BezRak.com

профилактика

Три начина за детоксикация на тялото с йод

Три начина за детоксикация на тялото с йод
20 юни 2018

Все по-голямото количество храни, замърсени с токсини, които се откриват на пазара, мръсният въздух, вода и околна среда правят прочистването на черния дроб, червата и цялото тяло изключително важна задача за всеки от нас, който иска да бъде здрав! Всички тези замърсявания са отговорни за слабата ни имунна система. Те ни правят силно податливи на хронични дегенеративни заболявания като някои форми на рак, сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер и др. Йодът е начело на списъка с всички важни минерали, които могат както да лекуват, така и да прочистват тялото.

Три начина, чрез които йодът може да подпомогне детоксикацията:

# 1 – Йодът може да помогне на организма да се детоксикира от „халоидните елементи“ (флуор, бром и хлор)

Много от опасните химически вещества, които приемаме от въздуха, водата, почвата и храната влияят на нашата ендокринна система по негативен начин. Такива са например: бром, хлор, флуор и техните производни, като перхлорат (намиращ се в реактивно гориво), който има хлориден компонент. Те засягат особено силно щитовидната жлеза. Заедно с хипофизата, щитовидната жлеза регулира хормоналния баланс. Изследвания като това от 2001 г. в университета Йейл (САЩ) също показват негативните ефекти, които тези съединения могат да окажат върху репродуктивната система.

При наличие на високи количества на халоиди в организма може да се получат:

  • кистоза на яйчниците;
  • маточни фиброми;
  • фиброцистично заболяване на гърдата;
  • ракови заболявания на матката, яйчниците, гърдите и простатата.

„Нарушителите“ на ендокринния баланс в тялото (като брома), действат чрез изтласкване на йод в клетъчно-рецепторните места в цялото тяло. В тези три области – тиреоидна жлеза, млечни жлези, яйчници – са най-високите концентрациите на йод, където той се съхранява и използва. Това е основната причина, поради която всеки ден е необходимо да се приема достатъчно йод в организма. Опасните халоиди се намират почти навсякъде – от питейната вода до пестицидите и се намират в същата категория като йода в периодичната таблица на елементите.

Същите проблеми предизвикват ксеноестрогените, имитиращи естествените естрогени. Подобно на халоидите, ксеноестрогени като Бисфенол – А, заместват по-леките форми на естроген в организма. За съжаление, учените все по-често свързват Бисфенол-А с рака на гърдата – според доклад от 2010 г., публикуван в списание “Хормони и рак“ (“Hormones and Cancer”). Йодът, от своя страна, може да помогне за изхвърлянето на натрупаните в тялото химически синтезирани ксеноестрогени.

#2 – Йодът може да хелира (изчиства от тялото) някои тежки метали като живак

Добавянето на йод може да помогне за детоксикация от тежки метали като олово, живак, кадмий и алуминий. Д-р Дейвид Браунщайн (David Brownstein), автор на книгата „Йод: Защо ви е нужен/защо не можете да живеете без него” и експерт по йодния баланс, заявява, че „Йодът е хелатор (от англ.: chelation = прочистване) на живака. Той се свързва с живака и позволява на организма да се освободи от него.” В неотдавнашна лекция, д-р Браунщайн заяви, че е имал голям успех с йода, използван в протоколите на неговите пациенти за премахване на този опасен невротоксин.

Известният професор по човешко здраве, д-р Брус Уест (Bruce West), заяви в своя бюлетин „Здравни предупреждения“ („Health Alert“), че „сега е доказано, че йодът… детоксикира организма от халоидни елементи като бром и флуор, както и тежките метали – живак, кадмий и олово. Има и някои доказателства, че високите нива на йод могат да се свързват с алуминий, като го отстраняват от тялото, макар и по-бавно“.

#3 – Йодът подобрява бъбречните и чернодробните функции по естествен път

Основните пътища за детоксификация на организма включват органите черен дроб, бъбреци, лимфна система и кожа.

Лимфна система: Дефицитът на йод е често срещана причина за лимфната конгестия (претоварена лимфна система), смята д-р Джон Дулиард (John Douillard) от САЩ – световен лидер в областта на здравеопазването и Аюрведа медицината.

Черен дроб: Щитовидната жлеза и черния дроб са свързани чрез сложни връзки и йодът е ключ за добрата комуникация между тях. Според британски доклад от 2002 г. щитовидната дисфункция може да наруши чернодробната функция, а чернодробното заболяване модулира метаболизма на щитовидните хормони, след което редица системни заболявания засягат и двата органа.

Бъбреци: Както и при черния дроб, йодът осъществява деликатна връзка между функцията на щитовидната жлеза и бъбреците. Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) често се характеризира с ниско производство на ТЗ. Хипотиреоидизмът също е много чест сред пациентите с ХБН, според проучване от 2012 г., публикувано в Индийския вестник „Ендокринология и метаболизъм„.

Кожа: Йодът е и естествен антисептик (антимикробно вещество срещу развитие на инфекциозни заболявания). През 1800 г. той бил носен от хората във флакони около шията и се използвал за лечение на ухапвания от комари и за превенция на различни заболявания. Йодът може да бъде полезен както в борбата с инфекциите и за почистване на рани; така и дори като козметично средство – за превенция на появата на бръчки.

Помогнете на организма си да се детоксикира с йод

Един от най-добрите начини да се освободите от токсините и да помогнете на собственото си тяло да подобри своята детоксикация, е като добавяте йод към ежедневната си диета. Включването на повече храни, богати на йод, е един безвреден и подходящ начин.

Ето някои храни, които съдържат доста високи количества йод:

  • Различни видове водорасли като хлорела, келп и др;
  • Безкостилкови плодове като ягоди и боровинки;
  • Морски дарове и риба;
  • Тъмнолистни зелени зеленчуци;
  • Млечни продукти като яйца и сирене;
  • Обикновена кулинарна йодирана сол.

Световната здравна организация заявява, че около 2 милиарда души по света имат някаква форма на йоден дефицит. Ето защо, намирането на начин за допълване с качествен йод под формата на добавки към храната, е нещо, важно за всеки.

Източник: Ty Bollinger

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?