BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Диагностициране на рака на дебелото черво

Диагностициране на рака на дебелото черво
28 октомври 2014

Когато са налице симптоми, които могат да породят съмнение за рак на дебелото черво, лекарят назначава редица изследвания за определяне на диагнозата.

Преди да се проведат изследванията, лекарят снема анамнеза и извършва физикален преглед, включващ ректално туширане, за да направи оценка на общото състояние на лицето.

Използваните изследвания за откриване на рак на дебелото черво и ректума са:

 • Изследване на кръв и урина: целта е да се установи общото състояние на пациента и да се открият усложнения, свързани с рака на дебелото черво.
 • Дигитално ректално туширане: дигитално изследване на ануса и част от ректума. След поставяне на гумена ръкавица и лубрикант, лекарят плавно въвежда пръст през ануса и изследва областта, опипвайки за евентуални изменения на стената на ректума.
 • Колоноскопия: изследване, при което се прави оглед на лигавицата на дебелото черво и ректума. Извършва се с помощта на дълга, гъвкава тръба (ендоскоп), въведена през ануса и оборудвана с източник на светлина и камера, която визуализира на телевизионен монитор съществуваща патология. За това изследване е необходимо да се следва специална диета в продължение на най-малко два или три дни, с много малко отпадъци, а в деня преди изследването се ползват лаксативи за изчистване на дебелото черво и ректума.

  Понастоящем колоноскопията се извършва в болнично заведение под седация (пациентът не спи, чувства се отпуснат и не изпитва болка), като по този начин се избягва дискомфорт, причинен от разтягане на червото при въвеждане на ендоскопа.

 • Биопсия: ако при провеждане на колоноскопия лекарят установи наличието на подозрителна лезия, взема малка проба (биопсия). Това малко количество тъкан се изследва от патоанатом (лекар, специалист в изследването на тъканите под микроскоп), за да се постави диагноза, като се потвърди или изключи наличието на рак на дебелото черво.

Какви други изследвания може да са необходими?

След диагностициране на рак на дебелото черво или ректума е необходимо да се проведат други изследвания, за да се определи дали заболяването се е разпространило към други органи или засяга само този участък от храносмилателния тракт.

Изследванията позволяват да се планира правилно последователността на процедурите, които следва да гарантират адекватен контрол над тумора при възможно най-добро качество на живот. Изследванията, които се правят обикновено, са:

 • Рентгенография на гръден кош: целта е да се изследва белия дроб и да се отхвърли наличие на метастази.
 • Ехография: изследване, което е безболезнено и лесно изпълнимо. Основава се на свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните тъкани на тялото по различен начин. С помощта на компютър, образите се преработват и визуализират на екран.

При рак на дебелото черво може да се направи:

 • Ехография на коремни органи: използва се основно за оценка на състоянието на черния дроб.
 • Ендоректална ехография: използва се, когато лезията е на нивото на ректума. През ануса се въвежда сонда, чрез която се визуализира големината на тумора, дълбочината на която е проникнал и евентуалното му разпространение към близки органи.

Туморни маркери: това са белтъчни вещества, които се появяват в по-големи количества от нормалното при пациенти, страдащи от някои видове рак.

При рак на дебелото черво най-точните маркери са СЕА или карциноембрионален антиген, и Ca.19.9. Тези изследвания се използват за проследяване на тумора след приложени лечения и за откриване на рецидиви, но не са валидни за ранно диагностициране.

Какво може да се направи, за да се намали дискомфортът, свързан с провеждането на медицинските изследвания?

Изследванията, които са необходими за поставянето на точна диагноза рак на дебелото черво или ректума, не са болезнени, въпреки че някои от тях понякога са неприятни за пациента.

Ето някои препоръки за по-лесно провеждане на тези изследвания:

 • Помолете лекаря да Ви обясни какво ще се случи. Не се оставяйте на въображението си.
 • Съсредоточете се единствено върху случващото се във всеки един момент.
 • Приложете някоя техника за отпускане преди и по време на изследването.
 • Ако сте напрегнат, споделете с лекаря. Може да Ви даде лекарство, с което да намалите чувството на тревожност.

Спокойствието, ненапрегнатостта, следването на указанията на специалиста и освобождаването от отрицателни мисли ще Ви помогнат да понесете по-добре изследванията.

Виж продължение: Видове рак на дебелото черво

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи