BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Запек, замърсяване на дебелото черво

Запек, замърсяване на дебелото черво
15 септември 2015

Според много лекари и натуропати, 90% от болестите в съвременния свят се дължат на замърсяване/непочистване на дебелото черво.

Ракът е на второ място сред основните причини за високата смъртност както в България, така и по света. Ракът на дебелото черво и на белия дроб са сред заболяванията с най-голяма смъртност.

Състоянието на дебелото черво влияе върху състоянието на целия организъм

Огромно значение за здравето има състоянието на дебелото черво. То оказва влияние върху общото състояние на организма, върху всички негови органи и системи. Много хора не знаят, че в дебелото черво могат да бъдат отложени от 3 до 12 кг. твърди фекални маси. Те се наричат фекални камъни. Могат да доведат до стесняване и нарушаване на нормалните му функции. Крайните продукти от процеса на храносмилане и натрупаните токсини се абсорбират от стените на дебелото черво. Те попадат в кръвоносната система. Това води до интоксикация на организма.

Чрез кръвния поток токсините достигат до мозъка и нервната система. Това може да причини депресии, раздразнителност, отпадналост. Когато токсините достигнат белите дробове, дъхът в устата става неприятен. Кожата придобива блед тен и нездрав вид. Затруднява се умствената дейност. Ставите стават болезнени и трудноподвижни. Страдат всички органи и системи.

  Симптомите на интоксикация са:

 • раздразнителност, главоболие, невралгии, умора, безсъние
 • чувство на мъчително безпокойство (страх); нервност
 • стомашен дискомфорт, метеоризъм (газове), подуване на корема, гадене, лениви черва, обложен език
 • акне, петна по кожата, бледост, тъмни кръгове под очите
 • отоци по краката, студени ръце и крака, неприятна миризма на потта
 • менструални нарушения, ниска потентност
 • високо или ниско кръвно налягане
 • слаба памет, ниска концентрация на вниманието
 • чупливи нокти и коса, лош дъх

Нарушенията в организма, било то структурни, функционални или метаболитни, могат да се появят по най-различен начин. Запекът и автоинтоксикацията са причина за подуване на корема, колити, спазми, за образуване на дивертикулити /разширение на дебелото черво/ и стенози /стеснение на дебелото черво/.

Доброто здраве може да бъде възстановено чрез нормализиране на функциите на дебелото черво и детоксикация на организма. За да се постигне това, е необходимо фекалните камъни да се размекнат и изхвърлят от организма, което ще прекрати и процеса на автоинтоксикация. Подобряването на храносмилането и усвояването на хранителните вещества, витамините, микро- и макроелементите, се постига чрез нормализиране на чревните функции и редовно изпразване на червата. Това от своя страна води и до повишаване на жизнения тонус.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ

Промиването на червата с апаратура се нарича хидроколонотерапия. Това е най-ефикасният начин за детайлно и качествено изчистване на цялото дебело черво. Така ефективно се елиминира натрупването на екскременти и разлагащ се материал върху стените на червото

Методът води началото си от САЩ, но се прилага от години в целия свят.

В наши дни много рядко червата на хората са в добра форма. Това поражда нуждата от хидроколонотерапия.

В резултат от неправилния начин на живот, стреса, нездравословното хранене, честите боледувания, системната употреба на антибиотици и други медикаменти, много от нас страдат от нарушения на нормалния бактериален състав. Това, както и формирането на токсични материи, водят до нарушаване на чревната функция, до забавено изхвърляне на екскрементите и самоинтоксикация. В резултат се наблюдава загуба на енергия, умора, депресия, често боледуване, главоболие, инфекции, ревматизъм, полиартрит, хипертония, проблеми с кожата, алергии и други смущения. Всички тези отклонения се дължат на лошото функциониране на червата.

Хидроколонотерапията представлява затворена система на изчистване, при която пациентът е в легнало положение. Процедурата продължава 40-45 минути и се провежда от професионален терапевт, контролиращ индивидуалното състояние на пациента. Чрез модерна апаратура се подава предварително пречистена вода под определено налягане. Температурата на водата позволява проникване и в най-трудно изчистващите се отдели на дебелото черво. Използваните консумативи са за еднократна употреба, като се спазват в най-висока степен хигиенните норми. Процедурата е релаксираща и приятна за пациентите. Липсва усещане за дискомфорт, болка или спазъм.

НУЖДАТА ОТ ХИДРОКОЛОНТЕРАПИЯ

Почти няма човек, който да има нормално функциониращо дебело черво, което поражда и необходимостта от хидроколонтерапия. Дисбактериозата е нарушение на нормалният бактериален състав в червата.

Каква е причината за това?

 1. Неправилно хранене, включващо прекалено много мазнини, стерилизирани храни, в големи количества и в неподходящо време.
 2. Обездвижване, свързано с твърде удобния начин на живот.
 3. Употреба на медикаменти като антибиотици, кортикостероиди, контрацептиви, които застрашават естествената микрофлора.
 4. Дисбактериоза и отслабване на чревната функция, породени от злоупотреба със слабителни средства.
 5. Увреждане на чревната флора в следствие на хранителните токсини.
 6. Промяна в съотношението на кислорода в червата и чревната среда в резултат на влиянията на околната среда.

Защитната способност на организма значително и прогресивно намалява в следствие на изброените по-горе причини. Нарушават се храносмилателните процеси и се спомага за формирането на опасни токсини в тялото на човека. Този процес води до състояние, в което организмът се самоотравя (автоинтоскикация). Последствията са загуба на енергия, умора, депресия, липса на концентрация, агресивно поведение и тревожност. Появяват се редица смущения като инфекции, ревматизъм, полиартрит, хипертония, проблеми с кожата, мигрена, алергии и други. Всички те се дължат на лошото функциониране на червата.

Дебелото черво губи подвижността си. Образуват се твърди налепи в гънките му, което пречи на нормалната перисталтика.

Вече е известно, че има близка връзка между чревното поглъщане и имунната система, въпреки че дълго време имунологичните процеси в човешкото тяло бяха разглеждани основно от гледна точка на инфекциите. Днес се знае, че осемдесет процента от имунната система е разположена в стените на тънките и дебелите черва. Имуноглобулините (протеинови субстанции със защитна способност) се произвеждат главно в червата. Първата и най-важна защитна линия срещу токсините е лигавицата на дебелото черво. Черният дроб, бъбреците, лимфната система, дробовете и кожната повърхност представляват втората защитна линия.

Професор Ото Вартбург, носител на Нобелова награда, установява през 1931г., че слабата имунна система, дължаща се на нарушена абсорбция в червата, способства за бъдещо развитие и разпространение на ракови клетки.

Древната поговорка „смъртта се спотайва в червата“ съдържа мрачно предупреждение за нашето съвремие. Ето защо, здравото тяло се основава на здрави черва.

Фатални отклонения в здравето на съвременните хора

Съвременният гражданин на Европа е хронично болен човек. На 20-25 годишна възраст той има отклонения, характерни за 60-годишен човек: болки в ставите и гърба, артрит, артроза, посивяла коса, преждевременни бръчки, увиснала кожа и т.н. Всеки втори жител на Европа страда от хронична умора, безсъние и чести главоболия. Едновременно с това, все повече хора на средна възраст страдат от симптоми на „акне”, характерни за юношеската възраст. Американските учени провели мащабни изследвания и резултатите от тях били разочароващи, а именно, че стареенето при съвременните хората е започнало да настъпва с около 5 години по-рано. Ако преди се е смятало, че навлизането в зряла възраст започва след 40-тата година, то днес тя започва след 35-тата. Тогава възниква въпросът:

Каква е причината за тази тенденция?

Природата е сътворила човешкия организъм като саморегулираща се, самовъзтановяваща се система. Хората се адаптират към съществуващите типове токсини в продължение на хилядолетия, произвеждайки свои собствени вътрешни механизми за неутрализирането им. Бързото развитие на цивилизацията, обаче, е нарушило реда в тази последователна система. Като допълнение към обичайните екзотоксини и ендотоксини, през ХХ век върху човека се посипва лавина от непознати за тялото му токсини (ксенобиотици).

Екзотоксини са вредни химични вещества с естествен произход. Те попадат в човешкия организъм от външната среда чрез храната, въздуха, водата и т.н. Поради способността им да подсилват вкуса, те често се добавят към хранителните продукти.

Ендотоксини са токсични вещества, които се образуват в организма в резултат на естествения метаболизъм (обмяната на веществата). Като резултат от воденето на нездравословен начин на живот, свързан с непълноценно хранене, стрес, злоупотреба с лекарствени средства и упойващи вещества се образуват токсични съединения в организма.

Ксенобиотиците имат около 4000 названия. Това са вещества (преди всичко хлоросъдържащи токсични съединения), създадени от хората и несъществуващи по-рано в природата. Клетъчната отрова диоксин, типичен пример за ксенобиотик, е с най-високо съдържание в изгорелите газове на автомобилите. Образува се също и при изгарянето на отпадъци, най-вече пластмасови, при производството на бои, при хлорирането на водата, в тютюневия дим и други. Смъртоносната доза диоксин за хората е 1000 пъти по-малка от количеството, съдържащо се в някои бойни отровни вещества (зоман, зарин и табун). За изчистването му от организма са необходими осем години, докато от почвата той изчезва за десет години.

Средата в която живеем е твърде агресивна – обкръжени сме от вируси, бактерии и токсични вещества. Рядко употребяваме екологично чисти продукти, а въздухът, който дишаме е замърсен, лекарствените препарати, които поглъщаме са прекалено много. Подложени сме на постоянен стрес. Това разбира се води до натрупването на токсични вещества в организма, които попаднали чрез въздуха, храната и водата, частично се неутрализират и извеждат от организма, но голяма част от тях остават. Тези вещества най-често се отлагат в клетъчната мембрана, образувайки антигени, те нарушават клетъчната обмяна и възпрепятстват нормалните окислително-възстановителните реакции в тялото.

Антигените са вещества, които се възприемат от организма като чужди и предизвикват съответен имунен отговор. Това са белтъци, разположени по повърхността на еритроцитите.
В червата се натрупват големи количества фекални камъни. В жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб се образуват пясък и камъни. Гъстотата и киселинността на кръвта се увеличават. Кръвообръщението се нарушава, а имунната система се потиска и се създават условия за развитие на бактерии и паразити.

Фекални камъни

Функциите на дебелото черво се нарушават и обременяват от неправилните хранителни навици, стресът, слабата физическа активност, недохранването или преяждането, тютюнопушенето и употребата на алкохол, лошото храносмилане, констипацията (запека) и употребата на лаксативни (разхлабващи) средства. Неасимилираната храна и крайните продукти от храносмилането се натрупват, втвърдяват и отлагат по стените на дебелото черво, като се образуват фекални камъни. Това затруднява отделянето на фекалните маси от организма. Натрупването на фекални камъни причинява автоинтоксикация на организма. Токсините преминават в кръвта и достигат до всички органи и системи. Това води до срив на имунната система, податливост на организма към вируси и инфекции. Тялото трудно се възстановява след прекарани заболявания.

Каква е храната ни?

Месото, с което се храним, съдържа антибиотици, хормони и стимуланти, използвани за повишаване на ръста и теглото на животните. Плодовете и зеленчуците се обработват с пестициди и хербициди, в следствие на което в тях се натрупват нитрати и соли на азотната киселина. В бързите храни има концентрирани канцерогени (раковообразуващи вещества).

Какво пием?

Според статическите данни 90% от хората вечер употребяват алкохол под формата на бира, водка, вино и т.н. За вредата от алкохолните и безалкохолните напитки не е необходимо да говорим. Водата в магазинната мрежа, „безобидна” и бутилирана от „естествени източници”, е така пречистена, че в нея не остават нито полезни, нито вредни вещества. Вредна за организма е и хлорираната вода, поради факта, че хлорът, съединявайки се с органична материя образува диоксид.

Какъв въздух дишаме?

Общо във въздуха има повече от 40 хиляди различни химични съединения, проявяващи отрицателни ефекти върху организма. Такива са изгорелите автомобилни газове, допринасящи за развитието на атеросклероза и деменция. Изпаренията от пластмасови мебели, винилови настилки, душ-завеси и други домакински пособия съдържат фталати – химикали, които могат да доведат до рак на гърдата.

Какви предмети използваме в ежедневието си?

Независимо дали сме вкъщи, в офиса, в автомобила, на курорт или на разходка в града, ние през цялото време сме заобиколени токсични вещества. Няма област от човешката дейност, която да е останала незасегната от химикалите. Те се съдържат в незалепващите покрития, в бензина, във водоустойчивите вещи и влияят отрицателно на имунната система на човешкия организъм. Такъв продукт е например бензена, който се съдържа в лепилото, тапетите, боите, мебелния восък и е опасен за бъбреците. Като прибавим и склонността на хората към употребата на алкохол и тютюневите изделия, списъкът на заболяванията се увеличава. Това показва, че е време за промяна и лечение.

Какво да предприемем?

Много често лекувайки едно заболяване ние предизвикваме друго. Човек започва да приема медикаменти практически още през първата година от живота си. Голяма част от тях са токсични и имат разрушителни странични ефекти. Те водят до проблеми с бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт, нарушават естествената микрофлора на червата. Това не е пълният списък от нежелани реакции, свързани с употребата на лекарствани препарати. Като прибавим и случаите на фалшиви лекарства или на такива с изтекъл срок на годност, картината изглежда съвсем песимистична. Как бихме могли да избегнем този порочен кръг? Да се разходим в гората, да дишаме чист въздух, да пием изворна вода, да се храним с екологична храна? За съжаление за повечето от нас това е истински лукс.

Какво да правим?

Ако поне малко сме загрижени за собственото си здраве и красота, редовното пречистване на организма от токсини трябва да се превърне в навик за всеки един от нас. Личната хигиена, миенето на ръцете, тялото, зъбите е ежедневен ритуал, нуждата от който не предизвиква никакво съмнение. Защо тогава сме толкова невнимателни по отношение на „замърсяванията” вътре в нас?

Способността на организма за самостоятелно извеждане и неутрализиране на токсините отслабва с възрастта. Колкото по-рано човек се замисли за вътрешната чистота на тялото си, толкова по-малко заболявания ще има в бъдеще и толкова по-бавно ще остарява.

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи