BezRak.com

профилактика

Дефицитът на цинк и туморния растеж: какви рискове се крият зад това?

Дефицитът на цинк и туморния растеж: какви рискове се крият зад това?
04 октомври 2017

Цинкът е минерал, необходим на организма за поддържане на имунната система и различни вътреклетъчни активности. Той поддържа над 350 ензимни функции. За съжаление, голяма част от населението на Земята страда от дефицит на цинк, който е незаменим за производството на имунни и хормонални вещества, както и за човешкия растеж. Този основен за организма антиоксидант стимулира и контролира отслабената имунна система.

Установено е, че 25% от населението на планетата (около 2 милиарда души) страда от недостиг на цинк. Според експертите първопричина за цинковия дефицит е непълноценната диета. Лошите биохимични връзки в организма също допринасят за недостига му от функционална гледна точка.

Счита се, че именно дефицитът на цинк е причина за 400 хиляди смъртни случая годишно. Той е необходим при бременни жени и подрастващи деца, тъй като стимулира когнитивното развитие и регулира производството на хормони, като лептина, инсулин-подобния растежен фактор 1 и кортизола.

Изтощаване на цинковите запаси на организма. Диети, богати на захар и въглехидрати създават нездравословен баланс на захари и пречат на организма правилно да абсорбира цинка. Цинковият дефицит е обичайно явление и при хора с понижена способност да усвояват този минерал, като тези страдащи от синдром на раздразненото черво и синдром на „пропускливото черво”.

Фитовите киселини, обичайно присъстващи в състава на бобови растения и зърнени храни, консумирани в големи количества, могат да доведат до блокиране усвояването на цинка. Нестероидните противовъзпалителни средства също нарушават абсорбирането на цинка при редовна употреба.

Симптоми, свързани с недостиг на цинк

 • Понижен имунитет
 • Влошаване на паметта
 • Рак на млечната жлеза и простатата
 • Безплодие
 • Загуба на либидо
 • Чести грипове и настинки
 • Косопад
 • Забавяне на мисленето
 • Петна по ноктите
 • Понижена енергия или слабост
 • Безсъние
 • Загуба на обоняние и апетит
 • Алергии и синузити
 • Кожни обриви/екземи
 • Загуба на апетит

Цинкът е необходим за поддържане на нормалната имунна функция и контрол на системите (Th-1 и Th-2), участващи в производството и функциите на белите кръвни клетки, наречени Т-лимфоцити, критични за имунната регулация. Цинкът повишава и активността на човешкия цитокин интерферон-алфа, който е от значение за ограничаване на размножаването на вирусите. Това от своя страна води до ограничение на имунологичния стрес в организма и подобрява координирането на имунния отговор.

Ензимите – супероксид дисмутази са мощни вътреклетъчни антиоксиданти, чиято структура и функции зависят от нивата на цинка. Тези ензими помагат да се потисне развитието на вирусни инфекции и да не се натрупват токсични отпадъци в клетката. Предпазват и клетъчните генни последователности, свързани с експресията на гените.

Цинкът понижава и възпалението в организма

Естественият имунен отговор се активира, когато имунната система прихване някакъв патоген и даде началото на поредица реакции в организма. Този процес включва и биохимичните механизми на нуклеарния фактор – капа бета (NF-kβ). Чувствителната NF-kβ сигнална система е необходима за поддръжка на имунната система, но може да доведе до хронични възпалителни процеси, ако бъде свръх стимулирана. Работата на NF-kβ изисква цинкът да се свърже с фактора, когато е необходимо задържане на активността му, като по този начин се контролира вътреклетъчното възпаление. При недостатъчен прием или нарушено усвояване на цинка, NF-kβ остава свръх стимулиран, и предизвиква хронична възпалителна реакция, която от своя страна води до развитие на дегенеративни заболявания.

Цинк и рак

Регулаторните ефекти на цинка върху действието на NF-kβ го правят изключително важен и в превенцията на туморния растеж. Цинкът е свързан с потискане на образуването на нови съдове в туморната тъкан, както и със секрецията на възпалителните цитокини. Установено е, че цинкът стимулира програмираната клетъчна смърт, процес, който е блокиран при раковите клетки. Нормалното протичане на програмираната клетъчна смърт намалява риска от развитие на рак.

Дефицитът на цинк може да доведе до развитие на различни видове рак при човека: рак на хранопровода и други части на храносмилателната система, рак в областта на главата и шията. Добавянето на цинк към диетата може да намали заболеваемостта и агресивността при протичане на заболяването.

Цинк и рак на млечната жлеза

Цинкът има специфична роля при развитие на рак на млечната жлеза и рак на простатата. Хора, носещи гена BRCA1, са изложени на най-висок риск от развитие на рак на млечна жлеза. През 2012 е изследвана група индивиди, носители на гена и учените установяват, че рискът от заболяване е по-нисък при тези с високи нива на цинк в организма. Хора с ниски нива на цинк в организма са изложени на по-висок риск от развитие на заболяване.

Цинк и рак на пикочния мехур

Съществува връзка и между цинковия дефицит и рака на пикочния мехур. Установено е, че тези пациенти имат не само понижени нива на цинка, но и че туморната тъкан има изключително ниски концентрации на цинк. Изследователи са давали цинк на пациенти с рак на пикочния мехур и са наблюдавали стимулиране на апоптозата, което пък довело до противотуморен ефект.

Цинк и рак на кожата

Добавянето на цинк към диетата може да доведе до понижен риск от развитие на рак на кожата, но пряка връзка все още не е установена. При мъжете и жените природно съществуват разлики, които влияят на имуносупресивните механизми на кожата и излагането на ултравиолетова радиация. Независимо от естествените междуполови разлики, има значителна връзка между добавянето на цинк и потискането на кожните форми на рак. Установено е, че цинкът потиска възпалението и абнормалния (туморен) тъканен растеж.

Генът р53 е основният ген, който предпазва мъжете от развитие на рак на простатата и жените от развитие на рак на млечната жлеза. Казват, че този ген е пазител на генома на човека. Всяка мутация в гена р53, следователно, би довела до драматично увеличаване на риска от поява на рак. Цинкът е незаменим за ген р53 по отношение на предпазването му от мутации. Появата на мутации сериозно увеличава риска от поява и развитие на рак на простатата и млечната жлеза.

Д-р Дейвид Уотс наблюдава, че жени със завишени нива на мед, калций и бор в минералния състав на косата си, същевременно, имат ниско съдържание на цинк – и съответно висок риск от развитие на рак на млечната жлеза. Обяснението на това откритие на д-р Уотс е, че медта и борът повишават чувствителността на организма към естрогените и понижават ефектите на прогестерона.

Цинкът участва в производството и функциите на прогестерона, поради което дефицитът му повишава естрогенната чувствителност и понижава прогестероновия отговор. За да се постигне ефективен хормонален баланс при тези жени е необходимо да се повиши съдържанието на цинк, като същевременно се понижи това на медта, бора и калция.

Прием на цинк

Естествени източници на цинк са стридите, мидите, месото, яйцата, ядките, кълновете и необработените зърнени култури. Поради натрупването на големи количества токсични отпадъци, стридите и мидите трябва да се приемат в ограничени количества, ако не и да се избягват напълно. Отличен избор е органичното месо от свободно отглеждани животни и яйцата от свободни кокошки. Растителни източници на цинк са тиквата, конопът, слънчогледът и чията.

Препоръчителният прием на цинк за възрастни е 8-11 милиграма/дневно. Но според някои здравни експерти и прогресивните специалисти по хранене, най-добрата доза е 30-40 милиграма/дневно. Приемът на количества по-големи от 100 мг/дневно може да доведе до нежелани реакции и като резултат да повиши риска от развитие на рак.

Най-подходяща форма за прием на цинк са аминокиселинните хелати, като цинков глицинат или биглицинат, където цинкът е свързан с една или две глицинови молекули. Глицинът е основна аминокиселина, участваща във фаза 2 на чернодробната детоксикация, подобрява релаксацията и симптомите на безсънието.

Друга разумна за употреба форма е цинковият оротат, който действа като антиоксидант, подобно на цинковия глицинат. Трябва да се избягва ползване на цинков глюконат, тъй като в тази форма цинкът е свързан с глюкозна молекула. И точно тази форма има ниска бионаличност в организма.

Източник: The Truth about cancer ( Dr. David Jockers DC, MS, CSCS)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?