BezRak.com

рак на ларинкса

Диагностициране на рак на ларинкса

Диагностициране на рак на ларинкса
27 октомври 2014

Преди провеждането на каквото и да било изследване, лекарят снема анамнеза и извършва физикален преглед, за да се ориентира относно навиците на пациента и/или наличието на симптоми и признаци, пораждащи съмнения за рак на ларинкса или други здравословни проблеми.

Въз основа на тази информация лекарят оценява необходимостта от провеждането на допълнителни изследвания. Най-често използваните са:

 • Рефлекторна или индиректна ларингоскопия: изследване, при което се извършва оглед на ларинкса с помощта на малко огледалце, въведено във фаринкса (гърлото). В огледалцето се отразяват структурите на целия орган, което дава възможност на отоларинголога да установи наличието или отсъствието на лезии на това ниво. За осветяване на ларинкса отоларингологът си поставя челен рефлектор, върху който пада светлина. Тя се отразява и се насочва към огледалцето във вътрешността на фаринкса, като по този начин осветява индиректно ларинкса. Изследването не е болезнено, но може да предизвика позиви за повръщане. С цел да се предотврати подобно усещане и да се улесни изследването, се използва локален анестетик.
 • Директна ларингоскопия: чрез този метод на изследване може да се наблюдава директно лигавицата на ларинкса и да се направи оценка за наличието или отсъствието на лезии дори в области, които не са били визуализирани при индиректна ларингоскопия. Извършва се с помощта на ендоскоп – дълга гъвкава тръба, завършваща с източник на светлина, който осветява вътрешността на органа. Ендоскопът се свързва с камера, която визуализира на телевизионен монитор всяка налична на това ниво патологична промяна. Ендоскопското изследване на ларинкса се нарича ларингоскопия и се извършва чрез въвеждане на ендоскопа, който е с много малък диаметър, през ноздрата. Изследването не е болезнено, но е малко неприятно, тъй като преминаването на тръбата може да предизвика позиви за повръщане. Обикновено не е необходимо прилагането на анестезия.
 • Биопсия: ако при провеждане на ендоскопско изследване лекарят установи наличието на подозрителна лезия, взема малка проба от засегнатата област. Това малко количество тъкан се изследва от патоанатом (лекар, специалист в изследването на тъканите под микроскоп), за да се постави сигурна диагноза за наличието на рак на ларинкса или друго увреждане.
 • Цитологично изследване с пункция на лимфен възел: понякога първата проява на рака на ларинкса е уголемяване на лимфен възел в областта на шията. Когато това се случи, често се извършва пункция, независимо от провеждането на ендоскопско изследване. С помощта на тънка игла се взема материал от увеличения лимфен възел, който се изследва от патоанатом.

Какви други изследвания може да са необходими?

След диагностицирането на рака на ларинкса е необходимо да се определи както локалното, така и далечното разпространение на заболяването. За целта лекарят назначава редица изследвания:

 • Изследване на кръв и урина: това са първите изследвания, които се назначават. Целта е да се установи общото състояние на пациента.
  Рентгенография на гръден кош: целта е да се прецени състоянието на белия дроб и да се изключи наличието на метастази.
 • Скенер или КT (компютърна томография): скенерът е рентгенов апарат, чрез който се прави рентгеново изследване на пациента от различни ъгли. Изображенията се комбинират и обработват на компютър, а получените рентгенови снимки показват много точно всички органи.
  Това изследване е много полезно за установяване на точното разположение на процеса и неговото локално разпространение, след като е бил диагностициран, т.е. позволява да се определи засягането в дълбочина на ларинкса, обхващането на съседни органи и наличието или липсата на инфилтрация на шийните лимфни възли. Изследването е от голямо значение при вземането на решения относно лечението, най-вече с оглед на преценката на възможността за оперативна намеса. Изследването отнема около 20-30 минути, през които пациентът трябва да лежи неподвижно върху масата на скенера. Не е болезнено, но понякога е необходимо интравенозно въвеждане на контрастно вещество, най-често през вената на ръката, като убождането е подобно на това при вземането на кръв за изследване.
 • Ядрено-магнитен резонанс: изследването е показано само в случаите, когато компютърната аксиална томография не е дала достатъчно информация, за да се прецени степента на разпространение на заболяването. Подобно е на скенерното изследване и по време на неговото провеждане пациентът е в легнало положение върху масата. Масата се въвежда в апарат с цилиндрична форма и докато трае изследването (около 30 минути) се чуват шумове, които могат да създадат дискомфорт. Изследването обаче не е болезнено.

Какво може да се направи, за да се намали дискомфортът, свързан с провеждането на медицинските изследвания?

Изследванията, които са необходими за поставянето на точна диагноза за рак на ларинкса, не са болезнени, въпреки че някои от тях понякога са неприятни за пациента.

Ето някои препоръки за по-лесно понасяне на тези изследвания:

 • Не се явявайте сами. Разговорът с близък човек ще Ви помогне да се почувствате по-спокойни.
 • Помолете лекаря да Ви обясни какво ще се случи. Не се оставяйте на въображението си.
 • Съсредоточете се единствено върху случващото се във всеки един момент.
 • Приложете някоя техника за отпускане преди и по време на изследването.
 • Ако сте напрегнати, споделете с лекаря. Може да Ви даде лекарство, с което да намалите чувството на тревожност.

Спокойствието, ненапрегнатостта, следването на указанията на специалиста и освобождаването от отрицателни мисли ще Ви помогнат да понесете по-добре изследванията.

Виж продължение: Видове рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?