BezRak.com

профилактика

Детоксикиращи ползи на хлорела за здравето

Детоксикиращи ползи на хлорела за здравето
27 септември 2017

Хлорела е призната за една от най-мощните храни в света поради доказания ѝ статус на суперхрана. Всъщност хлорелата е едноклетъчно зелено водорасло, което освен хранителните си съставки има и лечебни свойства. Този микроорганизъм се консумира по цял свят за стимулиране на имунната система и засилване на процесите на детоксикация. Демографският взрив през 40-те и 50-те години на миналия век кара учените да търсят висококачествени и евтини хранителни източници. Много от проучванията са подтикнати от страха за „гладна криза“, че нуждите на нарастващия брой население ще надвишат хранителните ресурси. Някои водорасли, като хлорелата, са потенциален хранителен ресурс и затова им е отделено особено внимание.

Хлорела има огромна хранителна стойност

Тя е изключително хранителна, богата на минерали, аминокиселини, микроелементи, хлорофил, фитокомпоненти, незаменими мастни киселини и няколко клетъчно-изграждащи хранителни комплекса. Вековните промени в условията на околната среда са направили хлорелата високо адаптивна, за да оцелее при всякакви есктремни условия. Много от нейните уникални съставки имат полза за нашето здраве, като растителният антибиотик хлорелан (chlorellan) и каротеноидът – спорополенин (sporopollenin). Хлорела е и високо концентриран източник на хлорофил. Хлорофилът е с висока здравословна стойност, тъй като детоксикира кръвта, циркулираща из целия организъм. Хлорофилът отстранява индустриалните и природни замърсители и други токсини от тялото. Магнезият, съставна част на хлорофила, подпомага дейността на мозъка и нервната система и намалява натрупването на токсични карциногени в централната нервна система.

Хлорелата е отличен детоксикатор

Хлорофилът е нещо повече от растителен пигмент, който придава зеления цвят на листата на растенията и водораслите. Рецептор, намиращ се в ядрото на клетките, наречен PPAR (пероксизомен пролиферативно-активиран рецептор) се активира от хлорофила. Въпросният рецептор е от значение за протичане на транскрипционната фаза на кодиране на ДНК, което води до отваряне на клетъчните мембрани. Този процес е ключов за изхвърляне на токсичните субстанции от клетките и за регулацията на инсулиновата резистентност. Хлорелата съдържа също и цинк и други незаменими хранителни вещества, осигуряващи здравината на клетъчните мембрани и инсулиновите рецептори.

Спорополетина е фитокомпонент, който се съдържа в големи количества в хлорелата. Установено е, че той свързва невротоксичните отрови по-добре от всеки друг известен природен източник. Има способността да детоксикира организма от биотоксините на туберкулозата, лаймската болест, тетануса и др. Спорополетинът е добър детоксикатор на индустриални отпадъци и други ксенобиотици, като диоксини, пестициди и др. С него се свързват тежките метали, като алуминий, олово, никел и живак, след което се отстраняват от организма, заедно с различни преработени хранителни агенти, като оцветители и овкусители.

Хлорелата увеличава нивата на глутатиона

Последният е основният антиоксидант на организма, поради високата си способност да свързва свободните радикали и да усилва антиоксидантната активност на витамините С и Е. Хлорелата действа като ключ, отключващ вътреклетъчните концентрации на редуцирания глутатион, стимулирайки естествените детоксикационни процеси. Когато нивата на глутатион са ниски, организмът е по-податлив на стрес и натрупването на карциногени в клетките се увеличава. Повишаването на глутатионовите нива ефективно стимулира изхвърлянето на токсичните натрупвания. Хлорелата има фиброзна микрополизахаридна мембрана, която естествено свързва токсините. За подобряване бионаличността на този компонент на хлорелата, външната ѝ стена трябва да бъде леко нарушена при процеса на обработка.

Хлорелен растителен фактор

Клетките на хлорелата учетворяват броя си на всеки 20 часа, което я прави най-бързо растящото растение в света. Това се дължи на наличието на субстанция, наречена хлорелен растежен фактор (CGF), програмиран в нейната ДНК. Този фактор се състои от гликопротеини, аминокиселини и витамини от групата В. Тези съставки имат синергичен ефект по отношение на възстановяването, оздравяването и стимулирането на тъканния растеж. Някои учени стигат по-далеч, твърдейки, че растежният фактор е най-здравословната субстанция, известна на науката за храненето.

Хлорела потиска активността на раковите клетки

Заболяването, най-често, е резултат от рисковите фактори, на които индивидът е изложен по време на целия си живот. Ракът не се различава особено и е тясно свързан с метаболитните усложнения, произлизащи от други заболявания. Поради тази причина учените са изследвали ефекта на хлорелата при пациенти с повишен риск от рак в резултат от начина им на живот. Установено е, че приемът на хлорела е свързан с понижаване на телесните мазнини и нивата на холестерола и понижаване на пиковите глюкозни концентрации. Приемът на хлорела повишава ензимната и цитокинна активност, задейства някои гени, свързани с мастния метаболизъм и механизмите на инсулиновия отговор.

Хлорела подобрява симптомите при рак на млечната жлеза

Използвана е в клинични изпитвания за подобряване симптоматиката на болни с рак на млечната жлеза, включително кожни промени и отпадналост. След едномесечна консумация на есктракт от хлорела, изследователите наблюдавали, че определени нейни съставки, като полизахариди и естествени захари помагат за балансиране на съотношението на NK (естествените клетки убийци) и Т-клетките убийци. Тези открития подкрепят становището, че хлорелата може да предпазва от възпаления и инфекции.

Хлорела проявява хемопревантивна активност

Възможната употреба на екстракт от хлорела за потискане на активността на злокачествените заболявания е изследвана при няколко вида рак. Установено е, че хлорелата потиска образуването на нови кръвоносни съдове, необходими за развитието на туморните клетки. При пациенти с глиома и чернодробен рак е наблюдавано подобряване на качеството и продължителността на живот, при включване на хлорела в диетата. Друго проучване показва, че хлорела води до обратно развитие на клетки от рак на маточната шийка. Потискането на тези клетки се увеличава с увеличаване дозата на хлорелата.

Сравнително по-нови изследвания демонстрират, че определени съставки на хлорелата могат вероятно да се ползват локално за лечение на кожни форми на рак. Ултравиолетовата радиация уврежда клетките на кожата и причинява остаряване. Но трябва да се проведат допълнителни изследвания, дали хлорелата може да бъде бъдещ химико-превантивен агент за възстановяване на ултравиолетовите увреждания на ДНК.

Как се използва хлорела

Може да се закупи и ползва под формата на прах, таблетки или капсули. Препоръчително е да се започне с по-ниска доза, която постепенно да се увеличи до препоръчваната по-долу, в рамките на седмица или две.

Да не се приема витамин С едновременно с хлорела, тъй като витамин С може да отслаби хелаторния капацитет на хлорелата. Препоръчва се да не се приемат повече от 200 мг витамин С в рамките на 3 часа от приема на хлорела, а ако приемате витамин С интравенозно, периодът трябва да бъде не по-малко от 6 часа.

Хлорелата се усвоява и действа най-добре, ако се раздели на няколко приема и се взема на празен стомах. Така по-добре се усвояват веществата. Ако се приема веднъж дневно, по-добре е да бъде рано сутрин, тъй като стимулира нервната система. Вечерният прием може да доведе до безсъние.

Препоръчителни дози:

 • Прах:
  Възрастни: 1-2 чаени лъжички (3-4 грама);
  Деца: 1 чаена лъжичка (1-2 грама).
 • Таблетки (500 милиграма)
  Възрастни: 6-8 таблетки (3-4 грама);
  Деца: 2-4 таблетки (1-2 грама).
 • Капсули (600 мг)
  Възрастни: 5-7 капсули (3-4 грама);

Праховете може да се приемат, разтворени във вода или някакъв фреш-сок. Ако се ползва сок, да се има предвид, че хлорелата има много изразен аромат. Най-удачно е разтварянето на праха във вода или някакъв зеленчуков сок и да се изстиска лимон или лайм в него. Капсулите и таблетките могат да бъдат разпределени на два или три приема дневно.

Да не се добавя хлорела към топли напитки, или всякакви ястия, които се подлагат на топлинна обработка. Високата температура разрушава структурата на хлорелата и хранителните ѝ качества се губят. При прием на хлорела е възможно да се появят диария, газове и подуване на корема и леко главоболие в началото на приема. Това е в резултат от премахването на токсините от организма. Тези симптоми са нормални и траят няколко дни. Поради това се препоръчва да се започне с прием на половината доза, след което да се покачва. Ако симптомите траят по-дълго от седмица, дозата се намалява наполовина. Ако продължават – употребата се прекъсва и следва да се консултирате с вашия специалист.

Източник: The Truth about Cancer(By Dr. David Jockers)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?