BezRak.com

алтернативни терапии

Здравни ползи на гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum)

Здравни ползи на гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum)
11 ноември 2019

Лекарствените гъби се използват в традиционната китайска медицина от повече от две хилядолетия. Приложението е било както в хранителните продукти, така и в народната медицина. Китайците започнали да употребяват голямо количество гъбни добавки към ежедневните си ястия, с цел прочистване на организма. Те вярвали, че гъбите притежават не само добър вкус, но и имат детоксикиращ ефект – изчистват токсините от тялото. Те ги употребявали и за по-бързо заздравяване на раните.

Какво представлява гъбата Рейши

Ориенталската гъба Ganoderma lucidum (Рейши или Линджи) има дългогодишна история на употреба за благоприятно повлияване на здравето и продължителността на живота в Китай, Япония и азиатските страни. Тя представлява голяма, тъмна гъба с лъскава повърхност и дървовидна структура. На латински lucidus означава „лъскав“ или “блестящ” и се отнася за лъскавата, гладка повърхност на гъбата. Китайския йероглиф на гъбата представлява комбинация от знака за духовен потенциал и знака за безсмъртие и се разглежда като „билка на духовния потенциал“, символизираща успех, благополучие, божествена сила и дълголетие.

Сред култивираните гъби, G. lucidum е уникална с нейната фармацевтична стойност. В гъбата се съдържат съединения като: тритерпеноиди, полизахариди и пептидогликани, които имат благоприятно въздействие върху здравето. Проведени са редица изследвания, които доказват предимствата от приема на гъбата.

Полезни свойства и приложение:

Полезни свойства и приложение на Рейши

Комбинацията от благоприятен ефект без съпътстваща токсичност е желаният краен резултат при разработването на ефективен терапевтичен продукт. Гъбата Рейши се употребява от стотици години като средство за подобряване на човешкото здраве.

Рейши може да се консумира в прясно състояние, но често се употребява под формата на гъбен прах и екстракти, които съдържат много по-големи концентрации на полезни вещества.

Някои от основните приложения на гъбата в грижата за човешкото здраве са следните:

 • Модулира имунната система

  Едно от най-важните свойства на гъбата Рейши е нейната способност да модулира имунната система. Проучвания доказват, че лечебната гъба може да повлиява гените на белите кръвни телца, които имат важна роля в поддържането на имунната система. Други проучвания откриват, че броят на лимфоцитите при хора с колоректален карцином може да се повиши след прием на Рейши.
  Благоприятното въздействие на гъбата се наблюдава и при напълно здрави хора.

 • Противоракови свойства

  Противоракови свойства на гъбата Рейши Много хора консумират гъбата именно заради потенциалните й противоракови свойства. При проведено проучване с около 4 000 пациенти, които успешно са се преборили с рак на гърдата, около 59% са консумирали гъбата Рейши.

  Проучвания при хора с ракови заболявания показват, че някои съединения, влизащи в състава на гъбата, могат да повишат активността на определен тип бели кръвни телца, които се наричат „клетки убийци“ (NK). Тези клетки се борят с инфекцията и рака в тялото. Инвестира се и в провеждането на много нови проучвания, които са насочени към ефективността на гъбата при рак на простатата и колоректален рак. Някои изследвания показват, че при едногодишна употреба на Рейши, броят и размерите на туморите в дебелото черво значително намаляват.

  Множество проучвания доказват, че гъбата има потенциален благоприятен ефект върху онкоболни пациенти. Въпреки това, учените препоръчват приема на Рейши в комбинация с традиционно лечение, а не то да се заменя напълно от този вид алтернативна терапия.

 • Благоприятен ефект при чувство на умора и депресия

  Въпреки че най-често се споменава за положителния ефект на Рейши върху имунната система, тя има и други потенциални благоприятни свойства. Гъбата има положителен ефект при умора и депресивни състояния и може цялостно да подобри качеството на живот.

  При поведено проучване с 132 пациенти с неврастения и недобро общо състояние, свързано с болки, виене на свят, главоболие и раздразнителност, резултатите показали, че общото състояние се подобрява след 8-седмичен прием на гъбата.

  Друго изследване с 48 пациенти, които били в ремисия след рак на гърдата, показва, че след приема на прах от Рейши, чувството на умора намалява, а качеството на живот се подобрява. Също така, пациентите съобщават, че чувството на неспокойство и депресия значително намалява.

 • Поддържане на сърдечно-съдовата система

  Проведено проучване при 26 човека, приемащи Рейши за период от 12 седмици, показва възможността на гъбата да увеличи нивата на „добрия“ HDL холестерол и да намали нивата на триглицеридите. Необходимо е да се проведат допълнителни проучвания относно ефекта на Рейши върху здравето на сърцето.

 • Поддържане нивата на кръвната захар

  Няколко проучвания показват, че веществата, включени в състава на гъбата Рейши, имат способността да намалят нивата на кръвната захар при животни. Някои изследвания, проведени с хора, също съобщават за подобни резултати. Въпреки това е необходимо да се проведат допълнителни изследвания върху това свойство на гъбата.

 • Антиоксидантни свойства

  Антиоксидантите са вещества, които спомагат за предотвратяване на увреждането на клетките. Поради тази важна функция има значителен интерес към храни и добавки, които могат да повишат антиоксидантния статус в организма. Мнозина твърдят, че гъбата Рейши е ефективна за тази цел.

  Оксидативният стрес се причинява от свободните радикали. Те причиняват хронично възпаление. То трябва да бъде предотвратено, тъй като в противен случай може да доведе до широк спектър от заболявания и здравословни проблеми.

  Проучване показва, че екстрактите от гъбата Рейши могат да предпазват от оксидативен стрес, дори в тежки случаи. При приемане на екстракт от лечебната гъба, ефектът е много по-голям в сравнение с други храни, за които е известно, че са с високо съдържание на антиоксиданти.

 • Намалява риска от неврологични заболявания

  На учените са добре известни неврозащитните свойства на Рейши. На гъбата се приписва висок потенциал за намаляване на риска от неврологични разстройства. Тя може да подпомогне защитата на мозъка и нервната система срещу болестта на Алцхаймер. Проведено проучване доказва, че гъбата не само може да бъде полезна за намаляване на когнитивната функция при болестта на Алцхаймер, но може да се използва и за борба с други неврологични разстройства като аутизъм.

  Не случайно гъбата Рейши е позната като „гъбата на безсмъртието“. Поради дългата си история на използване в Традиционната китайска медицина, се смята, че Рейши „подхранва духа“ и по този начин подхранва и тялото. Може да се каже, че наистина е издържала изпитанието на времето и съвременните научни изследвания доказват това.

Източници:
1) http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,0d0f121956dd501b,185479042f290e6d.html

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

3) https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits#section2

4) https://hackspirit.com/reishi-mushroom/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?