BezRak.com

профилактика

Десет съвета за прилагане на кетогенна диета за подобряване качеството на живота

Десет съвета за прилагане на кетогенна диета за подобряване качеството на живота
10 януари 2018

Какво представлява и как да приложим кетогенна диета?

Кетогенната диета е бедна на въглехидрати, богата на мазнини и умерено богата на протеини. Придържането към кетогенния диетичен план позволява на черния дроб да произвежда кетони, които да се използват като източник на енергия. Когато организмът свикне да произвежда енергия от мастни киселини или кетонни тела (а не от глюкоза), този процес се нарича „мастна адаптация”. Прилагането на този диетичен режим и полезно за подобряване на инсулиновия толеранс (поносимост) и понижаване на възпалението в тялото при всички. Тези фактори в последствие стимулират мускулното развитие, подобряват обмяната на мазнините и намалят риска от хронични заболявания и рак.

Кетогенната диета има множество доказани лечебни приложения, но много хора я използват и за естествена превенция и лечение на рака. Прилагането на цикличната кетогенна диета, при която организмът влиза и излиза в състояние на кетоза е полезна за потискане на възпалението и същевременно балансиране на хормоните. Цикличната кетогенна диета се състои в ниско-въглехидратен прием за три дни, последвано от еднодневен по-висок въглехидратен прием. След това следва отново 3 дни прием на малки количества въглехидрати.

Няколко са полезните стратегии, които помагат за поддържане на организма в състояние на кетоза. Следните десет стъпки помагат за следване на кетогенния хранителен план и за влизане и поддържане на състоянието на мастна адаптация.

 • Стъпка 1:

  Правенето на интензивни редовни физически упражнения помага за стимулирането на транспортна молекула за глюкоза в черния дроб и мускулната тъкан, известна като рецептор GLUT-4. Този рецептор отговаря за извличането на захарта от кръвообращението и складирането й в мускулите и черния дроб под формата на гликоген. Редовните физически упражнения увеличават двойно концентрацията на този протеин в черния дроб и мускулите. Такава метаболитна адаптация е много важна за поддържане на кетозата, тъй като повишава способността на индивида да понася малко по-високи количества въглехидрати – организмът съхранява повече от тях в тъканите. Посъветвайте се със своя лекар дали организмът ви ще може да понесе интензивни физически натоварвания като гимнастически упражнения, тичане и др.

  Започването с по-ниско интензивни упражнения, като ходене или плуване помага за поддържане на кетозата чрез балансиране на нивата на кръвната захар. Внимавайте да не претоварвате излишно организма, защото това би довело до повишаване на кръвната захар и блокиране на кетозата. В зависимост от вида на лечението, правенето на упражнения като разтягане, раздвижване, дишане и дори аеробни упражнения подпомага преодоляването на умората и отпадналостта, намаля мускулната атрофия (понижаване на мускулната маса) и премахва някои от страничните ефекти на стандартните противоракови терапии, като гадене и повръщане.

  Примерна програма за физически упражнения: Американското раково общество (American Cancer Society) препоръчва на пациентите връщане към нормална физическа активност, колкото е възможно по-бързо след поставянето на диагнозата. Препоръчват се физически упражнения по 150 минути седмично, а по възможност – силови упражнения поне два дни седмично.

  Понеделник: 20 минути йога;
  Вторник: 30 минути разходка;
  Сряда: 20 минути тай-чи;
  Четвъртък: 30 минути леки разтегателни упражнения;
  Петък: фитнес упражнения 20 минути;
  Събота/неделя: 30 минути разходка или леки упражнения, като танци или градински занимания.

 • Стъпка 2:

  Подобряване на чревната перисталтика (движение на червата). Един от основните проблеми на хората, упражняващи кетогенна диета е констипацията (запекът). Констипацията се предизвиква от повишени нива на стрес-хормоните и кръвната захар, които спират кетозата в организма. Най-често констипацията се дължи на:

  • Дехидратация;
  • Недостатъчен прием на електролити, като калий, натрий, калций и особено магнезий;
  • Хроничен стрес;
  • Недостатъчен прием на съдържащи фибри зеленчуци и ферментирали храни (туршии) и напитки (като кефир);
  • Предшестващи проблеми с констипацията, свързани със свръх-разрастване на Candida или тънкочревни бактерии.

  Подобряване чревната перисталтика чрез консумация на ферментирали храни, като сурови туршии, кимчи (силно пикантна туршия, произхождаща от Корея, на основата на кисело зеле), кокосова вода, кефир и др., които са богати на пробиотици. Всекидневното приготвяне на пресни натурални сокове подобрява всеки възможен електролитен дисбаланс. Приемът на хранителни добавки с магнезий заедно с големи количества чиста вода също е много полезен.

 • Стъпка 3:

  Консумация на достатъчно полезни соли. Ограничаването на приема на натрий е особено важно за здравето, тъй като много хора страдат от нарушен натриево-калиев баланс. Това е в резултат на придържане на обществото към високо-въглехидратните диети, които повишават отделянето на инсулин. Инсулинът кара бъбреците да задържат натрий, което причинява нарушаване на съотношението натрий/калий.

  В този смисъл кетогенния диетичен план помага на бъбреците да се адаптират към по-ниските инсулинови нива и да отделят повече натрий. В резултат на пониженото съотношение натрий-калий може да се получи повишена нужда от прием на натрий. Докато се прилага кетогенна диета, е необходим прием допълнително на 3-5 грама натрий от натурални хранителни източници – висококачествена сол, каквато е хималайската, например. Всяка чаена лъжичка от розовата сол е еквивалентна на 2 грама натрий. Можете да се добави натрий здравословно към диетата и по следните начини:

  • Консумиране на осолени тиквени кълнове за закуска или осолени ядки от макадамия;
  • Добавяне на морски зеленчуци към храната си, като различни видове кафяви водорасли;
  • Добавяне на ¼ чаена лъжичка хималайска сол към всеки половин литър вода в рамките на деня;
  • Пийте много вода през деня;
  • Консумирайте натурални ниско-вълехидратни храни, съдържащи сол, като целина и краставици;
  • Предпочитайте винаги розова, вместо обикновена трапезна сол за храната си.
 • Стъпка 4:

  Поддържане на високо ниво на хидратация. Твърде натовареното ежедневие на съвременния човек пречи на достатъчното хидратиране. Храносмилателната система най-лесно се прочиства сутринта. Приемът на чиста вода в първия час след събуждане, последвано от още 1-1.5 литра по обяд е най-добрият начин за поддържане на добра хидратация. Този режим може да се съчетае добре с допълнителен прием на фреш-сокове, билкови чайове или кетогенно кафе (вж. Стъпка 5).

 • Стъпка 5:

  Практикуване на периодично гладуване Един от най-ефективните начини за постигане и поддържане на кетоза е да се практикува периодично гладуване. Добро е преминаването към ниско-въглехидратна диета поне за няколко дни преди гладуване, за да се избегнат хипогликемични епизоди. Могат да се ползват следните препоръчителни стъпки:

  • Да се направи „изграждаща фаза”, при която интервалът между първото и последното хранене за деня да бъде 8-12 часа;
  • Стартиране с 12-16 часова „прочистваща фаза”, което е времето между последното хранене (вечерята) и първата закуска на другия ден;
  • Консумация на органично кафе (или зелен чай), приготвени с масло от средноверижни триглицериди (MCT – medium chain triglyceride), кокосово масло и/или органично краве масло за усилване на кетонната продукция и стабилизиране на кръвната захар;
  • Хидратиране с чиста вода и големи количества билкови чайове от био земеделие.

  С времето организмът се адаптира и естествено стеснява „хранителния прозорец“ между 4 и 6 часа. По този начин се осигурява прочистващ (гладен) период от 18-20 часа, за постигане на по-добро състояние на кетоза.

 • Стъпка 6:

  Да се избягва прекалената консумация на протеини, защото това активира процеса, наречен глюконеогенеза. Този биохимичен процес превръща аминокиселините в глюкоза. Различните хора имат различни нужди от прием на протеини. Трябва да се наблюдава как организма реагира на протеините в храната, за да се отбележи кога се излиза от състояние на кетоза.

  Нуждите от протеини зависят от няколко ключови фактора. Хора, правещи активни физически упражнения за натрупване на мускулна маса имат по-голяма нужда от протеини от тези, правещи аеробни упражнения или такива за намаляване на теглото. Индивиди, които приемат разходката като вид физическо упражнение се нуждаят от още по-малко протеини от предните две групи. Целта е да се приема един грам протеин на килиограм от телесната си маса в началото. Консумира се това количество през дните с най-малко натоварване. Увеличава се количеството на 1.5 грама/килограм ако се упражняват по-големи физически натоварвания или има стремеж за натрупване на мускулна маса. В идеалния случай се приемат към 20-35 грама протеин на хранене. Приемът на протеини да се осъществява на два до три пъти дневно, с минимум 15 и максимум 50 грама на ядене. Най-малкото количество е за по-леки на тегло индивиди, докато най-голямото – за едри, интензивно трениращи мъже.

  Ето и някои примери:

  • Пример 1: Индивид, тежащ 75 килограма, без физически упражнения, освен ходене. Организмът му се нуждае от 68 грама протеин дневно. Трябва да се консумират 2 ястия, съдържащи по 30-35 грама протеин, или 3 ястия – по 20-25 грама протеин.
  • Пример 2: Индивид, тежащ 75 килограма, трениращ фитнес или аеробни упражнения 3-4 пъти седмично; нежелаещ да качва телесно тегло. Трябва да консумира 68 грама протеин в нетренировъчните дни и 75-80 грама в дните на натоварване. Това прави приблизително 25-30 грама протеин на хранене.
 • Стъпка 7:

  Внимателен подбор на приеманите въглехидрати. Това е ниско-въглехидратна диета, но изборът на въглехидрати е много важен, когато се излиза от кетозата. Консумират се богати на хранителни вещества източници на въглехидрати – като зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла и глюкоза – лимон, лайм, половин кисела ябълка под формата на шейк с/без една шепа безкостилкови плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки).

  През двата или трите дни, през които се излиза от кетоза, се увеличават въглехидратите, приемайки гореизброени плодове и зеленчуци. Освен това могат да се приемат още: сладки картофи, органично краве масло и щипка канела. През ниско-въглехидратните дни да се избягват сладките картофи и трябва да се приема по една малка шепа безкостилкови плодове. Прием на максимум 1 морков, 1 глава цвекло или половин кисела ябълка.

  По време на ниско-въглехидратните дни приемът на плодове да се ограничи до един или по-малко, без да се броят лимона, лайма и нескорбелните зеленчуци. Поетите въглехидрати трябва да са около 40 грама дневно (фибрите не са включени). През високо-въглехидратните дни се разрешава приемът (на 2 или 3 пъти през деня) на богати на антиоксиданти и ниско-въглехидратни плодове и не повече от 2 пъти дневно богати на скорбяла зеленчуци като тиква, моркови, цвекло или сладки картофи, до максимум 100 грама чисти въглехидрати.

 • Стъпка 8:

  Ограничаване на стреса. Хроничният стрес изважда организма от състояние на кетоза. Стрес-хормоните повишават кръвната захар, поддържайки организма в готовност за „самоотбрана” срещу причинителя на стреса. За кратко време това състояние е естествено, но продължаването му във времето повишава кръвната захар и понижава нивото на кетоните.

  При стресови ситуации поддържането на кетогенна диета не е най-добрият начин на живот. Вместо насочване към строг кетогенен диетичен план, е нужна промяна на целите и преминаване към ниско-въглехидратна и противовъзпалителна диета като цяло. Тук за индивида е от изключително важно значение разработването на естествени техники за освобождаване от стреса и за осигуряване на мирен и спокоен начин на живот.

 • Стъпка 9:

  Качествен сън. Лошият режим на сън също повишава нивата на стрес-хормоните, което увеличава кръвната захар и причинява физиологични проблеми. Нужно е лягане преди 11.00 часа вечерта и сън в напълно тъмна стая между 7 и 9 часа, в зависимост от нивото на стреса. Трябва да се осигури време за сън, което ни прави максимално активни и работоспособни на другия ден. По-големият стрес означава по-голяма нужда от сън.

  Поддържането на хладна температура в стаята, около 16-18°C е оптимално, с постоянна циркулация на въздуха. Може да се ползва маска за сън за предпазване от светлината, която потиска продукцията на мелатонин. Тапите за уши също са от полза, ако има чувствителност към звуци и трябва да се спи в шумен район.

 • Стъпка 10:

  Консумирайте висококачествени МСТ масла. Консумацията на висококачествени МСТ (medium chain triglyceride – средно-верижни триглицериди) масла е един от основните навици, които да поддържат състоянието на кетоза. МСТ-маслата позволяват по-висока консумация на протеини и въглехидрати, без да се нарушава състоянието на кетоза. Диета, първично съдържаща дълговерижни мастни киселини зависи в 80-90% от калориите на мастите. Консумацията на МСТ-масла понижава калоричния товар до 60-70% мазнини. За разлика от другите мазнини, МСТ бързо се разграждат до кетонни тела в организма и се усвояват като бърз източник на енергия.

  Обратно на популярните схващания, кокосовото масло не означава МСТ-масло. МСТ се екстрахира от кокосовото масло, но съдържа 100% чиста каприлова киселина (средноверижен триглицерид). Кокосовото масло само по себе си съдържа 35% дълговерижни триглицериди (LCT) и 50% лаурова киселина. Последната, въпреки, че е категоризирана като МСТ, действа като LCT (дълговерижни триглицериди). Останалите 15% от кокосовото масло съдържат МСТ (средно-верижни триглицериди), което представлява само 1/6 от необходимите кетогени, в сравнение с чистото МСТ-масло.

  Може да се започне с приготвяне на храна с МСТ-масло, добавяйки го към напитки като кафе или чай, разбърквайки го в шейкове и фрешове, за поддържане на високите кетонни нива.

  В заключение

  Поддържането на кетогенния начин на живот се основава на разнообразни житейски навици. Създаването на такива навици е полезно за поддържане на състоянието на мастна адаптация, което осигурява енергия и чиста мисловна дейност. Това е със сигурност по-добър начин на живот от състоянията на изгаряне на захари като енергиен източник, които предизвикват чувството на отпадналост, възпаление в организма, диабет и дори – рак. Научавайки как организма понася стреса и следвайки гореописаните стратегии ще получите предимството да живеете по-здравословен живот.

  Научавайки кои фактори помагат за поддържане на състоянието на кетоза и кои ви изваждат от това състояние, вие може значително да подобрите качеството си на живот и да си помогнете за превенция и лечение на рака по естествен път.

  Източник: The Truth about Cancer (By Dr. David Jockers DC, MS, CSCS)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?