BezRak.com

рак

Истината за възпалението и рака (Част ІІ)

Истината за възпалението и рака (Част ІІ)
08 декември 2017

Хроничното възпаление е опустошително болестно състояние, отговорно за болшинството заболявания, които засягат съвременния човек, включително и рака.

Ако сте се запознали с Част І на тази статия, знаете, че повечето конвенционални противовъзпалителни лекарства не могат да третират коренните причини за възпалението. Това обяснява защо милиони хронично болни хора, страдащи от възпалителни заболявания отчаяно търсят истинско решение. Повишеният прием на омега-3 и понижаването на приема на омега-6 мастни киселини с храната е добър начин за облекчаване на системното възпаление, което води до хронични състояния.

Има цяла палитра от други диетични и житейски фактори, които повлияват имунното състояние на организма. В тази част ще разгледаме точно тези фактори, про-възпалителните храни, които трябва да избягвате, хранителните добавки, които се приемат и дори менталните състояния и процеси, които могат да увредят физическото здраве.

Четири храни, които причиняват възпаление

Про-възпалителни храни и хранителни съставки, за които науката доказва, че са изключително вредни за човешкия организъм. Тези храни са подложени на тежка обработка или химически модификации за осигуряване на приятни сетивни възприятия с цената на вашето дългосрочно здраве.

1. Рафинирана захар

Рафинираната захар е про-възпалителна и причинява наддаване на телесно тегло, диабет тип ІІ и сърдечно-съдови заболявания. Тази категория включва обичайните хранителни съставки като сироп с високо фруктозно съдържание, „захар” (малките бели кристалчета сукроза), глюкозо-фруктозен сироп и тръстиков сироп, който също е рафинирана захар.

„Фред Хъч” (Fred Hutch, известен отпреди като Център за ракови изследвания на Фред Хътчисън) предупреждава, че консумацията на рафинирана захар е основен рисков фактор за наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип ІІ и сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на рафинирана захар допринася и за допълнително увеличаване на страничните гликирани крайни продукти, вид вредни протеини, които имунната система се опитва да разгради, отделяйки възпалителни цитокини.

2. Зърнени култури

Много хора нямат представа, че зърнените изделия съдържат „антинутриенти” като лектини и минерал-свързващи фитати (соли или естери на фитиновата киселина, съдържащи се в растенията и най-вече в зърнените култури, които образуват неразтворими комплекси с калция, цинка, желязото и други елементи и нарушават усвояването им от организма), които провокират възпалителни реакции. Традиционен метод за приготвяне е чрез накисване, което помага за премахване на тези съединения, но съвременните методи често не го включват.

Статия от 2013 година, публикувана в списание за хранене(Nutrients) демонстрира, че антинутриентите от зърнените култури повишават чревната пропускливост и предизвикват малабсорбция (нарушено усвояване) на макроелементите и микроелементите. Тези фактори дават началото на възпалителните реакции, водещи с времето до системни имунни увреждания, които от своя страна причиняват възпалителни чревни заболявания (IBS), хронична умора, артрит, астма и други болестни състояния.

Безглутеновата диета помага за подобряване на кръвната захар и понижава възпалението.

3. Пшеничен глутен

Като зърнена култура, съвременната пшеница и по-специално съдържащият се в нея глутен, също е високо възпалителен фактор. При много хора пшеничният глутен и други съставки на пшеницата, като лектин, провокират имуноглобулин Е-свързани алергични реакции, които постепенно водят до болестни състояния като астма, цьолиакия, ринит и контактна уртикария.

Изследване, публикувано през 2013 година в периодичното издание за Биохимия на храните(Journal of Nutritional Biochemistry) установява, че премахването на глутена от хранителния режим подобрява някои ключови фактори, свързани не само с наднорменото тегло, но и с оксидация на мастните киселини и липолиза. Просто казано, безглутеновата диета помага за подобряване нивата на кръвната захар и действието на про-възпалителните молекули и рецептори в целия организъм.

4. Генно-модифицирани организми

Биотехнологиите са навсякъде в наши дни – в храните, в лекарствата и дори в облеклото! По-голямата част от соята, царевицата, рапицата, памукът и захарта, както и техните производни съединения са генно-модифицирани. Едно независимо проучване потвърждава, че тези субстанции наистина са възпалителен кошмар.

Експертът по епидемиология и биотехнологии д-р Джуди Карман (Judy Carman) се занимава с изследване на ГМО дълги години и предупреждава, че всички тези повсеместни добавъчни вещества и химикали, с които продуктите се пръскат, предизвикват възпаление на стомашната и чревната лигавица и многократно провокират увреждания на жизненоважни органи при редица независими проучвания.

Дали водите здравословен начин на живот? Три фактора, които повишават възпалението във вашия организъм.

Това безспорно е един изтощителен списък. Той обхваща много от най-честите възпалителни стресори и храните, които абсолютно трябва да се избягват в името на здравето. Трябва да обърне внимание на житейските навици, допринасящи за системното възпаление.

 1. Стрес

  Изследванията показват, че хроничният стрес буквално променя имунната система по такъв начин, че имунните клетки „мислят”, че трябва да се борят с някакъв вид травма или инфекция – дори и да няма такава. Когато имунните клетки навлязат в кръвообращението в подобно променено състояние, те предизвикват възпалителни реакции, които променят генната проява, което потенциално води до хронични заболявания.

  Проучване при животни, публикувано в Ръководство на Националната академия на Науките, САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences) установява, че стресовият начин на живот води до стимулиране производството на моноцити от костния мозък, които циркулират из целия организъм, подпалвайки образно казано „огньове” на възпалението в артериите и жизнените органи.

 2. Липса на сън

  Отдихът е важен както за облекчаване на стреса, така и за системното възстановяване. Ако не се спи достатъчно, организма преминава в режим на претоварване, освобождавайки много от същите възпалителни цитокини, свързани с неподходящата диета. Ето за това е важно да се поддържа редовен цикъл на сън от поне 6 часа (за предпочитане осем) всяка нощ.

  Изследване, публикувано в списание Добра практика и клинична Ендокринология (Best Practice & Research Clinical Endocrinology) разкрива как медиаторите на възпалението се повишават драматично при нарушаване на нормалната схема на сън, при която спите само 4 вместо 8 часа всяка нощ.

 3. Тревожност и депресия

  Тревожността и депресията често са свързани с възпаление на мозъка! Нещо подобно на вечната главоблъсканица „Кое е първо – кокошката или яйцето?”, тревожността и възпалението все по-често се свързват с хроничното възпаление. Някои проучвания показват, че тези ментални състояния са причина за възпалението, докато други предполагат, че са резултат от него. Във всеки случай, рамките на мисловните процеси са изключително сложно свързани с физическото състояние.

Д-р Гари Каплан (Gary Kaplan) е лакар-остеопат от Центъра за интегративна медицина Каплан във Вирджиния, САЩ, който специализира в тази конкретна област. Неговото заключение, след комбиниране на доказателства и наблюдения на пациенти в собствената му клиника, е че тези състояния са резултат от налично възпалително състояние, обикновено в мозъка.

Подобни церебрални ефекти, обяснява той, са резултат от свръхактивността на микроглиалните имунни клетки, за които се приема, че са водещият фактор за повишената честота на случаите с хронична умора и неразрешими болкови симптоми.

Хипотезата на д-р Каплан е рационална и основана на познанията ни за човешката физиология. Ако хроничното възпаление се характеризира с абнормален имунен отговор, който уврежда тъканите на организма с течение на времето, тогава наистина има смисъл, че хроничното мозъчно възпаление води до системни увреждания не само в самия мозък, но и навсякъде из организма.

Тъй като ранните стадии на хроничното възпаление често са безсимптомни, много важно е този тих убиец да бъде открит рано и да се направи нещо, преди да е твърде късно. Как да направим това? Благодарение на напредъка на съвременната медицина, вече разполагаме с ефективни диагностични методи, позволяващи идентифициране на факторите на възпалението и третирането им с някои от средства.
Специализирани кръвни тестове търсят факторите на хроничното възпаление, като високо чувствителния С-реактивен протеин (hs-CRP), фибриноген, тумор-некротизиращия фактор-алфа (TNF-α), интерлевкин-1 бета (IL-1β), интерлевкин-6 (IL-6) и интерлевкин-8 (IL-8). Много лекари поръчват кръвни изследвания, като скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и плазмения вискозитет, които служат за индикатори на възпалението.

За откриване на факторите на възпалението се използват редица кръвни изследвания.

Адреналната умора е белег на възпаление

Нарушената адренална функция, или адреналното изтощение, е друг индикатор на възпалението. Адреналните жлези са тези, които регулират стресовите реакции на организма, които са значим фактор за възпалителните реакции. Широко приветствания д-р Даниел Калиш (Daniel Kalish) препоръчва изследване на функциите на адреналните жлези чрез проби от кръв и урина, или тестове с изследване на коса (негов собствен тест, наречен „Методът на Калиш”).

Д-р Калиш подчертава взаимовръзките между стреса, адреналните функции, нивата на кортизола и възпалението, като част от своя протокол, с което ние сме напълно съгласни. За да определите точно своето състояние, важно е не само да установите възпалителните процеси с подходящите изследвания, но и да подсилите адреналната си функция за облекчение.

Решения за хроничното възпаление чрез храните и начина на живот

Много е важно да се направят подходящи промени в начина на хранене и начина на живот, дори и да не се подлагате на изследвания. Избягването на храни, причиняващи възпаление и възприемането на положителни навици в начина на живот са неща, които всеки индивид е необходимо да прилага на практика. В края на краищата, превенцията е най-добрата медицина, а не лечението на хроничното заболяване, след като вече се е развило. Ето какво препоръчваме на своите клиенти по отношение на храната, начина на живот и хранителните добавки:

Храна

Основната част от хранителния ви режим трябва да се състои от свежи, органични зеленчуци и бобови растения. По-рано предупредихме да се избягват рафинираните захари, зърнените храни, пшеницата и ГМО, тъй като тези продукти предизвикват възпаление. Това може да изглежда плашещо, защото един или повече от тези продукти са намират по рафтовете на всички магазини. Ако имате време, но и дисциплина, не е толкова трудно да се измисли по-добър избор на храна. Вместо да се спрете на евтини въглехидрати, например, може да изберете комплексни въглехидрати под формата на кръстоцветни (броколи, карфиол, брюкселско зеле), зеленолистни и ферментирали зеленчуци и храни с „бавно изгарящи” въглехидрати, като сладките картофи.

Д-р Марк Хайман (Mark Hyman) говори подробно за това в книгата си „Изяжте вашето лекарство” (Eat Your Medicine), че основната част от диетата на всеки би трябвало да се състои от ниско-нишестени, ниско-гликемични зеленчуци, богати на фибри. В тази категория се включват вече споменатите зеленолистни продукти, както и краставиците, аспержите и листата от глухарче.

Определени необработвани зърнени продукти, като киноа, амарант и елда (която няма нищо общо с житото) могат да бъдат приемлива част от здравословната диета, но в малки количества. По-голямата част от храната трябва да бъде съставена от:

 • Комплексни въглехидрати от пресни, органични зеленчуци и бобови растения. Избирайте нискозахарни плодове, като боровинки, малини, къпини, които са богати на антиоксиданти.
 • Чисти протеини от органични меса от свободни животни, бадеми, орехи и други богати на протеини ядки (за предпочитане предварително накиснати или оставени да покълнат, за подобряване на смилаемостта); органични яйца (цели, не само белтъците); богати на протеини семена, като чия и канабис; диворастяща риба (за предпочитане от отдалечени области на океана, далеч от замърсяването с тежки метали и радиоактивни отпадъци, като край Фукушима), и бульон от естествено отглеждани органични животни.
 • Пресните плодове също са подходящи, но да напомним – бъдете сигурни, че са органични. И което е още по-важно – бъдете сигурни, че сте избрали правилните плодове. Високо захарните плодове, като гроздето и бананите не са толкова полезни, колкото например боровинките, които съдържат значително по-високи количества противовъзпалителни съединения и антиоксиданти.

Билки и подправки срещу възпалението и рака

Нито една противовъзпалителна диета не може да бъде завършена без съответните билки и подправки. Много от тях съдържат антиоксидантни феноли, които блокират процесите на гликиране и образуването на про-възпалителни крайни продукти на гликирането, а също подпомагат възстановяването на чревните увеждания, свързани с хроничното възпаление.

Ето някои от най-силните анти-възпалителни билки и подправки:

 • Карамфил – спада към най-силните противовъзпалителни подправки в света, съгласно проучване, публикувано в списание Медицински храни(Journal of Medicinal Foods).
 • Джинджифил – едно проучване показа, че джинджифилът има не по-малка ефективност от нестероидните противовъзпалителни лекарства, само че не притежава страничните им ефекти!
 • Куркума (куркумин) – това е една от най-силните медицински билки в света и смятаме, че трябва да присъства в диетата на всеки от нас. Повече за действието на куркумата можете да прочетете в следнат статия
 • Канела – канелата съдържа мощни антиоксиданти и може да понижава кръвната захар при хора с диабет. „Канелата”, продавана на пазара обикновено не е истинска канела. Търсете органична, необлъчвана с йонизиращи лъчи „Цейлонска” канела.
 • Сушен риган – редица съединения в тази обичайно използвана за готвене билка, включително тимол и карвакрол, намаляват нивата на про-инфламатоните цитокини.
 • Майорана – проучване, публикувано в американско списание за Китайска медицина (American Journal of Chinese Medicine) установява, че тази вкусна средиземноморска подправка не само лекува стомашно-чревни язви, но и възстановява увредените чревни стени – местата, през които про-възпалителните вещества нахлуват в организма и причиняват сериозни увреждания.
 • Градински чай – според проучванията, градинският чай поддържа правилните имунни функции и има силни противовъзпалителни свойства. Той е и природно противотуморен!
 • Начин на живот

  Следването на здравословен начин на живот върви ръка за ръка с правилното хранене. Може да консумирате всички противовъзпалителни храни и билки на света и пак да страдате от вредно възпаление, ако не се придържате към здравословен режим на сън, например, или сте изложени на постоянен стрес, който организмът ви не може да понесе.

  Нашите препоръки са да си създадете правилен режим на работа/живот/сън и да се придържате към него.

  Здравословните навици са основата на дългия живот, за постигане на които препоръчваме следните стъпки:

  • Спете поне осем часа всяка нощ и се старайте да лягате преди 10 часа вечерта, ако е възможно. Ритмичните цикли на организма зависят от правилния сън, по време на който имунната система се възстановява и се произвежда човешки растежен хормон.
  • Правете физически упражнения ежедневно, за да раздвижите кръвта си и хормоните да действат пълноценно. Честите упражнения не само подобряват имунитета и производството на растежни хормони, но помагат и за нормализиране на кръвното налягане и нивата на кръвната захар.
  • Отделяйте време за медитация и/или молитви. Прочистването на съзнанието от всекидневния стрес и фокусирането върху нещата, за които сте благодарни, например, е отличен начин да релаксирате тялото и да минимизирате възпалителните стресори.

  Всекидневните молитви и медитации понижават възпалителния стрес.

  Как стои въпросът с противовъзпалителните добавки?

  Като последна бележка, искаме да споменем някои мощни диетични добавки с доказано противовъзпалително действие:

  • Установено е, че цинкът понижава системното възпаление и действа протективно срещу сърдечно-съдови заболявания.
  • Магнезият понижава нивата на С-реактивния протеин и предпазва от метаболитни заболявания.
  • Gotu Kola е „чудотворна билка”, поради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и оздравяващи раните свойства.
  • Мелатонинът е естествен хормон, който организмът произвежда за предизвикване на сън, но помага и за възстановяване от увреждания и за мускулна регенерация, да не говорим за свойството му да потиска хроничното възпаление.
  • Витамин D предлага много здравни ползи и по отношение на възпалението, той е жизнено важен.
  • Пробиотиците помагат за възстановяване на чревната флора, която защитава лигавицата от възпалителното нашествие.
  • Ресвератролът е полифенол, съдържащ се в гроздето и червеното вино, за който проучванията установяват, че действа противовъзпалително. Повече за действието на ресвератрола можете да прочетете в следната статия.
  • Етеричните масла, особено от мащерка, карамфил, роза, евкалипт, копър и бергамот е научно доказано, че имат противовъзпалителни свойства и действат по-добре от нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин.

  Надяваме се, че статиите за възпалението да са дали нужната информация, за да направите нужните промени в хранителния си режим и начина на живот. Така се намаля риска от възпаление и определено се избягват рисковете от заболявания, като рак.

  Източник: The Truth about Cancer (By Dr. Dan Nuzum)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?