BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

Неизследваните здравословни свойства на фулвиевата киселина

Неизследваните здравословни свойства на фулвиевата киселина
26 октомври 2017

Фулвиевата киселина има директно отношение към здравето на организма, защото прави храните, които поемаме (като витамини, минерали и други растителни добавки) по-лесни за усвояване от клетките. Тя е жизнено важна, тъй като има висока „бионаличност”. С други думи, тя се усвоява лесно при консумация. По време на този процес се подобрява и абсорбцията и на различни други хранителни вещества в храносмилателната система.

Всъщност, абсорбцията на минералите без предварително хелиране (свързване на йоните и молекулите към метални йони) има ефективност само 10%. Фулвиевата киселина също така позволява на минералите в организма да се възстановяват и да взаимодействат помежду си, повишавайки тяхната наличност. Заради ниската си молекулна маса, фулвиевата киселина лесно преминава през защитните мембрани на клетките в организма. По време на този процес, тя вкарва в клетката необходимите хранителни вещества, минерали, витамини в оптимални количества, задържайки останалите отвън. Фактически, тя има способността да транспортира в клетката вещества (витамини и минерали) с тегло, над 60 пъти по-голямо от нейното собствено!

С други думи, фулвиевата киселина повишава цялостното задържане, абсорбция и ефективно усвояване на хранителните вещества и добавки, подобрявайки цялостното здравословно състояние и функциониране на организма.

Заедно с повишаването на транспорта на хранителните вещества, фулвиевата киселина е забележителен здравен фактор поради способността да:

 • Разтваря и отстранява натрупаните в организма токсични вещества;
 • Действа като силен антиоксидант, обезвреждайки вредните свободни радикали;
 • Увеличава цялостния „редокс-потенциал” на организма;
 • Повишава ензимната активност, включително на алкалните фосфатази (подобрява разграждането на протеините), трансаминазите (необходими за синтеза на протеините) и инвертазите (разграждащи захарта на глюкоза и фруктоза).

Поради всички тези причини, все повече здравни експерти препоръчват широко да се приема фулвиева киселина като добавка редовно – както за овладяване на евентуален хранителен дефицит, така и за поддържане на здравето и доброто общо състояние.

Фулвиевата киселина се екстрахира от хумуса – гъста, тъмно-кафява до черна органична материя, която се формира в почвата, седимента и водните отлагания, когато растителнте и животинските материи се разлагат на своите най-основни химически елементи. Хумусът прави почвата по-плодородна и позволява на въздуха и водата да преминават по-лесно през почвените слоеве и кислородът по-лесно да достига до корените на растенията.

Заедно с фулвиевата киселина, хуминовата киселина е една от основните съставки на хумуса. На практика фулвиевата киселина е хуминова киселина с по-ниско молекулно тегло. Фулвиевата киселина се използва заради своите хранителни свойства, а хуминовата е по-известна със своите антивирусни и антибактериални качества. Много от химическите вещества, представени във фулвиевата киселина са важни (и дори незаменими) субстрати за растенията, бактериите и други организми, живеещи в почвата. Почва, съдържаща хумус и фулвиева киселина задържа по-добре влагата. Подобрява също и почвената структура и дава възможност на растенията да израстват и използват необходимите хранителни вещества, от които се нуждаят.

Фулвиевата киселина като супер антиоксидант

В комбинация с активен въглерод и високо-молекулен кислород, фулвиевата киселина е един от най-мощните антиоксиданти в природата. Щом влезе в контакт със свободните радикали, тя предоставя еквивалентен и обратен електрически заряд, за да ги неутрализира, действайки като здравословен антиоксидант. В качеството си на донор на електрони, фулвиевата киселина защитава клетките на организма и техните вътрешни структури от увреждащото действие на токсините на околната среда и замърсителите – и поради това е жизнено важна за превенция, дори за лечение на различни инфекции и заболявания.

Фулвиевата киселина подобрява ефективността на транспорта на металите

Въглеродните, водородните и кислородните молекули са носители на огромно количество енергия, активирайки всичко, с което влязат в контакт. Фулвиевата киселина формира здрави комплекси с много метали – включително желязо, алуминий и мед и по този начин повишава разтворимостта им във вода. Тези метални йони се разтварят и изчезват в структурата на фулвиевата киселина, ставайки биохимично реактивни и много по-подвижни в организма.

С други думи фулвиевата киселина е природно средство за за „хелиране” на металите, превръщайки ги в био налични, готови за абсорбция форми. Тя позволява на тежките метали да се пренасят през организма по-бързо и ефективно. В природата фулвиевата киселина прави минералите и металите по-лесни за абсорбция от клетките в корените на растенията. Някои минерали (като желязото), които нормално не са толкова подвижни, се транспортират по-лесно през структурите на растенията благодарение на нея.

Фулвиевата киселина разтваря и транспортира също така и витамини, коензими, хормони и антибиотици, намиращи се нормално в почвата. Въпреки, че растенията произвеждат много собствени витамини, те добавят и допълнителни количества от почвата, в която растат, благодарение на фулвиевата киселина.

Фулвиевата киселина балансира електрическия потенциал на организма

Наред с другите си полезни качества, тя е и силен електролит, който се разтваря във вода и други течности и може да произвежда електрически потенциал, който да поддържа електрическия потенциал на клетките в организма балансиран. В качеството си на електролит, фулвиевата киселина поддържа състоянието на клетките на организма, позволявайки свободното преминаване на електрони и различни йони и повишавайки пропускливостта на клетъчната мембрана за преминаване на хранителните вещества по-бързо (мембранен транспорт), а също и тяхното по-дълго съхранение.

Цялостният електрически потенциал на организма може да бъде негативно повлиян от загуба на течности, емоционален и физически стрес, липса на достатъчно сън, застоял начин на живот и непълноценно хранене. Подобряването на електролитния баланс на организма спомага за предпазване от инфекции и други заболявания. По този начин електролитните свойства на фулвиевата киселина подобряват общото здраве.

Фулвиевата киселина е мощен детоксикиращ агент

Тя е жизнено важна за свързване на замърсители, като хербициди и пестициди и катализиране на тяхното разграждане и изхвърляне. Токсичният хербицид, например, известен като “Paraquat” се обезврежда много бързо от фулвиева киселина. Звучи много обещаващо и изглежда, че повечето радиоактивни субстанции реагират бързо с фулвиевата киселина, формирайки неактивни комплекси, които се излъчват от организма.

Здравни ползи от добавките с фулвиева киселина

 • Поддържат необходимите нива на хранителни вещества в клетките на организма;
 • Подобряват паметта, вниманието и аналитичните способности;
 • Отстраняват вредните токсини и свободни радикали от организма;
 • Неутрализират радиацията и нейните вредни ефекти;
 • Предизвикват по-бързо и качествено усвояване на хранителните вещества, включително витамини и минерали в организма;
 • Засилват имунната система и предпазва от инфекции и други заболявания;
 • Увеличават енергията и метаболизма и водят до по-висока степен на активност, понижаване на телесното тегло и чувство за общо здраве и благосъстояние;
 • Подобряват здравословния сън;
 • Понижават нивата на стреса;
 • Понижават свързаните с артрит болка и възпаление;
 • Подобряват циркулацията и понижават кръвното налягане;
 • Поддържат здравината на кожата, ноктите и косата.

Защо се налага да приемаме фулвиевата киселина като добавка?

Тъжен факт е, че повечето от произвежданите зеленчуци не съдържат достатъчно фулвиева киселина, която да осигури абсорбцията на много витамини, минерали и други хранителни вещества, които се съдържат в тях. И не е само това – те обикновено съдържат много малки количества от тези съставки, защото почвите, на които се отглеждат са изтощени, благодарение на прекомерна обработка и безотговорно стопанисване.

По тези причини все повече здравни експерти препоръчват приема на добавки, съдържащи фулвиева киселина редовно, преди или по време на хранене. Тъй като фулвиевата киселина е естествен киселинен комплекс, тези добавки трябва да имат ниско (киселинно) рН. В по-алкални разтвори те се деактивират и не могат да осъществяват своите здравословни функции. Фулвиевата киселина като органичен продукт се приема за безвредна. Но трябва да помним, че всички твърдения за нейната ефективност за сега са емпирични.

Поради тази причина, е необходима консултация с квалифициран здравен специалист преди да се започне приема на фулвиева киселина. Трябва да сте сигурни, че няма да взаимодейства с текущите лечебни средства. Нито една добавка не може да замести балансираното хранене, подходящите физически упражнения и здравословния начин на живот. От друга страна, приемът на добавки с фулвиева киселина редовно, перфектно допълва здравословния живот, помагайки за доброто здраве, общо състояние и предпазване от заболявания.

Източник: The Truth about Cancer (By Ty Bollinger)

Сподели
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар