BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Какво представлява ракът на дебелото черво?
28 октомври 2014

Ракът на дебелото черво е най-честият тумор на храносмилателната система в нашата страна. Развива се от клетките на дебелочревната лигавица и прогресира сравнително бавно. Дава метастази най-често първо в лимфните възли на червото в близост до тумора. При напредване на заболяването се развиват и чернодробни метастази или такива в белите дробове. По-рядко се засягат други органи.

Това е злокачествен тумор, наричан още рак или неоплазия.

В повечето случаи ракът на дебелото черво се развива от полип в лигавицата на дебелото черво, който поради различни причини еволюира в злокачествен тумор.

Този злокачествен тумор може да се разпространява по три начина:

Локално разпространение: туморът расте в дълбочина, като прониква във всички слоеве на чревната стена, т.е. нараства от лигавицата към серозата, преминавайки през подлигавицата и мускулния слой. След като е преминал през чревната стена, той може да инфилтрира всеки коремен или по-далечен орган чрез:

Лимфогенна дисеминация: дебелото черво е снабдено с гъста мрежа от лимфни съдове, чрез които лимфната течност се оттича към регионалните лимфни възли. Разпространението по този път се осъществява системно, като засяга първо най-близките лимфни възли, а след това и далечните.

Хематогенна дисеминация: Туморните клетки навлизат в кръвния поток и чрез кръвта се разпространяват основно към черния дроб, белия дроб, костите и мозъка.

Виж продължение: Честота на заболеваемост от рак на дебелото черво

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи