BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Честота на заболеваемост от рак на дебелото черво

Честота на заболеваемост от рак на дебелото черво
28 октомври 2014

Честотата на заболеваемост от рак на дебелото намалява от средата на 80-те години на XX век и отбелязва рязък – 30% – спад през последните 10 години. За това свидетелстват наблюдения на американски граждани над 50-годишна възраст и се дължи на факта, че доста от тях подлежат на профилактично изследване, наречено колоноскопия. Анализът на данните, направен от Американското онкологично дружество, показва, че спадът в смъртността от този вид рак е видим и се изчислява на около 3% годишно за периода 2001-2010 г. спрямо 2% на година през предходното десетилетие.

Според експертите без провеждането на скринингови програми броят на смъртните случаи би бил 2 пъти по-голям. Именно със скрининга учените обясняват факта, че за последните 35 години смъртността от този вид рак е намаляла почти 2 пъти. Въпреки това обаче ракът на дебелото и правото черво остава третият най-често откриван вид злокачествено новообразувание (след рак на белия дроб и на простатата при мъжете; рак на гърдата и на матката при жените). В България той е втората водеща причина за смърт от онкологично заболяване.

Проучването показва също, че честотата на този вид рак сред хората над 65-годишна възраст е намаляла със 7% на година за периода от 2008 до 2010 г. Междувременно процентът хора, които са били подлежащи на скрининг, е нараснал от 55% на 65% през последното десетилетие. Най-голямо значение според специалистите има фактът, че при този скрининг се откриват навреме полипи на дебелото черво – ако се отстранят, се предотвратява прерастването им в тумори.

Повечето случаи се диагностицират между 65 и 75 години, най-много около 70, въпреки че са регистрирани случаи между 35-40 години. Когато заболяването се появява в по-млада възраст, обикновено се основава на генетична предразположеност.

Виж продължение: Превенция на рак дебелото черво

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи