BezRak.com

как да живеем с рак?

Информация за болните от рак

Информация за болните от рак
10 ноември 2014

Първото, което трябва да направите, за да се борите с рака, е да се информирате обстойно за болестта, лечението и последсвията от всичко.

Човек трябва добре да подбира източниците на информация. Не на всичко, което можем да прочетем, видим или чуем, може да се вярва безрезервно. Научете се как да интерпретирате и използвате информацията.

Основно казано, без информация човек е изгубен, независимо за какъв въпрос става дума. Имайте предвид, че получаването на огромно количество информация може да доведе до пълно объркване. Давайте си винаги сметка каква информация и в каква степен ви е нужна.

За всякакви допълнителни и нови данни е добре да се консултирате с лекуващия лекар и екипа му. Не допускайте излишната информация да ви залива и дезориентира.

От кого да искам информация?

Информацията за болестта и лечебните методи е много важна за всеки пациент.

И така, за да бъде полезна, тя трябва да бъде тази, касаеща вашия случай и да изхожда от надеждни източници. Ако срещнете противоречия, консултирайте се с лекаря.

Съществуват стотици видове и разновидности на рак, освен това той може да бъде установен в различен стадий. При всеки пациент случаят е индивидуален, а също и терапевтичният подход. Вслушвайки се в информацията от други болни, може да получите данни, които не касаят вас, да научите за лечебни методи, които при вас са безполезни. Поради това е добре да се придържате към указанията на лекуващия лекар. Все пак той най-добре е запознат с вашия конкретен случай.

Не забравяйте, че доверието в личността на лекуващия лекар и лечебния метод е половината от лечението. Ако няма необходимата взаимовръзка между вас и лекаря, просто сменете лекаря и екипа му.

Винаги можете да прибегнете и до Интернет като източник на информация, но не забравяйте, че не всяка информация в Интернет е надеждна, нито е професионално издържана. Не забравяйте, че в Интернет всеки може да пише каквото му харесва.

Помнете също така, че информацията от Интернет никога не може да замести тази, която предоставя лекарят. Стремете се винаги да сравнявате с него получената допълнителна информация.

Предимствата да си информиран

Когато информацията е адекватна:

 • Понижава нивата на тревожност, тъй като значително намалява несигурността и страха от болестта и най-вече от неизвестното.
 • Позволява на болния да участва активно в хода на заболяването и във вземането на решения относно лечението, изследванията и т.н.
 • Улеснява споделянето с медицинските професионалисти на безпокойствата, страховете и тревогите по отношение на болестта, лечението и бъдещето.
 • Придобивате усещане за контрол върху болестта и лечението.

Помнете, че информацията е важна, но винаги трябва да е адекватна и да произтича от надеждни и обективни източници.

Как да се борави с информацията

Много е важно да се прави разлика между информацията, която е адекватна за конкретния случай и помага за справяне с болестта, и тази, която не е. Няколко препоръки, които ще благоприятстват от информацията да се получи очакваният положителен ефект, са следните:

 • Четете, когато сте готови да приемете търсената информация.
 • Избирайте надеждни, обективни и ясни източници. В този смисъл е важно да се филтрира информацията, получавана от не чисто научни източници – Интернет и медиите.
 • Избягвайте сравненията, всяка история е уникална.
 • Четете и слушайте, но резервирано: не всичко, което се слуша и се чете е абсолютна истина, понякога е тъкмо обратното.
 • Питайте при поява на идеи и понятия, които не разбирате.
 • В случай на съмнение или объркване, най-добре е да се консултирате със своя лекарски екип.
 • Добре е някой близък да ви придружава при посещенията при доктора. Ще ви помогне да запомните и асимилирате информацията.

Адекватната информация за вашето състояние може да помогне при вземането на решения. Питайте за всичко, което искате да знаете. А ако сте от хората, които се нуждаят от малко информация, кажете това на медицинския си екип; това може много да улесни работата.

Искам да зная повече и не искам да знам нищо

Всеки един от нас е различен, общуваме по различен начин и се нуждаем от различно количество информация.

Повечето хора обикновено искат да знаят всички подробности за своята болест. Задълбочените познания за случващото се дават чувството за контрол над нещата.

Но има и такива индивиди, които желаят да знаят само необходимия минимум. За тях прекалено обемната информация води до задълбочаване на депресията, тревожността и стреса. Всеки пациент има правото да бъде информиран, но от друга – има и правото да бъде неинформиран. Това е индивидуално предпочитание, с което всеки трябва да се съобразява.

Медицинският екип е подготвен да предостави конкретна и адекватна за всеки частен случай информация. Независимо от необходимостта от информация, връзката лекар-пациент по време на лечението е един от най-важните фактори. Без активното участие на пациента обикновено терапевтичните резултати са много по-слаби.

Как мога да се информирам?

Медицинският екип може да бъде голяма опора в хода на болестта. Постоянното общуване с тях помага да им поискате информация, да изказвате своите съмнения и безпокойства и ще намали ненужните страхове.

Стратегии, които могат да помогнат в комуникацията с медицинския персонал

 • Помислете и отсейте каква информация ще поискате, преди да отидете при лекаря. Преди часа при лекаря си запишете всичко, за което искате да се консултирате. Така няма да забравите нещо важно от нервност и бързане.
 • Изберете подходящия момент. Времето за консултация е ограничено. Предупредете лекаря, че ще зададете някои въпроси. Така той ще може да прецени колко време ще му отнеме да отговори адекватно на въпросите ви.
 • Задавайте кратки и директни въпроси – винаги по един. Изчаквайте лекарят да отговори и когато сте го разбрали, продължете със следващия.

Виж продължение: Грижи се за външния си вид, ще се почувстваш по-добре

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?