BezRak.com

рак

Истината за възпалението и рака (Част І)

Истината за възпалението и рака (Част І)
08 декември 2017

Съществува цяла плеяда от заболявания, носещи своя екзотична диагноза и съответното екзотично лечение. Като лекар, мога да заявя, че практически всички основни болестни състояния се дължат на една първична причина: хронично системно възпаление.

Именно то, е тихият пусков механизъм на редица привидно несвързани състояния, като болест на Алцхаймер, астма, сърдечни заболявания, хроничната болка, храносмилателни нарушения, диабет и – рак. Също то, е и едно от нещата, чиято основна причина съвременната конвенционална медицина не успява да премахне. Това е и цената, която милиони хора заплащат със здравето или продължителността на живота си!

Ще дискутираме какво представлява самото възпаление! Кои са основните храни, които водят до изостряне, както и кои помагат за потискането му. Ще бъдат предложени и някои полезни съвети за избор на хранителен режим, за предпазване от развитие на рак или всяко друго възпалително заболяване.

Дефиниране на възпалението и защо фармацевтичните продукти не са част от решението?

Фармацевтичната индустрия предлага всевъзможни лабораторно синтезирани лекарства и „еликсири” за буквално стотици заболявания, много от които се причиняват от хроничното възпаление. Това, което ни убягва е, че нито едно от тези съединения не може да направи нищо, което да спре причинителите на възпалението по принцип.

Хората разпознават възпалението в ставите и то може да е „тихият спусък” в други части на тялото. Лъжливите отрови „маскират“ симптомите на възпалителните заболявания, позволявайки на организма бавно и тихо да дегенерира. Постигат това под маскировката на „научно-базирана” медицина, като много от лекарствата, всъщност, влошават здравето с течение на времето.

Локалното възпаление, което често е остро, е естествен оздравителен процес, който организма предизвиква в отговор на увреждания и инфекции. Това е видът възпаление, който се проявява с треска и висока температура при бактериални инфекции, например, и не е видът възпаление, което се обсъжда в тази статия.

Системното възпаление, обичайно, е резултат от предпоставки като лошото хранене, недостатъчната физическа активност, автоимунни и редица други фактори. Това е постоянен, безсимптомен вид възпаление, който в много случаи води до нарушения на здравето под формата на хронични заболявания и дори преждевременна смърт! Приемът на синтетични фармацевтични лекарства рядко може да помогне на здравните проблеми, възникващи от това. Лекарствата просто „замаскират“ ефекта на хроничното възпаление, без да повлияват причините за него.

Накрая се стига до прогресивно отслабване на артериите, червата и други жизненовани органи и системи. Това, на свой ред, води до по-сериозни състояния, като сърдечни заболявания, възпалителни заболявания на червата, рак и други. Много по-добра възможност е да пропуснем вземането на всичките тези лекарства и да атакуваме възпалението в неговите коренни причини, поемайки контрола върху начина на хранене и живот.

Защо се получава възпалението?

Хроничното възпаление се корени в неща, като лошата диета, излагането на токсини, липсата на физическа активност и други фактори. Всеки от тези фактори причинява травма на организма, която имунната система се мъчи да „поправи”, образувайки свободни радикали. Свободните радикали проникват в тъканите и кръвта, с цел да възстановят пораженията. Когато организмът се претовари от травмата, възпалителната реакция, предназначена да го възстанови, става постоянна. Голямото количество свободни радикали причинява оксидативни увреждания на артериите, нервите и други тъкани, което предизвиква други сериозни здравни проблеми.

Ролята на хранителния режим в този дегенеративен процес е огромна. Често ли се храните навън? Какви видове храни използвате най-често? Какви видове продукти, като червени меса, птици, риба и яйца се използват за приготвянето им? А как се хранят самите животни и какви видове масла се използват при тяхното приготвяне? И каква част от вашата храна се състои от пакетирани и полуготови храни?

Тези фактори създават огромната разлика в това дали храната ще провокира или не възпалителна реакция в организма. Когато съставките на храната са рафинирани (т.е. лишени от хранителните им вещества), третирани химически или обработвани в някаква степен, те стават възпалителни.

Обработваните храни съдържат множество про-възпалителни съставки. Някои от най-големите виновници се откриват в храната почти на всеки индивид. Независимо дали живеете в Америка, Индия или Австралия, най-вероятно консумирате растителни масла, причиняващи възпаление – а именно соево, рапично, памуково, слънчогледово или шафраново. Други причинители, които са силно проникващи и предизвикващи възпаление са индустриално отглежданите животински продукти.

Справочник на незаменимите мастни киселини

Растителните масла обикновено имат небалансирано съотношение на незаменимите мастни киселини, или EFAs. Последните представляват структурни компоненти на клетъчните мембрани. Тъй като човешкият организъм не е в състояние да произвежда самостоятелно повечето от тях, тези жизнено необходими съставки трябва да се приемат с храната. EFAs са „смазката”, която поддържа клетъчните мембрани течни, еластични, пропускливи (така че веществата да могат да навлизат) и максимално функционални. Незаменимите мастни киселини помагат също и за клетъчния растеж и възстановяване, без които клетките ще загинат от глад и организмът няма да бъде в състояние да произвежда жизнени компоненти, като червени и имунни кръвни клетки.

За постигане на благотворното им действие, незаменимите мастни киселини трябва да се консумират в правилното съотношение – това, което растителните масла и най-често употребяваните продукти не притежават. При много от храните доминира един тип EFA (този, който е силно нестабилен и води до оксидативни увреждания), докато другият тип липсва (този, предпазващ организма от оксидативен стрес).

Двата типа EFAs

Да разгледаме двата типа незаменими мастни киселини, за да добиете по-ясна представа:

 • Омега-3 мастни киселини – основната омега-3 мастна киселина, съдържаща се в храната е алфа-линоленова киселина (ALA), която организмът превръща в полиненаситените мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозохексаенова киселина (DHA). И двата вида са необходими за поддържане здравето на червата и оптималното производство на храносмилателни ензими и жлъчни сокове.

  Човешкият организъм е способен да превръща ALA в EPA и DHA, но степента на конверсия, обикновено, е много ниска. Дори и в такъв случай, консумацията на храни, богати на EPA и DHA или приемът на добавки, често е най-добрата опция човек да поддържа под контрол възпалителните им стойности. Омега-3 мастните киселини са това, което най-често липсва в растителните масла и обработваните храни.

 • Омега-6 мастни киселини – омега-6 мастните киселини, като линоленовата киселина (LA) и нейният дериват гамалиноленова киселина (GLA) са широко застъпени в модерното хранене. Особено добре са изразени в растителните масла, използвани за различни видове обработени, дълбоко-пържени и полуготови храни. Салатните дресинги, майонезата, сосовете и почти всички обработвани храни, за които можете да се сетите, съдържат тези про-възпалителни растителни масла. Освен всичко това, приготвеното в ресторантите, съдържа високи количества омега-6 растителни масла (най-вече соево и рапично). Дори магазините за здравословни храни предлагат редица обработени с тези растителни масла храни. Голяма част от т.нар. „здравословни” ресторанти също използват такива масла за готвене или като съставка на готовите храни. Те са основна съставка и на техните салатни дресинги.

  По-лошото е, че тези масла стават дори по-токсични, когато се готвят на висока температура, какъвто е случаят с ресторантите. Като допълнение, високата температура често се използва в обработката на консервираните, бутилираните и пакетираните храни. Трябва да знаете, че пържените и сотираните храни, сервирани в заведенията за обществено хранене и закусвалните е твърде вероятно да съдържат токсични растителни масла с висока концентрация на омега-6 мастни киселини.

  Високата температура + растителните масла правят дълбоко пържените храни особено вредни за здравето. Комбинацията от интензивна висока температура и свойството на храните лесно да абсорбират токсичните мазнини, прави пържените продукти най-лошият канцероген. Към тях спадат пържените картофи, поничките, пърженото пиле, морската храна и др. Много от вегетарианските бургери също са пържени.

  Наред с всичко, богатите на омега-6 масла често се съхраняват продължително време, което води до гранясване. Съчетанието от пържене и гранивост прави и без това вредните масла дори по-лоши, поради отделянето на свободни радикали. Последните оксидират кръвта и холестерола и причиняват състояния, като сърдечни заболявания.

 • Омега-3 и омега-6 мастните киселини са незаменими за здравето, но стандартната Западна диета е претоварена с омега-6, за сметка на омега-3 мастни киселини. Науката доказва, че това е водещият фактор на възпалението – поради факта, че омега-6 се конкурират с омега-3 при преобразуване на ALA в EPA и DHA, които са необходими за превенция на възпалението и заболяванията.

  Изследователите от Центъра по Генетика във Вашингтон, САЩ, оценяват ролята на омега-3 и омега-6 за здравословната човешка диета: „Излишните количества омега-6 полиненаситени мастни киселини и много високото съотношение омега-6/омега-3… води до патогенеза на редица заболявания, като сърдечно-съдови, възпалителни, автоимунни и рак, а повишените нива на омега-3 полиненаситени мастни киселини (ниско съотношение омега-6/омега-3) проявява потискащ ефект.

  Вредните растителни масла (соево, рапично, памуково, слънчогледово и шафраново) често съдържат ГМО. Друго нещо, което трябва да се знае, че и много от растителните масла са генно-модифицирани (ГМО), а целият този процес идва със свой набор от свързани с възпалението рискове за здравето. Проучванията при животни показват, че консумацията на ГМО води до чревни възпаления, бъбречни и чернодробни увреждания и тумори на млечната жлеза.

  Общоприетото оптимално съотношение омега-6/омега-3 мастни киселини е 1:1. Типичната Западна диета съдържа съотношение около 15:1, което обяснява защо системните възпалителни заболявания са толкова хронични и трудно контролирани в съвременното общество.

  Противовъзпалителни мазнини и масла

  Установено е, че баланса на съотношението в стойности около 1:1 понижава риска от тези и предотвратява прогресията практически при всяка категория – от сърдечни заболявания, до рак на млечната жлеза. Заместването на храните, богати на омега-6 мазнини в диетата с такива, съдържащи омега-3 мастни киселини храни, масла и мазнини помага за постигане на това съотношение.

  Масла от естествено хранени животни – наситените мазнини, като маслото са полезни за потискане на възпалението и предпазване на сърцето. Кравите, прекарващи живота си по пасищата, вместо на ясла във фермите, произвеждат масло, богато на омега-3 и „добър” холестерол; и бедно на омега-6. Тези масла са богати на противовъзпалителни съединения, като:

  • Бутират, нискомолекулно съединение, което поддържа доброто храносмилане и енергийната продукция.
  • Свързана линоленова киселина (CLA), дълговерижна аминокиселина, която потиска възпалението и предотвратява раковия растеж.
  • Ретинол, мастно-разтворимата форма на витамин А, който действа като антиоксидант за поддържане на здравата имунна система, зрението и неврологичните функции.
  • Витамин К2, жизненоважен микроелемент за калциевия метаболизъм. Нарушеният метаболизъм на калция е ключов фактор за развитието на рака. (Да не се бърка с витамин К1, който се съдържа в зеленолистните зеленчуци).
  • Витамин D, основен фактор за превенция на рака и други хронични заболявания.

  ГХИ (Ghee) – Пречистеното масло гхи се използва широко в националната кухня на Пакистан, Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Според традиционната технология, маслото се произвежда от краве мляко, като се пречиства след като се превари за определено време. Смята се че по този начин се премахват холестерина и млечния казеин (белтък). За разлика от пастьоризираното краве масло, гхи има кехлибарен прозрачен цвят (в разтопено състояние) и лек сладък аромат на орехи.

  Гхи е пречистено масло, което може да се използва за готвене при висока температура. От кулинарна гледна точка, маслото гхи има висока точка на загаряне (250°C), което предполага, че дори пърженето с него няма да доведе до отделянето на свободни радикали. В процеса на пречистване се премахват млечните протеини и примеси и затова повечето хора с непоносимост към лактоза или казеин не проявяват алергични реакции при неговата консумация.

  Гхи е източник на мастно разтворими витамини – А, D и Е както и на линоленова киселина. Подобно на кокосовото масло то е съставено от средноверижни мастни киселини, които се обработват директно от черния дроб и много бързо се превръщат в енергия. Според Аюрведа, гхи е сатвична (чиста) храна. Според древното учение те поддържат позитивизма, израстването и разширяването на съзнанието.

  Кокосово масло – Ако животинските продукти не са част от вашата диета, кокосовото масло е друг източник на здравословни наситени мазнини с противовъзпалителни свойства. Кокосовото масло по природа съдържа високи нива на средноверижни триглицериди, които се абсорбират директно в черния дроб за бързо и ефективно производство на енергия.

  Кокосовото масло, както и други наситени мазнини, които са твърди на стайна температура, е изключително подходящо за готвене при висока температура, тъй като не загаря. Веднъж загорели, мазнините стават токсични и негодни за консумация.

  • Кокосовото масло еxtra-virgin е нерафинирано и има вкус на кокос и е много подходящо за рецепти, където кокосовият аромат е желателен. Подходящо е също за супи и смутита.
  • Кокосовото масло – пресовано, често е рафинирано и не притежава кокосов вкус, което го прави по-широко приложимо за всякакви видове ястия.

  Поинтересувайте се за вносителите на най-качествените кокосови масла на пазара, като изисквате сертификат за произход.

  Червеното палмово масло е богато на двата вида EFAs и мастно-разтворими антиоксиданти.

  Палмово масло – подобно на кокосовото, палмовото масло от проверени източници е чудесна алтернатива на стандартните растителни масла. Остава твърдо при стайна температура (което го прави идеален избор за готвене без транс-мазнини), но е и изключително здравословно и вкусно.

  Проучване, публикувано в списание за Възпалението (Journal of Inflammation) установява, че червеното палмово масло е особено богато на двата вида EFAs и мастно-разтворими антиоксиданти. Бялата разновидност също е полезна, съдържайки високи стойности на предпазващите сърцето MCTs (средно-верижни триглицериди), както и кокосовото масло.

  Възпаление и рак: избирайте противовъзпалителните храни. Съществува цяла категория противовъзпалителни храни, които природно съдържат съставки, борещи се с възпалението, като омега-3 мастните киселини.

  Животински източници на омега-3 мазнини. Когато става дума за омега-3 мазнини, почти нищо не превъзхожда охранената риба, като дивата сьомга. Дивата сьомга съдържа високи концентрации на EPA и DHA, които както вече споменахме са критични за потискане и премахване на възпалението. Тези две хранителни вещества трудно се набавят в съвременните хранителни продукти. Така че консумацията на малкото храни, в които се съдържат естествено, е една от най-добрите стъпки за понижаване риска от поява на възпалителни състояния, включително рак.

  Едни от най-високите количества на EPA и DHA могат да се открият в сардините, рибеното масло, яйцата и млечните продукти (произхождащи от свободни животни). На пазара има и много висококачествени добавки, съдържащи омега-3.

  Представяме ви и списък на най-добрите рибни източници на DHA и EPA. Специалистите препоръчват консумацията поне 2-3 пъти седмично на следните, богати на омега-3 животински храни!

  • Дива сьомга от Аляска;
  • Херинга;
  • Скумрия;
  • Аншоа;
  • Сардина;
  • Пъстърва;
  • Миди;
  • Морски бас.

  Търсете дива (а не изкуствено отгледана) сьомга като отличен източник на омега-3. Препоръките са да се спирате на диви варианти на рибата, а не на изкуствено отглежданите аналози. Последните често са пълни със замърсители и много от противораковите им съставки липсват. По възможност купувайте риба от сертифицирани източници.

  Яйцата и месните продукти от свободни животни (особено говеждо и телешко месо) са прекрасни източници на ALA и DHA, но нито един от тези продукти не съдържа необходимите количества ЕРА. Можете да си набавите нужните количества ЕРА от рибата, рибеното масло и морските продукти.

  Месото и яйцата са добри източници на омега-3, но е важно да се набавят от естествено хранени свободни животни, които не са приемали ГМО-продукти и не са контактували с пестициди. Животните отглеждани на ясла в индустриалните ферми се хранят основно със соя и царевица, които също са генно-модифицирани. Такива храни са неестествени за животните и те боледуват практически през целия си живот. Подобни условия на живот значително повишават съотношението омега-6/омега-3 в такива храни (меса, пилета, яйца и др.) и те стават про-възпалителни.

  Наред с всичко останало, тези животни са напомпани с изкуствени хормони, а поради това че са винаги болни – и с антибиотици. Поемате тези токсични вещества всеки път, когато отидете на ресторант, където ви сервират изкуствено отглеждани месни продукти, а същевремено поемате и високи количества възпалителни омега-6 мазнини. Тъжното е, че се случва в повечето заведения за обществено хранене.

  Растителни източници на омега-3 мазнини. За съжаление, EPA и DHA не се срещат естествено в растителните храни. Все пак можете да откриете качествени източници на ALA, някои от които (около 5%) се разграждат в организма до EPA и DHA. ALA се съдържа в много ядки, семена, зеленчуци, бобови растения и дори житни култури. Открива се в малки количества в зеленчуци като къдравото и обикновеното зеле, спанак, брюкселското зале (кълновете), броколите, бок чой и карфиола. Всъщност, малко или много, всички зеленчуци съдържат известни количества омега-3 мазнини.

  Няма спор, че изброените по-горе са най-добрите източници на противовъзпалителни омега-3. Но ако рибата и рибените масла не са опция за вас, или се опитвате да вкарате повече противовъзпалителни храни в диетата си, имате следните възможности за набавяне на ALA:

  • Семена от чия;
  • Орехи;
  • Ленено семе – до 22.8 гр./100 гр. порция.

  Най-добрият начин за употреба на лененото семе и лененото масло. Лененото семе без съмнение е най-богатият на омега-3 мазнини растителен източник. Семената трябва да бъдат смлени или маслото да бъде извлечено, за максимално полезен ефект. Но лененото семе е с къс срок на годност, тъй като полиненаситените мазнини са разграждат бързо. Поради това смляното ленено семе и маслото се окисляват лесно, предизвиквайки серия от реакции на освобождаване на свободни радикали, които предизвикват възпаление.

  Предварително смяното ленено семе и лененото масло гранясват по-лесно от целите семена, тъй като ненаситените им мазнини са по-силно изложени на окисляване. Поради това е най-добре лененото семе да се мели непосредствено преди консумация.

  Как да мелим лененото семе. Два от най-лесните начини за мелене са ползването на обикновена мелачка за кафе или блендер. Проверете дали уредът е сух. Смелете семената и ако искате да ги съхранявате ги поставете в херметически затворен тъмен съд и го оставете в хладилник или фризер за не повече от един ден.

  Примери за съхранение на ленено масло. За предпочитане е да се купуват малки разфасовки, за да се консумира по-бързо. Някои добавят витамин Е (токоферол) към бутилката за естествен консервант. Преди покупката проверете дата на пресоване и избирайте възможно най-пресните продукти. Винаги търсете марките студено пресовано масло, използващи матови бутилки. Съхранявайте маслото в хладилник и следете срока на годност. Обикновено е годно за консумация до 30 дни след отваряне на опаковката.

  За веганските източници

  Като допълнение, някои производители на хранителни добавки предлагат 100% вегански масла, извличани от водорасли, за които тврърдят, че могат да бъдат заместители на животинските източници, когато става дума за съдържание на EPA и DHA. Трябва да знаете, че много от тези продукти се произвеждат от генно-модифицирани водорасли, чрез използване на изкуствени модификатори, йонизираща радиация, химикали и други добавъчни вещества. Подобни продукти трябва да бъдат избягвани.

  В част ІІ на „Истината за възпалението и рака” ще говорим повече за храните и начина на живот, които влияят на имунните реакции в организма. Ще обсъдим тестването и наблюдението на възпалителните процеси и ще получите информация за натуралните субстанции, които значително потискат възпалението и които понижават риска от рак и други заболявания, като диабета, сърдечните заболявания и болестта на Алцхаймер.

  Източник: The Truth about Cancer (By Dr. Dan Nuzum)

  Сподели

  0 Коментара

  Няма коментари.

  Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

  Напиши коментар

  Напиши коментар

  Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

  Потърсете ни в социалните мрежи

  Информационен бюлетин

  Какво е информационен бюлетин?