BezRak.com

профилактика

Изненадващите здравословни ефекти на кафето

Изненадващите здравословни ефекти на кафето
20 септември 2017

Кафето е тонизиращата напитка, използвана с удоволствие от хората по цял свят. Според експертите, в света годишно се консумират над 400 милиарда чаши от тази популярна напитка. Докато повечето хора ползват кафето сутрин за стимулиране или за преодоляване на следобедната сънливост на работното място, се оказва, че то има и полезни за здравето свойства.

Това не означава, че човек трябва сутрин да изпива по две кани кафе, но две чаши богато на антиоксиданти кафе през деня, приготвено от качествени сортове кафе може значително да помогнат за поддържане на доброто здраве и състояние на организма. Какво да кажем за информацията, която ни залива от десетилетия, че кафето „е лошо за нас”? Този мит всъщност бе изоставен преди няколко години.

През 2008 г. бе направено проучване от Харвардския колеж за обществено здраве, САЩ (Harvard School of Public Health, USA), според което рискът от преждевременна смърт не се повишава при индивиди и от двата пола, консумиращи по шест чаши кафе дневно. Доцент Роб ван Дам (Rob van Dam), един от участниците в проучването обяснява: „доказателствата показват, че пиенето на кафе няма никакви сериозни застрашаващи здравето ефекти за основната популация”. Участниците в това 20-годишно проучване разбират, че данните, представяни пред обществото, не вземат под внимание други вредни навици, като тютюнопушенето, недостатъчната физическа активност и като цяло нездравословната диета. Това означава, че може да се наслаждавате на ползата от качественото кафе с чиста съвест.

Био активни съставки на кафето

 • Кофеин (Caffeine);
 • Дитерпен кафестол;
 • Кахвеол;
 • Полифеноли;
 • Манган;
 • Калий;
 • Витамини от групата В – рибофлавин, пантотенова киселина, ниацин;
 • Магнезий.

Активните съставки на кафето не само неутрализират свободните радикали в организма, но помагат и за възстановяване на уврежданията, нанесени от тях. Раковите клетки възникват в резултат на мутации (увреждания на ДНК) на здравите клетки. Евентуалното прилагане на кафето като противораково средство звучи истински вълнуващо! Проучванията показват, че кафето понижава риска от рак на дебелото черво, рак на млечната жлеза, рак на ендометриума и черния дроб. Не само, че предпазва от рак на черния дроб, а и намалява риска от развитие на цироза.

Установено е, че кафето подобрява сърдечно-съдовото здраве (поради намаляване на калциените отлагания), понижава риска от мултиплена склероза и Болест на Паркинсон и подобрява здравословното състояние на мозъка чрез увеличаване производството на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин. Има данни, че кафето играе роля и в борбата с диабет тип 2.

Най-доброто за здравето кафе

Ползата на кафето се определя от произхода му: начините на отглеждане, бране и приготвяне. Като цяло то е ниско-калорична храна, преди разбира се да му добави сметана, мляко, захар и т.н. Чистото кафе съдържа около 2 калории на чаша! Важно е да се знае, че кафенетата и магазините за кафе предлагат различни модерни „смеси”, пълни с вредни за здравето захари, изкуствени подсладители, мазнини и аромати. Те не са полезни за здравето и не са еквивалент на чистото кафе. Важно е да избирате кафе, което да притежава сертификат за органичен продукт.

Кафето съдържа антиоксиданти

Според изследователите от Университета в Скрантън, САЩ (University of Scranton, USA), кафето е диетичен източник „номер едно” на антиоксиданти. Не само, че в кафето има голямо количество антиоксиданти, но и човешкият органиъм ги усвоява много добре. При нужда от ограничаване приема на кофеин е изненадващ факта, че кофеиновите и декофеинизираните форми на кафето имат почти еднакви здравословни ефекти. Това означава, че може да получим добрата част от нещата, без да се разтреперваме. Това е от особена важност за страдащите от безсъние или превъзбуденост. Продуктите с високо съдържание на кофеин засилват тези явления, така че е редно да се избират декофеинизираните.

Ползите от кафето

 • Повишава енергийните нива на организма;
 • Повишава настроението и понижава риска от депресии и самоубийства;
 • Подобрява мозъчните функции по отношение на настроението, рефлексите и паметта;
 • Предпазва от невродегенеративни заболявания – болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други;
 • Подобрява симптомите на Болестта на Паркинсон, възстановявайки контрола върху движенията;
 • Понижава риска от чернодробни увреждания и развитието на цироза – дори и в случаи на прекалена алкохолна консумация;
 • Предпазва от рак на дебелото черво, рак на черния дроб, рак на млечната жлеза и рак на ендометриума;
 • Предпазва от атеросклероза (запушване на артериите) и понижава риска от сърдечни и мозъчни инциденти;
 • Понижава риска от шум в ушите, кожен рак и повишава еректилната функция при мъжете.

Естествено, ако имате стомашни проблеми, киселинната природа на кафето може да влоши симптомите. Бременните или желаещите да забременеят жени, както и хора с нерегулирано кръвно налягане трябва да ограничат дневния прием на кафе. Вместо това могат да изберат някаква друга противоракова напитка, като чай, например. За останалите – радвайте се на всяка изпита възхитителна и богата на вкус глътка кафе!

Източник: The Truth about Cancer (By Ty Bollinger)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?