BezRak.com

рак на дебелото черво

Избор на лечение при рак на дебелото черво

Избор на лечение при рак на дебелото черво
29 октомври 2014

След потвърждаване на диагнозата за рак на дебелото черво и след провеждане на необходимите изследвания за установяване на стадия на заболяването, трябва да се определи най-подходящото лечение.

Специалистът ще препоръча и обясни най-подходящите в конкретния случай възможности за лечение, за да може пациентът, след като е получил достатъчна информация, да вземе решение, заедно със своя лекар.

Както при повечето тумори, лечението на рака на дебелото черво е мултидисциплинарно. Различни специалности работят заедно, за да съчетаят различни терапевтични методи и да предложат на пациента възможно най-големи шансове за излекуване.
При лечението на рака на дебелото черво се следва определен протокол, т.е. съвкупност от стандарти и насоки (план за лечение), въз основа на експертния научен опит в третирането на това заболяване.

Тези протоколи, които се използват широко във всички болници, съдържат указания или ограничения за лечението, в зависимост от редица фактори:

  • Общо състояние на пациента.
  • Локализация на тумора.
  • Стадий на заболяването: инфилтриране на стената на дебелото черво или ректума, засягане на лимфни възли, засягане на близки органи и дисеминиране на заболяването (метастази).

Лекарят ще вземе под внимание и дали освен рака на дебелото черво са налице други значими заболявания, които могат да затруднят изпълнението на конкретно лечение. Следователно, предложеното от специалиста лечение е индивидуално за всеки пациент.

Най-често използваните методи на лечение са: оперативно лечение и химиотерапия.

  • В стадий I лечението е само оперативно.
  • В стадий II оперативната интервенция може да бъде единственото лечение, но при пациенти с лоши прогностични фактори (описани по-горе) от полза е провеждането на допълваща или адювантна химиотерапия.
  • В стадий III е доказано, че прилагането само на оперативно лечение е недостатъчно за постигането на излекуване. Ето защо във всички случаи, освен при наличие на медицински противопоказания, трябва да се проведе адювантна химиотерапия.
  • В стадий IV най-важното лечение е химиотерапията. Когато е възможно да се извърши пълна резекция на метастазите, преживяемостта се подобрява значително.

В следващите раздели се дава описание на всеки един от видовете лечение, като се обяснява каква е тяхната същност, какви странични ефекти предизвикват и какви са препоръките за намаляване до минимум на тези ефекти.

Виж продължение: Оперативно лечение при рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?