ активност. Те инжектирали опитни мишки, на които предварително бил имплантиран злокачествен тумор на съединителната тъкан (Саркома 180) с воден екстракт от Шиитаке. В резултат на това, 60% от животните, които получили екстракт от Шиитаке, били излекувани.

Противотуморният ефект на лентинана се доказва в различни други опити с животни. Учените доказали, че веществото засилва собствените защитни сили на организма, мобилизирайки така наречените „клетки убийци“ и други защитни механизми на организма.

Работна група към Националния университет в Сингапур също изследвала действието на лентинана. Учените предизвикали изкуствено различни видове тумори в опитни жи­вотни и едновременно с това (или предварително, преди заразяването) им давали лентинан.

В случая, когато животните били захранвани с полизахарида от Шиитаке седем дни преди изкуственото заразяване, потискане на развитието на тумора (в сравнение с контролната група без лентинан) се наблюдавало при 94,4% от образците. Ефектът бил постигнат, защото лентинанът стимулирал производството и разпространението на цитокините като интерферон, интерлевкин и тумор-некротизиращия фактор (субстанции, които се образуват в тялото от белите кръвни телца и допринасят за засилване на защитните сили на организма).

С течение на времето също толкова добри резултати са постигнати при лечението на тумори, когато едновременно с лентинана на пациентите били предписвани и други ефективни имунобиологични субстанции, като интерлевкин 2.

По отношение на противотуморното действие на Шиитаке, заслужават да бъдат споменати още някои резултати от изследвания на международна работна група от САЩ и Сингапур. Изследванията посочват, че антитуморният ефект на гъбата се дължи не само на полизахарида лентинан, а и на „вирус“, който живее в гъбата (така наречен „миковирус“). В плодното тяло на Шиитаке той е широко разпространен. Изследователите са експериментирали с изкуствено предизвикана левкемия при група от опитни животни. Най-добър резултат се получил при групата, при която захранването с екстракт от миковируса започнало преди инфектирането. В сравнение с контролната група блокирането на развитието на левкемията било 80,7% – т.е. този метод на лечение е бил високо ефективен. Така, благодарение на тези изследвания учените заключили, че най-вероятно силният антитуморен ефект на Шиитаке се дължи на синергичния ефект на двата компонента – „миковирус“ и полизахарида лентинан.

Взимайки предвид всички направени изследвания, които доказват високата противотуморна активност на Шиитаке, днес японските изследователи използват лентинана в своята имунотерапията срещу рака. Лентинанът дори е получил разрешение за употреба като лекарствено средство в Япония, което се прилага при лечение на рак на стомаха. Лентинанът се предписва като допълващо и съпътстващо средство към химиотерапията.

Виж продължение: Гъбата Мейтаке и рака

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?