BezRak.com

как да живеем с рак?

Ежедневни грижи за здравето

Ежедневни грижи за здравето
10 ноември 2014

Настоящата статия дава насоки и съвети на пациентите, болни от рак за това как да полагат грижи за здравето.

Научете и използвайте някаква техника за релаксация

Техниките за релаксация са широко използвано средство за борба срещу стреса и за подготовка преди хирургически операции. Те са сравнително лесни и нямат противопоказания. При редовна практика, скоро ще забележите ползата от тях.

Релаксацията може да спомогне за контрола върху страничните ефекти. Всекидневното практикуване по няколко минути релаксация намалява напрежението и общото неразположение. Обикновено 10 – 15 минути практика на ден е достатъчна.

Правете упражненията постоянно, но особено важно е в дните преди постъпването в болницата, при преместването в операционната зала, в чакалнята пред лекарския кабинет и т.н., това ще рече – в моментите, когато сте най-напрегнати.

Практикувайте на спокойно място, където можете да бъдете сами в продължение на няколко минути. Приглушената светлина благоприятства за релаксацията. Легнете и свалете колана и други аксесоари, които могат да ви притесняват, затворете очи:

 • Никаква мисъл не трябва да занимава мозъка ви в продължение на няколко минути. Ако се появят мисли, не им обръщайте внимание. Лека полека те ще се разсеят… Просто се насладете на няколко минути спокойствие.
 • Дишайте бавно, дълбоко и ритмично. Бавно поемайте въздух през носа и се опитвайте да направите така, че да слезе към корема, като го надуе. Докато правите това, задържайте въздуха за около четири секунди и след това го изпускайте много бавно през устата.
 • Представете си някаква отпускаща картина – може да бъде слънчев залез в планината или картина на вълни, полюшващи се леко в морето.
 • Концентрирайте се в тази картина в продължение на няколко минути, като спирате вниманието си на всички аспекти от нея. Концентрирайте се върху чувствата, които изпитвате – топлина, спокойствие, тишина… наслаждавайте им се.

Повторете тези стъпки в продължение на осем – десет минути.

Ако смятате, че не постигате желаните ефекти, консултирайте се с психолог, който може да ви упъти за правилното ѝ изпълнение.

Запланирайте дейности

Вероятно в този момент не изгаряте от желание за каквото и да било. Но настроението не може да се подобри внезапно само с едното желание, трябва да се направи нещо за това.

Oрганизирайте всекидневните дейности

Анализирайте дейностите, на които посвещавате ежедневието си. Ако трябва си ги записвайте. Така ще откриете нещата, които наистина ви носят удовлетворение.

Човек винаги трябва да си поставя цели, но те трябва да бъдат реалистични. Отделете време за установяване на своите цели, отбележете си приоритетите и започнете да работите за тяхното осъществяване. Много често пациентите губят установения си дневен режим – например във връзка с провежданото лечение, посещенията в болницата и други. В останалото време те бездействат. А именно това убива най-много – чакането води до негативни емоции, дезориентация, депресии и т.н.

За да не става това:

 • Посвещавайте част от времето си за себе си. Планирайте как да се грижите за себе си, как да си доставите удоволствие, определете си задължителни мероприятия, установете си време за почивка и т.н.
 • Определете си разумен час за ставане и лягане, не се поддавайте на натрапчиви идеи за използване на времето само за “полезни” занимания, които всъщност не искате да вършите. Оставете си време и за непредвидени събития.
 • Aнализирайте проблемите и ситуациите една по една и ги решавайте последователно. Посрещането на нещата стъпка по стъпка ги прави по-лесно управляеми.

Ако имате проблеми със спането…

Много е важно да се почива пълноценно, тъй като сънят позволява на организма да възстановява енергията си. В общи линии, при всякаква стресова ситуация, сънят се нарушава. Могат да се появят трудности при заспиване, будене през нощта, кошмари и т.н. Това е нормално, но е важно да не става постоянно.

Ето някои препоръки, които могат да помогнат за възстановяване на ритъма на съня:

 • Не си лягайте, преди наистина да ви се спи.
 • Избягвайте тютюн, алкохол, кафе и изобщо стимулиращите напитки (чай, кола, енергийни напитки….) особено два часа преди лягане.
 • Не вечеряйте обилно, но и не си лягайте с празен стомах, тъй като и двете неща могат да нарушат съня ви. Не вечеряйте непосредствено преди лягане.
 • Използвайте леглото само за спане. Не е препоръчително да го използвате, за да говорите по телефона, да вечеряте, да гледате телевизия и т.н.
 • Средата за сън трябва да е оптимална: приятна температура, с минимална светлина и шумови дразнители.
 • Не правете усилия да заспите, нито пък оставайте в леглото, ако не ви се спи. Сънят не може да се насилва. Ако не можете да заспите за половин час, станете и започнете някаква монотонна дейност, като четене или гледане на телевизия. Тогава сънят неусетно идва.
 • Редовно правете леки упражнения. Има доказателства, че редовните упражнения подобряват съня. Една разходка ще ви помогне да почивате по-добре. Най-удачният режим е спокойно ходене 30-60 минути дневно. Попитайте лекаря си какъв друг вид упражнения са най-подходящи.
 • Стремете се да установите постоянни часове за лягане и събуждане. Дори да си легнете късно, спазвайте часа за ставане. Така организмът сам регулира ритъма на съня. За момента, докато започнете да си възстановявате обичайното състояние, спете толкова, колкото е необходимо.
 • Не се самолекувайте, за да спите по-добре. Не прибягвайте до сънотворни, освен ако са специално предписани от лекаря. Някои от тях могат да имат обратен ефект.
 • Не спете следобяд, поне докато продължават проблемите със съня. Ако го правите, недейте да спите повече от половин час. Това време е достатъчно, за да може да се възстанови енергията, необходима до края на деня. Всичко това не касае пациенти в тежко състояние, такива наскоро претърпели оперативни интервенции или други трудно поносими манипулации. За тях сънят е едно от най-важните възстановителни средства.

Ако болката или някой друг симптом ви пречи на съня, консултирайте се с лекаря за съответно лечение. Докато този симтом не изчезне, няма да изчезнат и проблемите със съня.

Ако въпреки, че спазвате тези препоръки, проблемите със съня продължават повече от 7–10 дни, е желателна консултация с лекар.

Изменения като опадането на косата или бледността обикновено са временни, а други ще бъдат постоянни, като ефектите от някои операции.

Пациентът трябва да се адаптира към тези изменения, тъй като те се отразяват върху неговото настроение, самочувствието му и на общуването с останалите.

Не занемарявайте външния си вид

 • Важно е да се намаляват негативните емоции от телесните промени. Има много нови начини да поддържате и да се грижите за тялото си.
 • Важно е обезкуражаването да не вземе връх над вас. Може да нямате желание или сили…, не се изоставяйте в никакъв случай. Когато се намираме в ситуация на дискомфорт, трябва да правим неща, които да ни накарат да се чувстваме по-добре. Не забравяйте това.
 • Можете да използвате протези, специални дрехи и всякакви средства, които да повдигнат самочувствието ви.
 • Наблягайте на положителните си страни. Често се забравя положителното за сметка на негативните емоции.

При наличие на трайни телесни изменения, човек просто привиква към тях. По този начин самочувствието му не страда. Понякога привикването е трудно – например след мастектомия или ампутация на крайник. Но човек трябва да свикне с новия си образ, и колкото по-бързо го стори, толкова по-добре. Всеки ден трябва да се отделя време за самонаблюдение.

На много хора е помогнал контактът с други хора, които са преминали през подобна ситуация. Споделянето на опит и преживявания винаги е от полза.

Имайте предвид, че и другите хора ще трябва да свикнат с промените, особено ако са много забележими. Те също се нуждаят от време, за да асимилират новия ви образ. Ако приемете, че други хора могат да реагират с изненада, няма да ви е толкова трудно да бъдете готови за това.

Не бъркайте физическата с личностната атрактивност. Не забравяйте постиженията, достигнати през своя живот и своите качества в други аспекти (в работата, приятели, семейство и т.н.). Човек е ценен заради самия себе си, а не заради външния си вид.

Ако смятате, че е необходимо, потърсете помощ от специализирани психолози.

Виж продължение: Умората, свързана с рака

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?