BezRak.com

как да живеем с рак?

Йога

Йога
12 ноември 2014

Днес йогата се приема като древно учение за постигане на пълноценно физическо, духовно и морално здраве, начин за постигане на хармония със себе си и с околните. Традиционната медицина поставя йога на първо място в борбата срещу остаряването. Йога е за всеки независимо от културата, религията, ценза, националността или възрастта му. Редовната практика на йога и прилагането на теоретичното знание развиват потенциалните възможности на човека.

Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта ѝ е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Тя разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх.

Описание

Йога е форма на упражнения, включваща програма за правилна стойка, дихателни упражнения и медитация. На древен санскрит думата „йога” означава „единство“.

Обща информация

Йогата може да бъде полезен метод, който е в състояние да повиши релаксацията и физическата форма и да подпомогне облекчаването на някои симптоми на хронични болести като рак, артрит и сърдечносъдова болест. Наличните научни факти не са в подкрепа на идеята, че йога е ефективно лечение за рак и каквато и да е друга болест, но тя може да подобри качеството на живот. Някои центрове за лечение на рак дори я предлагат като допълнение към стандартното медицинско лечение.

Как се предписва използването на йога?

Йога се промотира като система за личностно развитие. Тя е начин на живот, който съчетава етични стандарти, здравословно хранене, физически движения и медитация с цел създаване на единство между ума, тялото и духа. Твърди се, че чрез нея се създава „прана”, което означава жизнена енергия или сила и е подобна на „ки” или „чи” в китайската традиционна медицина. Хората, които практикуват йога твърдят, че тя води до физическо здраве, щастие, спокойствие и умиротворение. Има някои доказателства, че тя е добра форма на физическо упражнение, може да намали стреса и да повиши силата.

Поддръжниците на йогата твърдят също, че тя може да помогне за премахване на безсънието, повишаване на силата и отказване от тютюнопушенето. Те твърдят още, че овладяването на йога може да придаде свръхестествена умствена и физическа сила. Йоги, които са майстори и учители по йога твърдят, че могат да изострят сетивата си, да преодоляват глада и жаждата и да развият почти пълен контрол над физиологичните си процеси, каквито са сърдечната честота и дишането.

Какво включва йогата?

Целта на йогата е постигането посредством съвършена концентрация на „Самади” – чисто съзнание без отклоняване на мисълта. За постигане на Самади Хата йога използва търпение, дихателен контрол, отдръпване на сетивата, внимание, концентрация и медитация. Днес трите най-често използвани аспекта на йога включват позите от хата йога (наречени асани), дихателните техники на пранаяма и медитация.

Практикуващите йога казват, че тя трябва да се прави или в началото, или в края на деня.

Една типична йога сесия продължава между 20 минути и един час. Тя започва със седеж в изправено положение и много бавно извършване на леки движения при едновременни бавни дълбоки коремни вдишвания. Йога сесията може да включи още насочена релаксация, медитация и понякога визуализация. За постигане на още по-дълбока релаксация тя често завършва с произнасяне на съдържателна дума или фраза, наречена мантра. За да стане човек вещ в тази практика, се изисква провеждането на няколко сесии седмично. Йога може да се практикува в домашни условия без учител или в групови занятия. Има много книги и видео материали по йога.

Каква е историята на йогата?

Йога е една от най-старите системи за здраве от типа ум-тяло, която е започнала да се практикува за пръв път в Индия преди повече от 5000 години.

Четирите традиционни пътеки на йогата са съзерцанието (Raja Yoga), службата (Karma Yoga), мъдростта (Jnana Yoga) и предаността (Bhakti Yoga). Хата йога се основава на част от Raja Yoga и е най-добре известната от всички типове йога. В Съединените щати, когато става дума за йога, повечето хора имат предвид хата йога.

Днес някои здравни програми предлагат на участващите в тях йога упражнения и релаксация под ръководството на инструктори. Здравни клубове, обществени центрове, центрове за обучение на възрастни и индивидуални учители предлагат занимания по много подтипове на хата йога като ананда, аштанга, бикрам, интеграл, лиенгар, крипалу и кундалини.

Какви са доказателствата за ползата от йогата?

Проучвания са показали, че йогата може да бъде използвана за контролиране на физиологични функции като кръвно налягане, сърдечна честота, дишане, метаболизъм, телесна температура, мозъчни вълни и устойчивост на кожата. В резултат може да се постигне подобряване на физическата форма, понижаване нивото на стреса и подобряване на усещанията за релаксация и благополучие.

Според някои проучвания, когато се използва заедно с конвенционалното медицинско лечение, йога може да бъде от полза за облекчаване на някои симптоми, свързани с рак, астма, диабет, наркомания, високо кръвно налягане, сърдечно-съдова болест и мигренозно главоболие. Когато се използва заедно с диета и физическа активност, йога може да помогне и за снижаване нивата на холестерола в кръвта. Рандомизирани клинични опити са показали, че йога може да съдейства за облекчаване на болките при артрит и да помогне за намаляване на тревожността, стреса и депресията.

Един малък клиничен опит е показал, че след 7-седмична йога програма хора с лимфоми съобщават, че имат по-малко проблеми със съня – заспиват по-бързо и спят по-дълго от пациенти не участвали в програмата. Те обаче не са имали никакво подобрение по отношение на депресията и чувството си за изтощение. За потвърждаване на всички тези данни са необходими по-добре проектирани проучвания. Наскоро проведени проучвания при хора, преживели рак, и по-специално жени с рак на гърдата показват, че йога може да помогне за подобряване на някои аспекти от качеството на живот.

Възможни ли са проблеми или усложнения при йога?

Хората с рак и хронични състояния като артрит и сърдечносъдова болест трябва да разговарят с лекаря си преди да започнат какъвто и да е тип терапия, включваща движения в ставите и мускулите. Някои йога пози са трудни за изпълнение и могат да причинят увреждане поради преразтягане на ставите и сухожилията. Има единични съобщения за увреждане на нерви или дискове на гръбначни прешлени. Също така, макар и рядко, могат да възникнат очни увреждания поради повишено очно налягане при заставане на глава. При някои йога пози може да настъпи запушване на кръвоносни съдове, което да доведе до увреждане на мозъка или други части на тялото.

Бременните жени трябва да избягват пози като усуквания на тялото, които могат да доведат до притискане на матката. Бикрам йога, която включва енергични движения в много топла стая с висока влажност (обикновено между 95° и 105° F) може да бъде вредна за болни и дехидратирани хора и бременни жени.

Разчитането само на този тип лечение и избягването или забавянето на конвенционалното медицинско лечение на рака може да има сериозни последици за здравето.

Виж продължение: Плацебо ефект

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?