Рак

Избор на лечение при рак на дебелото черво

Избор на лечение при рак на дебелото черво
29 октомври 2014

След потвърждаване на диагнозата за рак на дебелото черво и след провеждане на необходимите изследвания за установяване на стадия на заболяването, трябва да се определи най-подходящото лечение.

Специалистът ще препоръча и обясни най-подходящите в конкретния случай възможности за лечение, за да може пациентът, след като е получил достатъчна информация, да вземе решение, заедно със своя лекар.

Както при повечето тумори, лечението на рака на дебелото черво е мултидисциплинарно. Различни специалности работят заедно, за да съчетаят различни терапевтични методи и да предложат на пациента възможно най-големи шансове за излекуване.
При лечението на рака на дебелото черво се следва определен протокол, т.е. съвкупност от стандарти и насоки (план за лечение), въз основа на експертния научен опит в третирането на това заболяване.

Тези протоколи, които се използват широко във всички болници, съдържат указания или ограничения за лечението, в зависимост от редица фактори:

  • Общо състояние на пациента.
  • Локализация на тумора.
  • Стадий на заболяването: инфилтриране на стената на дебелото черво или ректума, засягане на лимфни възли, засягане на близки органи и дисеминиране на заболяването (метастази).

Лекарят ще вземе под внимание и дали освен рака на дебелото черво са налице други значими заболявания, които могат да затруднят изпълнението на конкретно лечение. Следователно, предложеното от специалиста лечение е индивидуално за всеки пациент.

Най-често използваните методи на лечение са: оперативно лечение и химиотерапия.

  • В стадий I лечението е само оперативно.
  • В стадий II оперативната интервенция може да бъде единственото лечение, но при пациенти с лоши прогностични фактори (описани по-горе) от полза е провеждането на допълваща или адювантна химиотерапия.
  • В стадий III е доказано, че прилагането само на оперативно лечение е недостатъчно за постигането на излекуване. Ето защо във всички случаи, освен при наличие на медицински противопоказания, трябва да се проведе адювантна химиотерапия.
  • В стадий IV най-важното лечение е химиотерапията. Когато е възможно да се извърши пълна резекция на метастазите, преживяемостта се подобрява значително.

В следващите раздели се дава описание на всеки един от видовете лечение, като се обяснява каква е тяхната същност, какви странични ефекти предизвикват и какви са препоръките за намаляване до минимум на тези ефекти.

Виж продължение: Оперативно лечение при рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?