BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

14 практически съвета за използване на етеричното масло от риган

14 практически съвета за използване на етеричното масло от риган
11 април 2018

Етеричното масло от риган съдържа мощни растителни химикали, които помагат на организма да се бори с вирусите, унищожават гъбичките и бактериите, прочистват паразитите, засилват имунната система, противодействат на процесите на стареенето и др.

Риганът (Origanum compactum, Origanum vulgare, Origanum majorana, Origanum onites, Origanum minutiflorum) е ароматна билка от семейство Lamiaceae (ментови). Риганът се употребява от четири хилядолетия заради своите здравословни качества; използва се и като готварска подправка. Последните проучвания потвърдиха, че риганът притежава силни противо-състаряващи, противо-вирусни, противо-бактериални, противо-гъбични, противо-диабетни, противо-мутагенни, противо-туморни, противо-паразитни и противо-възпалителни свойства.

Етеричното масло от риган се получава чрез парна дестилация от растението. За получаване на 450-900 грама масло са необходими около 450-680 килограма листа.

Интересни факти за маслото от риган

 • Риганът е бил използван за медицински цели още преди 4 000 години от древните китайски, гръцки и римски лекари и лечители;
 • Думата „oregano“ означава „радост от планината” на гръцки език, което идва от факта, че риганът с най-добре на по-голяма надморска височина;
 • Риганът цъфти с розово-лилави цветове, които са ядливи;
 • В Гръцката митология риганът е създаден от богинята Афродита, като символ на щастието;
 • Преди 1940 година риганът е бил съвсем дефицитен в Америка. Американските войници, изпратени в Италия през Втората световна война го харесали като подправка и го пренесли в Америка.

Фитохимическо съдържание на ригана

През 2011 година френско проучване установи, че риганът съдържа 46 активни вещества, като фитохимикалът (биологично активен растителен химикал) карвакрол (carvacrol) е доминиращ. Наскорошно изследване на базата данни на „PubMed“ (една от най-големите бази-данни за медицинска и фармацевтична информация в света) откри повече от 1 200 проучвания върху карвакрола – фенол, действащ по много интересен начин срещу бактериите. Той прониква през външната клетъчна мембрана на бактериите, която ги прикрива от клетките на имунната система. Тези промени в бактериалните структури дават възможност на имунната ситема да разпознае и да унищожи нашествениците. В същото време карвакролът е безвреден за здравите тъкани.

Наред с карвакрола, етеричното масло от риган съдържа тимол (thymol), гама-терпинен (gamma-terpinene), пара-симен (para-cymene), бета-кариофилен (beta-caryophyllene), розмаринова киселина (rosmarinic acid) и мирцен (myrcene), както и много други съставки. Също както е и при зеленият чай, риганът съдържа високи количества полифеноли, танини, антоцианини и флавоноиди – правещи го отлично противотуморно и противосъстаряващо средство. Всъщност риганът е по-богат на феноли от множество други обичайно използвани билки.

Антиоксидантите от ригана предпазват организма от уврежданията на свободните радикали. Той ги неутрализира, като в същото време възстановява вече получените увреждания. Това помага за забавяне на процесите на стареене, забавя макуларната дегенерация (увреждането на една от най-важните за зрението структури) и предпазва от загуба на зрение. Предпазва и от остаряването на мускулите, набръчкването на кожата, оплешивяването и нервните разстройства.

Противоракови свойства на етеричното масло от риган

Колоректален рак

Индийско проучване при животни от 2016 година установи, че карвакролът (фитохимикалът с най-високо съдържание в ригана) има защитен ефект срещу рак на дебелото черво и ректума.
Китайски учени публикуваха през 2015 г. в списание „Anticancer Drugs“ (Противоракови лекарства) данни, че карвакролът е демонстрирал противотуморна активност срещу две клетъчни линии от колоректален карцином. Изследователите установиха, че риганът потиска пролиферацията (растежа и разпространението) на туморните клетки, предизвиква апоптоза (програмираната клетъчна смърт, която при туморните тъкани е блокирана) и води до клетъчен арест (спиране на цикъла на клетъчното деление) при туморите, както някои други противотуморни ефекти.
Бразилски изследователи съобщиха през 2014 г., че риганът потиска растежа на туморните клетки на клетъчната линия НТ-29 от човешки аденокарцином от дебело черво in vitro.

Левкемия

Според данните от индийско проучване от 2014 година, карвакролът предизвиква апоптоза и има цитотоксично действие (унищожава злокачествените клетки) при HL-60-клетки на остра промиелоцитна левкемия и Jurkat T-лимфоцитни клетки.

Рак на млечната жлеза

Бразилско проучване in vitro от 2014 година установи, че риганът има изразено противораково действие срещу клетъчната линия MCF-7 от рак на млечната жлеза. Това са естроген- и прогестерон-положителни клетки от инфилтративен дуктален карцином на млечната жлеза – един от най-често срещаните видове рак на млечната жлеза.

Подобни данни съобщава и френско проучване от 2011 г. – риганът е ефективен срещу MCF-7 клетъчна линия от рак на млечната жлеза. Проучването споменава, че растението е много богато на антиоксиданти и има мощно противомаларийно действие.

Освен всичко, карвакролът има какво да предложи и на индивиди, чиито тумори не са хормонално зависими. Изследователи от Индия откриха, че той предизвиква апоптоза и има антипролиферативна активност при човешки клетки от линията MDA-MB-231 от метастатичен рак на млечната жлеза. Тези клетки са тройно-отрицателни – естроген-, прогестерон- и HER2-отрицателни.

Мозъчни тумори

Според данните на канадски изследователи, публикувани в списание „Oncotarget“ (периодично онкологично издание) през 2015 година, карвакролът потиска разпространението, жизнеността и инвазивността на клетъчната линия U87 глиобластомни клетки (вид особено агресивен мозъчен тумор).

Други противоракови свойства на етеричното масло от риган

През 2017 г. марокански учени установиха, че риганът притежава антимутагенен ефект. Мутагенът е фактор, който променя генетичния материал на клетката (ДНК) и може да причини рак. Способността на ригана да потиска действието на мутагените го прави изключително ценен като лечебно средство.

Древните гърци и египтяни са използвали ригана като антидот при отравяния. След няколко хиляди години нашата наука го преоткрива. Едно забележително проучване от 2014г., публикувано в „Clinical and Investigative Medicine“ (периодично издание за клинични и изследователски проучвания) установи при лабораторни плъхове, че карвакролът има защитно действие върху деликатните бъбречни тъкани на животните, третирани със силно токсичния препарат methotrexate. Препаратът се използва често, въпреки високата си токсичност, за лечение на различни видове рак и ревматоиден артрит.

Египетско проучване от 2015 г. изследва кардиопротективните (предпазващи сърцето) свойства на тимола и карвакрола при плъхове, третирани с рутинно използвания препарат doxorubicin. Учените установили синергистичен ефект между двата фитохимикала, за понижаване на страничните ефекти на доксорубицин.

Дж. Финли (Jahahreeh Finley), патентован пълномощник и основател на организацията „Finley BioSciences“, наскоро, на 22 юни 2016 г., публикува в социалната мрежа „LinkedIn“ статия, че AMPK (аденозин-монофосфат киназа), ключов метаболитен регулатор, се активира от карвакрол. Това активира сигналните механизми, отговарящи за стимулиране на Т-клетките – едни от важните компоненти на имунната система. Според Финли „активирането на АМРК е основното явление в поддържането на целия човешки живот. Ако продължават да се натрупват доказателства, че AMPK е основен медиатор в поддържането на човешкия живот и че нелечимите заболявания като глиобластома и СПИН могат да бъдат излекувани завинаги, това неминуемо ще доведе до преоценка на етиологията и лечението в медицината”.

Противогъбични свойства

Маслото от риган ефективно предпазва човешкия организъм от множество различни гъбични инфекции. Той е особено полезен срещу Candida albicans. Италианско проучване, публикувано през 2016 година оцени чувствителността на 30 различни вагинални щама C. albicans по отношение на 12 етерични масла, включително от риган. Учените установиха, че маслото от риган, както и пет други масла потискат растежа и активността на C. albicans по-ефективно от clotrimazole, обичайно използваният противогъбичен препарат.

През 2016 г. бразилско проучване изследва ефективността на три етерични масла по отношение на Pythium insidiosum. Това е водна плесен, която причинява смъртоносното тропическо заболяване, известно като питиоза (pythiosis) при човека и останалите бозайници. Конвенционалните противогъбични средства са доказано неефективни. Учените откриха, че маслото от риган (Origanum vulgare) има най-висока лечебна стойност, особено в комбинация с мента.

Противовирусни свойства

През 2014 г. година американско проучване, публикувано в списание „Journal of Applied Microbiology“ (издание за приложна микробиология), че маслото от риган е способно да деактивира миши норовирус в рамките на един час след приложението. Според учените, карвакролът от ригана има свойството да контролира човешкия норовирус, който най-често предизвиква гастроентерит.

Противопаразитни свойства

През 2015 г. аржентинско проучване установи, че тимолът (един от фитохимикалите на ригана) е ефективен срещу плоския паразитен червей, причиняващ кистозната ехинококоза. Това заболяване може да засегне черния дроб, белите дробове и други органи.

През 2010 г. португалски учени установиха, че етеричните масла, съдържащи високи количества карвакрол, включително маслото от риган, са ефективни срещу опасния стомашно-чревен паразит giardia.

Противобактериални свойства

През 2013 година тунизийски учени, изследващи противобактериалните свойства на ригана установиха, че маслото от риган има мощен противобактериален ефект срещу пет различни вида бактерии. Специално са изследвани Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli (обикновено свързана с хранителни отравяния), Salmonella typhimurium и Pseudomonas aeruginosa. Всички те са много опасни патогени. Риганът е унищожил всички.

Марокански учени са изследвали ефективността на етеричното масло от риган срещу два щама бактерии – Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus през 2009 година. Съобщават, че риганът предизвиква увреждане на клетъчната мембрана на бактериалната клетка и проявява мощен антибактериален ефект и срещу двата изследвани щама.

Противодиабетно действие

Съвместно гръцко-сръбско изследване, публикувано в „Journal of Food Science“ (периодично издание за хранене) през 2016 г., е наблюдавало ефектите на ригана при диабет тип І. Учените установили, че риганът предпазва мишките от прояви на хипергликемия чрез намаляване броя на про-възпалителните клетки. Според тях, „екстрактите от това растение могат да представляват основата на бъдещата противодиабетна терапия”.

Противовъзпалително действие

Изследователи от Иран, САЩ и Германия провели общо проучване през 2016 година. Изследвали са съединението хитин, което се произвежда от насекоми, гъбички и други организми и ролята му в хитин-предизвиканата астма. Учените установили, че карвакролът и тимолът мощно потискат възпалителните реакции.
В проучване, публикувано в „Natural Product Communications“ (периодично списание за натурални продукти) през януари 2016 г., учените са изследвали биоактивността на маслото от риган и още едно масло. Установили, че и двете масла притежават противовъзпалителни и противонасекомни свойства, както че потискат развитието на Болестта на Алцхаймер.

Противоалергични свойства

Розмариновата киселина е един от основните фенолови антиоксиданти в ригана. Според данните на японски изследователи от 2014 г., розмариновата киселина притежава противоалергични свойства, потискайки ензим, наречен алфа-глюкозидаза (alpha-glucosidase), който е свързан и с развитието на захарния диабет.

По-ранно японско проучване от 2014 година изследва ефектите на розмариновата киселина при страдащи от сезонен алергичен риноконюнктивит. Учените установили, че розмариновата киселина е постигнала значително намаляване на симптомите и понижаване на възпалителните маркери, свързани със сезонните алергии – както при хора, така и при животни.

Засилва имунитета

Потенциалът на етеричното масло от риган за засилване на имунната система е широко изследван. Стотиците изследвания, направени при животни, показват мощните имуностимулиращи свойства на ригана.

Растението е използвано от много векове като перорално (през устата) средство за стимулиране на имунитета при хора. Той влияе върху стимулацията и функциите на белите кръвни клетки – първата защитна линия на организма срещу нашествието на бактерии, гъбички и др.

Руско проучване, публикувано през 2014 г. изследва ефекта на йонизиращата радиация при мишки. Установено е, че приемът на малки дози от определени етерични масла, включително от риган, заедно с питейна вода, повишава количеството на лимфоцитите, произвеждащи антитела в далака.

Холандски учени установиха през 2010 г., че карвакролът от ригана предизвиква Т-клетъчни реакции на мишки с автоимунен артрит.

14 начина за употреба на етеричното масло от риган

 1. Засилване на имунитета – Веднъж дневно смесете няколко (5-7) капки етерично масло от риган с органично носещо масло (зехтин, кокосово или бадемово), поставете го в желатинова капсула и го приемете през устата, но по време или след хранене (вижте предупрежденията по-долу).
 2. Направете си свой собствен антибактериален препарат за почистване на ръце – Използвайте стъклена бутилка с помпа, напълнете я с около 250 милилитра гел от алое вера, ¼ чаена лъжичка маслен витамин Е (като естествен консервант), 1 супена лъжица Hamamelis virginiana (или witch hazel – растение, виреещо предимно в Северна Америка) и 30 капки масло от риган (по желание можете да добавите и други любими масла, като от лавандула, канела и др).
 3. За борба с респираторните инфекции – използвайте студен ултразвуков дифузор и разпръсквайте етеричното масло от риган около един час в помещението, където се намирате или спите, за да помогнете на имунната система да се пребори с инфекцията.
 4. Борба с акнето – поради изразените си противобактериални и противовъзпалителни свойства, риганът е много подходящо средство против акне и други кожни заболявания. Разреждайте маслото добре, защото може да предизвика раздразване при чувствителна кожа. Комбинирайте 1 чаена лъжичка алое вера–гел с две-три капки масло от риган и го приложете върху засегнатия участък с памучен или марлен тампон. Избягвайте участъци, където целостта на кожата е нарушена – порязвания или охлузвания.
 5. Орална хигиена – Риганът унищожава бактериите, плаката, лошия дъх, бори се със зъбобола и болестите на периодонта (тъканите, заобикалящи основата на зъбите). Добавете капка масло от риган към натуралната си паста за зъби. Можете да комбинирате 1-2 капки масло с 1 супена лъжица кокосово масло и да я задържите в устата си за няколко минути (колкото можете по-дълго).
 6. Противопаразитно – поставете 3-4 капки масло от риган, смесено с друг органичен масло-носител, напълнете сместа в желатинова капсула и я глътнете в началото на храненето (но не и на празен стомах).
 7. Против пърхот – поставете няколко капки етерично масло в използвания от вас био шампоан, за подобряване на състоянието на скалпа, напр. при пърхота.
 8. Мускулен масаж – Противовъзпалителните свойства на ригана го правят идеално средство за мускулни и ставни масажи. Комбинирайте маслото от риган с някакъв неутрален органичен носител (най-добре масло от коноп) и го втрийте в засегнатата област. Полезно е и при менструални болки.
 9. Атлетично стъпало и гъбични инфекции – Атлетичното стъпало представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката, по-често при спортисти. Смесете няколко капки масло от риган и друг маслен органичен носител. Втрийте добре между пръстите на краката и други засегнати области за почистване на гъбичките. Може да използвате и съд с вода, към който да добавите няколко капки масло от риган и да накиснете засегнатите ходила. Така разтворът ще проникне и под ноктите.
 10. Трихофития – Представлява гъбично заболяване по окосмените части на тялото. Смесете няколко капки масло от риган с органичен носител и втрийте сместа на засегнатия участък. Добавете и една или две капки масло от нийм (neem oil), ако имате в наличност (растение, виреещо в района на Индия), за подсилване ефекта на лечението.
 11. Антибактериален домакински почистващ препарат – Добавете 4 капки масло от риган, 10 капки масло от лимон и ¼ чаша бял оцет към кофа с вода. Използвайте сместа за почистване на повърхностите в къщата (не забравяйте тоалетните чинии, телефоните и компютърните клавиатури).
 12. Ухапвания и ужилвания от насекоми – Маслото от риган помага за неутрализиране на отровата на насекомите. Приложете 1-2 капки масло от риган, смесено с органичен носител или гел от алое вера върху мястото на ухапването.
 13. Ушни инфекции – Приложете 1-2 капки масло от риган, смесено с органичен маслен носител около външния отвор на ухото, но никога вътре. Повтаряйте процедурата до изчезване на симптомите.
 14. Лечение на брадавици – смесете 1-2 капки масло от риган с органичен маслен носител и го наложете върху брадавицата. Покрийте мястото с превръзка, която сменяйте ежедневно до изчезване на брадавицата.

Предупреждения за използване на етеричното масло от риган

Поради високото съдържание на феноли, маслото от риган е много силно. Използвайте го внимателно. Винаги разреждайте маслото от риган с неутрално носещо органично масло (бадемово, кокосово, зехтин и др.) преди употреба, тъй като може да раздразни кожата или носната лигавица.

Никога не прилагайте етеричните масла близо до очите, в слуховия канал и по чувствителните части на тялото.

Най-добре е да не използване маслото от риган при бебета и малки деца под 5 години. Бременните жени и кърмачките също трябва да избягват маслото от риган, тъй като може да премине през плацентата в плода или в майчината кърма. Възможно е да предизвика спонтанен аборт.

Хора, алергични към лавандула, градински чай и мента могат проявят алергия и към ригановото масло.

Ако възнамерявате да използвате етеричното масло от риган за медицински цели, то качеството му е от основно значение. Ако е възможно, проверете дали производителят използва натурални методи за отглеждане на растенията и дали правилно дестилира маслата. Купувайте продукти само от реномирани източници, защото при неправилно добиване на маслото, крайният продукт може да съдържа токсични химикали.

Източник: Marnie Clark

Сподели
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

1 Коментар

 1. Юри Иванов
  Юри Иванов декември 29, 13:14

  Единственото масло с такъв висок процент карвакрол. Ползваме го цялото семейство, че и близки и приятели покрай мен, защото го препоръчвам на всички. Поздравления за чудесната и изчерпателна статия. (Скрит линк поради реклама)

  Отговори на този коментар

Напиши коментар