BezRak.com

рак на хранопровода

Какво представлява болестта рак на хранопровода?

Какво представлява болестта рак на хранопровода?
02 април 2015

Ракът на хранопровода е злокачествен тумор, който се заражда в клетките на хранопроводната лигавица.

В повечето случаи ракът на хранопровода се развива в долната трета на органа и в областта на връзката със стомаха (гастроезофагеална връзка). На това място най-често срещаният хистологичен вид е аденокарцином. По-рядко се появява в горните части на хранопровода, като в тези случаи най-често срещаният хистологичен вид е епидермоиден или плоскоклетъчен карцином.(вж. Видове)

Този вид злокачествен тумор (рак на хранопровода) може да се разпространява по три начина:

  • Локално разпространение: туморът прораства в дълбочина, като прониква в стената на хранопровода (отвътре навън). Може да засегне различни околни органи в зависимост от местоположението му в хранопровода (горна, средна или долна третина).
  • Лимфогенна дисеминация: хранопроводът е снабден с гъста мрежа от лимфни съдове, чрез които лимфната течност се оттича към регионалните лимфни възли. При тумори, разположени в горната третина, лимфата се оттича към шийно-надключичните лимфни възли (над ключиците) и медиастиналните лимфни възли (анатомична област между белите дробове, където се намират толкова важни структури като сърце, трахея, хранопровод и големи съдове).

    При тумори, разположени в средната и долната третина на хранопровода, лимфата се оттича основно към лимфни възли, разположени по протежението на целия медиастинум, както и към стомашно-чернодробните лимфни възли.

  • Хематогенна дисеминация: туморът се разпространява чрез кръвоносните съдове основно към черния дроб и белия дроб.

Виж продължение: Профилактика на рак на хранопровода

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?