BezRak.com

Прочети още статии на тема:

начин на живот

Защо седенето убива?

Защо седенето убива?
07 декември 2017

Все повече и повече хора по света седят на работното си място и не водят много физически активен живот. Прекарва се толкова много време, седейки на работа, по време на хранене, а след това пред компютър или телевизор. Всичко това, без да се дава на тялото възможност за истински физически упражнения, които да позволят поддържане на здрав и дълъг живот. Истината е, че седенето ни убива бавно!

Какво показват проучванията?

Проучванията по цял свят демонстрират, че воденето на по-активен начин на живот всъщност ни помага да живеем по-дълго. Продължителното заседяване може да причини усложнения като сърдечни заболявания и значително скъсява преживяемостта. Докато продължителното заседяване ни убива, рискът е дори и по-висок, ако не проявяваме никаква активнот. Затова професионалистите съветват да станем и да се раздвижим. Това не е защото искат да отидем навън и да работим, облети в пот. Специалистите са уверени, че така ще удължим живота си. Водейки заседнал начин на живот, възникват и редица проблеми, като:

 • Високо кръвно налягане;
 • Съдови заболявания;
 • Сърдечни заболявания;
 • Затлъстяване;
 • Остеопороза;
 • Хронични заболявания;
 • Тревожност;
 • Депресия;
 • Дискови хернии;
 • Диабет;
 • Липидни разстройства;
 • Рак на млечната жлеза;
 • Рак на дебелото черво;
 • Смърт;
 • И много други рискови състояния.

Според специалистите е нужно да правим средно 30 минути умерени физически упражнения поне 4 пъти седмично. Ако се седи на работното място най-малко осем часа дневно, са нужни повече упражнения, за да останете здрави. Едно проучване показва, че смъртността е с 59% по-висока при най-слабо активната група хора, които седят поне осем часа дневно в работата си. Това показва колко висока стойност имат физическите упражнения и вредата, която нанася липсата на активност върху нашия организъм.

Преди да започнете с редовните физически упражнения, посъветвайте се с вашия лекар или специалист. Това се отнася особено за хора със сърдечни или хронични заболявания, които са противопоказани за определена интензивност на физическата активност. Винаги е важно да знаете и разбирате какво може да понесе вашият организъм, преди да започнете някакъв режим на физически упражнения.

Синдромът на адреналната умора и как седенето ни убива

Синдромът на адреналната умора (AFS) е здравословно състояние, предизвикано от физически и ментален стрес. Синдромът на адреналната умора има разнообразни признаци и симптоми, като: чувство за тревога, замъгляване на мисълта, летаргичност, отпадналост и безсъние. Началото на AFS е бавно, но ако не се прекрати навреме, може да бъде много затормозяващо. Сред най-изразените симптоми на адреналната умора са отпадналостта и летаргичността. Докато заседяването ви убива, неправилно провежданите упражнения всъщност могат да влошат симптоматиката и дори да предизвикат срив на адреналните жлези. Синдромът на адренална умора е стресово състояние, при което организмът има ниско енергийно ниво. Така че когато имате ниска енергия, а използвате повече от нея, състоянието се влошава.

С цел започване на правилните упражнения, ако старадате от синдрома на адренална умора, трябва да хвърлите поглед върху цялостната картина. Трябва да си изготвите стратегия, която да включва намаляване на стреса, започване на подходящ хранителен режим и персонализиран режим на физически упражнения, който да използва наличната енергия, без да ви уврежда допълнително.

Неподходящата диета или прекомерно високият стрес наподобяват шофирането на кола без гориво или спирачки. Трябва да гледате на организма си като на машина, която да знаете как да управлявате. Това ще накара цялата машина да заработи. Ако не знаете как да повишите активността си, без да си навредите, посъветвайте се с професионалист, запознат с AFS. Неправилната практика може да бъде също толкова вредна, както и самият AFS.

Реакциите към невро-ендо-метаболитния стрес и активния начин на живот

Невро-ендо-метаболитната стресова реакция или NEM е система от реакции, които показват как нашият организъм се справя със стреса физически, ментално и емоционално. Много от нашите стресови реакции идват от невроендокринната система. Всъщност, най-голямата част от тях се пада на хормоналната ос хипоталамус-хипофиза-надбъбрек. Нашите надбъбречни (адренални) жлези са основните контролни органи на стреса. Те произвеждат кортизол, който е основният хормон, облекчаващ стреса в организма. Поради тази причина нашите адренални жлези трябва да функционират правилно; без тяхната способност да го контролират, стресът взема връх.

С цел да живеем нормално, докато преодолеем синдрома на адреналната умора, трябва да понижим стреса върху адреналните жлези. Можем да разчистим съзнанието си, да организираме живота си и да се отървем от хората, причиняващи ни дискомфорт, с цел да ограничим стреса, на който сме подложени. Може също да се храним подходящо и да се упражняваме редовно физически. Но както вече се спомена, неправилните упражнения и лошата диета влошават симптомите на AFS.

Може да пожелаете да имате наставник по хранене или начин на живот, който е запознат с AFS, за да ви помогне да намерите правилните диета и физически режим и да водите по-здравословен начин на живот. Да седите и да не правите абсолютно нищо – убива, но ако правите и твърде много, докато страдате от синдрома на адренално изтощение също би могло да ви убие. Много е важно да се намери здравословния баланс, който да повиши качеството на живот и да потисне симптомите на AFS.

Не забравяйте също, че ако не работите упорито за премахване на симптомите на AFS, никаква диета или физически упражнения няма да ви помогнат да го преодолеете. Наистина е нужно да работите върху понижаване на стреса толкова упорито, колкото и върху хранителния режим и физическата активност. Ако имате други здравни проблеми, моля консултирайте се с лекаря си преди да правите промени в диетичния режим и физическата активност – общото здраве също е от огромно значение.

Източник: Dr.Lam.Body.Mind.Nutrition blog ( Dr. Michael Lam, MD, MPH; Dr. Justin Lam, ABAAHP, FMNM, 2017)

Сподели
Прочети още статии на тема:

начин на живот

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар