BezRak.com

какво да избягваме?

Защо цигарата завладя жената?

Защо цигарата завладя жената?
03 ноември 2014

Според изчисленията на Световната здравна организация (СЗО) броят на жените тютюнопушачки ще се утрои при следващото поколение и ще надхвърли 500 милиона пушачки.

В Европа процентът на жените пушачки продължава да расте.

Как тютюнът засяга здравето на жената?

Придобиването на навика за тютюнопушене от страна на жената предполага, че тя е не само застрашена от същите заболявания, както мъжете (сърдечно-съдови, белодробни и ракови), но е засегната и от патологии, специфични по своя характер, като например рак на маточната шийка и репродуктивната функция (нарушения в гестацията или при бъдещото дете).

 • Сърдечно-съдови заболявания.
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
 • Ракови заболявания.
 • Нарушения в репродуктивната функция.
 • Патология на бременността.
 • Други нарушения.

Сърдечно-съдови заболявания.

Пушенето на цигари е една от главните причини за заболяванията, които засягат кръвоносните съдове на сърцето (коронарни кардиопатии), на мозъка (мозъчно-съдови заболявания) и на крайниците (периферни съдови заболявания). Тази ситуация се утежнява, ако се използват орални контрацептиви и възрастта е над 35 години.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Тютюнът е най-честата причина за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – термин, който обхваща хроничния бронхит и белодробния емфизем. Някои изследвания посочват, че при жените-пушачки има по-голям риск от тези заболявания, отколкото при мъжете.

Ракови заболявания

Много са видовете рак, свързани с тютюнопушенето, между които се открояват ракът на белия дроб, матката, панкреаса, ларинкса и жлъчката. Ракът на белия дроб се увеличава застрашително сред жените. Дори в онези страни, където жените са започнали да пушат тютюн масово преди около 40-50 години, смъртността, дължаща се на тази причина, надхвърля смъртността, причинена от рака на млечната жлеза.

Има и наблюдения, че ракът на маточната шийка е от 2 до 3 пъти по-често срещан сред жените-пушачки, отколкото сред непушачките.

Нарушения в репродуктивната функция

Тютюнопушенето при жената се свързва с увеличаване на безплодието и с по-висок риск от ектопична (извънматочна) бременност. Действително, при жените пушачки възможността от забавяне на забременяването с една година, е три пъти по-голяма, отколкото при непушачките.

При бременността.

По време на бременността и в резултат от вазоконстрикцията (стеснение на кръвоносните съдове) при майката и бъдещото дете, породена от никотина, както и на хипоксемията (намаляване на кислорода в кръвта), причинена от въглеродния оксид в плацентата и в плода, се увеличава рискът от поява на следните нарушения:

 • Намаляване на очакваното тегло на новороденото за гестационната му възраст (приблизително 200 грама).
 • Забавяне на вътреутробния растеж на плода.
 • Синдром на внезапната смърт при кърмачето.
 • По-голям риск от преждевременно раждане и спонтанен аборт.
 • Увреждания на плацентата, като преждевременно отлепване на плацентата и плацента превия (аномална позиция на плацентата, която заема отчасти или изцяло маточната шийка). Така се увеличават усложненията при бременност и раждане.

След раждането, употребата на тютюн от страна на майката може да продължи да оказва въздействие върху новороденото, защото, когато майката кърми, никотинът преминава у детето чрез кърмата.

Други нарушения, появяващи се често при жените пушачки, са:

 • Смущения в менструацията като нередовен цикъл, предменструално напрежение и дисменорея (болезнена менструация).
 • По-ранна поява на менопаузата с 2-3 години в сравнение с жените непушачки, като по тази причина може да се увеличи рискът от остеопороза (намаляване на костната плътност). Резултат на това са фрактурите при жени в постменопауза.
 • Естетични ефекти: загуба на еластичността на кожата, поява на бръчки и жълтеникаво оцветяване на зъбите, ръцете и ноктите.

Виж продължение: Рискове за децата

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?