BezRak.com

профилактика

Етерично масло от черен пипер – полезни свойства за здравето

Етерично масло от черен пипер – полезни свойства за здравето
16 май 2018

Черният пипер (Piper nigrum) произхожда от Индия. Археологическите данни показват, че използването на черен пипер датира най-малко от 2000 г. пр. Хр. Древните египтяни използвали черен пипер в процеса на мумифициране. В продължение на векове черният пипер бил толкова ценен, колкото златото и среброто, и представлявал 70% от международната търговия с подправки.

Традиционните китайски лекари и билкари използвали черен пипер за лечение на много заболявания, включително малария, холера, дизентерия и други храносмилателни нарушения. Черният пипер се използвал и за борба с инфекциите, за облекчаване на болката, увеличаване на кръвообращението, подобряване на храносмилането, повишаване на концентрацията, стимулиране на апетита, като отхрачващо средство и като афродизиак.

Фитохимичен състав на черния пипер

Етеричното масло от черен пипер има високо съдържание на фитохимикали (натурални, растителни химикали), известни със своите антиоксидантни и имуностимулиращи функции.

Пиперинът е основният фитохимикал, отговорен за пикантността на черния пипер.

Другите съединения, присъстващи в черния пипер, включват лимонен, алфа- и бета-пинен, камфен, мирцен, феландрен, бета-кариофилен, бета-бизаболен, сабинен, линаноол, пинокарвеол, алфа-терпинеол и алфа-терпинен. Всички тези фитохимикали са предмет на много от последните проучвания, които показват многобройни ползи за здравето на човека.

Двадесет изследвани лечебни свойства на черния пипер

#1. Аналгетично

Изследване от Саудитска Арабия през 2013 г. установява, че пиперинът проявява аналгетични и антиепилептични ефекти при мишки. През 2009 г. корейски учени откриват, че пиперинът има противовъзпалителни и антиартритни ефекти при плъхове с артрит. Изследователите заявяват, че „пиперинът значително намалява ноцицептивните и артритни симптоми“ и „значително намалява зоната на възпаление в глезенните стави“. Ноцицепторите са сензорни неврони, разположени в нервната система. Те ни предупреждават за потенциално вредни стимули в кожата, като екстремни температури, увреждащо налягане или вредни химикали и т.н.

#2. Антибактериално, антифунгално

Китайско изследване, публикувано през 2017 г. показва, че черният пипер има противогъбични и антибактериални ефекти срещу различни патогенни гъбички и бактерии. Беше докладвано, че екстрактите от черен пипер значително намаляват броя на колониите на Златните стафилококи (Staphylococcus aureus). Те причиняват огромни проблеми в клиниките и болниците поради факта, че са устойчиви на всички обичайни антибиотици.

През 2007 г. бразилски изследователи установяват, че два от фитохимикалите в черния пипер – алфа-пинен и бета-пинен, заедно с евгенол от карамфил, ефективно потискат развитието на бактериите, причиняващи инфекциозен ендокардит. Ендокардитът е опасно възпалително състояние, засягащо вътрешната обвивка на сърцето.

#3. Противотуморно

Черният пипер и по-специално пиперинът станаха наскоро обект на редица изследвания, показващи мощна противоракова активност (проучвания in vitro и in vivo).

Проучване от 2017 г., проведено в Тайланд, разкрива, че два фитохимикала в черения пипер, кузунокинин и пиперлонгумин имат мощни цитотоксични (токсични за определени клетки) и противоракови ефекти върху три вида ракови клетъчни линии. Тествани са MCF-7 клетки (карцином на гърдата, естроген- и прогестерон-рецептор положителен, HER2 отрицателен). Двата фитохимикали също се съобщават като мощни средства срещу MDA-MB-468 клетки (туморни клетки, които нямат хормонални рецептори, обозначавани като „тройно негативен рак на млечната жлеза“) и SW-620 клетки (от колоректален карцином).

Съвместно проучване, проведено от ирански и американски учени, публикувано през 2017 г. в списание „Настояща Медицинска Химия“ (Current Medicinal Chemistry), показва, че пиперинът демонстрира ефективна активност по отношение на профилактика срещу рака. Установено е, че той потиска обновяването на раковите стволови клетки и потиска пролиферацията на раковите клетки, инвазията, метастазите (разпространението) и ангиогенезата (способността на туморите да създават нови кръвоносни съдове, за да се хранят).

#4. Противовъзпалително

Изследване, публикувано през 2017 г. от пакистански изследователи, показва, че пиперинът има аналгетична (за облекчаване на болката) и противовъзпалителна активност при мишки.

Корейски изследователи също съобщиха през 2017 г., че пет други фитохимикала в черния пипер демонстрират противовъзпалителна активност in vitro.

#5. Антиконвулсантно

Известно е, че пиперинът модулира няколко мозъчни невротрансмитери като серотонин, норепинефрин и GABA (гама-аминомаслена киселина), всички от които са свързани с развитието на епилептични конвулсии. През 2015 г. съвместните изследвания на канадски и индийски учени установиха, че пиперинът има няколко сложни антиконвулсантни свойства.

През 2017 г. китайски изследователи открили, че пиперинът има антиконвулсантни ефекти. Те също установили, че пиперинът облекчава свързаното с конвулсиите увреждане на паметта, възпалението и оксидативния стрес при плъхове, индуцирани от епилептичните пристъпи.

#6. Противоотровно

Черният пипер е известен в някои части на Азия, че може да бъде от полза при лечение на ухапване от змии. Учените изследват различни компоненти на черния пипер, за да изяснят точно с какво е полезен за здравето. През 2017 г. индийски учени открили, че пиперинът потиска някои от потенциално фаталните ефекти на змийската отрова при проучвания върху животни.

#7. Биоусилвател на действието на други субстанции

Установено е, че пиперинът подобрява клиничната ефективност на антибиотичните и противораковите лекарства. Освен това е известно, че пиперинът увеличава бионаличността на други лекарства и фитонутриенти. Това означава, че клетките на организма усвояват по-добре тези вещества, при добавяне на пиперин. Пиперинът също стимулира храносмилателните ензими, подобрява храносмилателния капацитет и значително намалява времето за преминаване на храната в стомашно-чревния тракт.

#8. Антихипертензивно

Изследвания от 2010 година от Словакия показват, че пиперин, даден на плъхове, намалява кръвното им налягане след само три седмично третиране.
Пакистански изследователи проучиха през 2008 г. основните причини за сърдечно-съдовите ефекти на пиперина. Те откриха, че пиперинът има хипотензивни ефекти при плъхове, зайци и крави. Пиперинът засяга също тонуса на кръвоносните съдове, причинявайки вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове), както и вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове).

#9. Кардиозащитно

Индийско изследване, публикувано през януари 2017 г., установява, че комбинация от пиперин и куркумин защитава сърдечния мускул на плъхове. Плъховете са третирани с циклофосфамид, често използвано химиотерапевтично средство с висока кардиотоксичност. Най-ефективната кардиозащитна доза е 50 мг куркумин/килограм телесно тегло и 20 мг пиперин на килограм телесно тегло.

В съвместни изследвания, проведени от индийски и тайвански изследователи през 2017 г., пиперинът е демонстрирал мощни терапевтични ефекти и предпазва от индуциран инфаркт при плъхове.

#10. Понижава холестерола

Индийски изследвания върху животни, направени през 2014 г., показват, че добавките с пиперин са изключително ефективни при плъхове със затлъстяване. Пиперинът не само връща към нормата високите нива на холестерол, предизвикани от високо съдържание на мазнини в диетата, но също така намалява теглото, процентите на мазнините в тялото, регулира кръвното налягане, нивата на инсулина и премахва други проблеми, свързани със затлъстяването. Терапевтичната доза на пиперина е 40 мг/ кг телесно тегло.

#11. Против кашлица

Съвместно словашко/индийско проучване, проведено през 2017 г. върху морски свинчета установило, че черният пипер и пиперинът проявяват антитусивни (подтискащи кашлицата) ефекти, сравними с тези на кодеин фосфата.

#12. Подобряване на храносмилането

Известно е, че черният пипер подобрява храносмилането. Това се постига чрез стимулиране на ключовите храносмилателни ензими и значително намаляване на времето за преминаване на храната в стомашно-чревния тракт. При изследване на животни през 2002 г. също се установява, че черният пипер значително увеличава производството на стомашна киселина (с до 22%) .

#13. Облекчава тревожността и депресията

През 2015 г. съвместно проучване на камерунски и румънски учени разкри, че черният пипер има значителни успокоителни и антидепресантни ефекти при плъхове с болестта на Алцхаймер. Едно китайско проучване от 2007 г. също така демонстрира, че пиперинът има антидепресантна активност при хронично третирани с умерен стрес мишки.

#14. Облекчава абстинентните симптоми при спиране на тютютопушенето

Американско изследване от 1994 г., в което участвали 48 доброволци-пушачи, посочва, че етеричното масло от черен пипер е способно значително да намали влечението към цигари. В проучването пушачите са участвали в тричасова сесия, проведена след лишаване от цигари за една нощ. Субектите били разпределени на случаен принцип в една от трите групи. Едната група е пушила с устройство, отделящо пари от етерично масло от черен пипер; втората група – на такова с мента/ментол; а третата група използвала устройство с празен контейнер. Субектите в групата на черен пипер съобщават, че желанието им за пушене и тревожност е значително намаляло. Тези резултати подкрепят и виждането, че усещанията в дихателните пътища са важни за облекчаване на симптомите на отнемане на пушенето.

#15. Повишава физическата активност

Корейско проучване върху животни, публикувано в списание „Хранене и метаболизъм“ през 2017 г., установи, че пиперинът повишава метаболизма на въглехидратите и мазнините в мускулите по време на тежки физически тренировки и натоварвания.

#16. Подобрява дисфагията

Дисфагията е състояние, при което пациентите имат затруднения или дискомфорт при преглъщане. Дисфагия често се среща при конвенционалните противоракови терапии и при пациенти с мозъчен инсулт. Клинично проучване от 2006 г. в Япония, в което участвали 105 пациента след инсулт, установява, че вдишването на етерично масло от черен пипер активира определени зони в мозъка, участващи в рефлекторното преглъщане. Известно е, че маслото от черен пипер е полезно при пациенти с дисфагия вследствие мозъчен инсулт, независимо от нивото им на съзнание, от физическото или психическото им състояние.

#17. Възстановяване на мускули и сухожилия

Френски и австралийски изследователи провеждат проучване, публикувано през 2017 г., включващо 16 ръгби играчи. Изследователите установяват, че комбинацията от пиперин и куркумин значително облекчава някои от предизвиканите от натоварванията мускулни увреждания. Пиперинът подобрява структурата на сухожилието и повишава гликозаминогликаните (вид въглехидрати, който подпомага поддържането и подпомагането на колагена). Той също така увеличава концентрацията на хидроксипролин (основен компонент на колагена) и предизвиква генетични промени, които подпомагат възстановяването на сухожилията.

#18. Защита на нервната система

Индийско проучване през 2010 г. установява, че комбинацията от куркумин и пиперин ефективно предпазва нервите на мишките от гъбичен токсин, известен като 3-нитропропионова киселина (3-NP). Този токсин се използва широко в научните изследвания за предизвикване на симптоми на болестта на Хънтингтън при животни. Болестта на Хънтингтън се характеризира с дегенерация на мозъчните клетки и прогресивна деменция. Комбинацията от куркумин и пиперин предлага значителни неврозащитни ефекти при животните.

#19. Пребиотично

Пребиотиците помагат за стимулиране на растежа и оцеляването на полезните бактерии в червата. Освен това те помагат за спиране растежа на патогенните микроорганизми. Американско изследване от 2017 г. разкрива, че някои подправки, включително черен пипер, засилват растежа на полезните щамове бифидобактерии и лактобацилуси.

#20. Защита на кожата

Изследване на индийски учени от 2017 година разкри, че пиперинът предпазва от уврежданията на ултравиолетовата радиация на ДНК в кожните клетки.

Четири страхотни начина да се насладим на етеричното масло от черен пипер

  • Комбинирайте го с храна, билки и добавки. Етеричното масло от черен пипер е био-стимулатор, увеличава бионаличността на веществата, приети заедно с него, и помага за транспортирането им в клетките на организма.
  • Комбинирайте с други масла. Черният пипер се смесва много добре с редица други етерични масла. Смята се за масло от „средна категория“ и се комбинира добре с по-леки масла като цитрусовите и по-тежки масла като от джинджифил и смирна.
  • За да помогне на организма да се възстанови от мускулна болка, наранявания и тендинит, комбинирайте маслото от черен пипер с носещо масло и други етерични масла (майорана, копаиба, лавандула и др.) и масажирайте в засегнатата област. Черният пипер помага за увеличаване на кръвообращението, което поддържа мускулите и сухожилията при възстановяване.

Предпазни мерки при използване на етерично масло от черен пипер

Както всички знаем, добавянето на много пипер към ястието го прави по-люто. Маслото от черен пипер също така предизвиква усещане за затопляне, когато се прилага локално или се приема вътрешно. Използвайте го само в малки количества и го разреждайте с качествено носещо масло като кокосово, бадемово, масло от жожоба и др. Колкото по-чувствителна е кожата, толкова по-разредено трябва да бъде маслото.

Като био-стимулатор, черният пипер може да увеличи усвояването на фармацевтични препарати, така че не трябва да се приема едновременно с лекарства. Не забравяйте да се консултирате с квалифициран специалист, преди да използвате етерично масло от черен пипер.

Бъдете изключително внимателни, когато използвате етерични масла по време на бременност и при деца. Когато се съмнявате, винаги е добре да се консултирате с квалифициран ароматерапевт или опитен здравен специалист!

Източник: Marnie Clark

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?