BezRak.com

профилактика

Забраненият витамин В-15

Забраненият витамин В-15
14 септември 2017

Не би ли било добре да знаем, че два от витамините от групата „В” помагат при фибромиалгия и при възстановяване от наркотична и алкохолна зависимост?

Човек получава витамини с храната, но В-15 и В-17 са поставени извън закона в САЩ и не присъстват в състава на витамин В-комплекс и не са включени в никакви полуготови и обработени храни.

Витамин В-15, известен също като пангамова киселина, е забранен в САЩ и е премахнат от състава на В-комплексната добавка там. Пангамовата киселина е недостъпна на американския пазар, защото Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е изтеглила от пазара всички продукти, съдържащи пангамова киселина преди повече от две десетилетия. Въпреки това FDA активно наблюдава изследванията, провеждани за лечение на различни състояния в други страни.

Русия е най-прогресивна в използването на витамин В-15, считайки, че това е много важен хранителен елемент за лечение на голям брой заболявания и симптоми. Руски учени доказват, че добавянето на пангамова киселина към диетата може да намали натрупването на млечна киселина при атлетите и по този начин да намали мускулната умора и да увеличи издръжливостта.

Витамин В-17 се използва редовно в Русия за много здравни проблеми, включително:

 • Алкохолизъм
 • Наркотична зависимост
 • Процеси на стареене и сенилност (старческо отслабване на мозъчната дейност)
 • Минимални мозъчни увреждания при децата
 • Аутизъм
 • Шизофрения
 • Сърдечни заболявания
 • Хипертония
 • Диабет
 • Кожни заболявания
 • Чернодробни заболявания
 • Химически отравяния

Диметил глицинът (DMG) се използва в САЩ като заместител на витамин В-15, защото се смята, че повишава продукцията на В-15 в организма. Диметил глицинът се комбинира с глюконова киселина, за да формира витамин В-15. DMG се счита за активната компонента на пангамовата киселина.

Пангамовата киселина се открива в:

 • Пълнозърнести култури, като кафяв ориз
 • Готварска мая
 • Тиквено и слънчогледово семе
 • Кайсиеви ядки
 • Говежда кръв

Витамин В-15 участва във формирането на специфични аминокиселини, като метионин. Играе роля в оксидацията на глюкозата и клетъчното дишане. Подобно на витамин Е, действа като антиоксидант и спомага за удължаване на живота на клетките, предпазвайки ги от свободните радикали. Витамин В-15 стимулира ендокринната и нервната система и посредством повишаване на чернодробната функция засилва процеса на детоксикация.

Витамин В-15 понижава нивата на холестерола, подобрява кръвната циркулация и общата оксигенация на клетките и тъканите. Той е полезен и за подпомагане лечението на атеросклероза и хипертония – най-честите заболявания в САЩ и други страни по света. В Европа витамин В15 се използва за предотвратяване на преждевременното стареене, тъй като подобрява циркулацията и има антиоксидантен ефект. Помага за предпазване на организма от замърсители, особено въглероден моноксид. Пангамовата киселина (и вероятно DMG) могат да подкрепят здравето на хората, живеещи в големите замърсени градове, а също и тези, подложени на голям стрес.

Както вече бе отбелязано, в Русия витамин В15 се използва за третиране на алкохолна зависимост и се смята, че намалява увлечението към алкохола. Съществуват изследвания, показващи че В15 понижава махмурлука. Той се използва и за третиране на състояния на умора и отпадналост, както и астма и ревматизъм. Има данни, че притежава и известни анти-алергични свойства. Някои детски психиатри съобщават много добри резултати от използването на пангамова киселина при деца с емоционални разстройства – използвана е за подобряване на техните говорни способности и свързаните с това мозъчни функции. Пангамовата киселина може да бъде много полезна и при лечение на аутизъм, но все още няма конкретни проучвания.

Понастоящем пангамовата киселина е забранена в САЩ, но през 70-те години на миналия век е използвана като добавка. Най-честата форма на пангамова киселина е калциев пангамат (с активна съставка диметил глицин). DMG е формата, която се ползва в Русия. Пангамовата киселина (или DMG) често се приема заедно с витамините А и Е. обичайната доза DMG е 50-100 милиграма два пъти дневно, обикновено със закуската и вечерята. Тази дозировка подобрява общите енергийни нива, подпомага имунната система и намалява алкохолния глад.

Източник: Alternative Health and Nutrition ( Dr. Janet Starr Hull)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?