BezRak.com

рак на ларинкса

Какво представлява ракът на ларинкса?

Какво представлява ракът на ларинкса?
27 октомври 2014

Тялото ни е съвкупност от органи, а те на свой ред са образувани от клетки, които редовно се делят, за да заменят вече остарелите или мъртви клетки и по този начин да запазят целостта и правилното функциониране на отделните органи.

Този процес се регулира от редица механизми, които карат клетките да се делят, да останат стабилни или да умрат.

При изменение на тези механизми в една определена клетка, тя и нейните потомци започват неконтролирано делене, което с времето ще доведе до образуване на тумор или възел (нодул).

Тези клетки, освен че нарастват неконтролирано, могат да придобият способността да проникват в околни тъкани и органи (инфилтрация) и да се разнасят и пролиферират в други части на тялото. В този случай говорим за злокачествен тумор, наричан още рак.

Когато злокачествените туморни клетки се намират в ларинкса, говорим за рак на ларинкса.

Този вид злокачествен тумор може да се разпространява по три начина:<

  • Локално разпространение: Локалното разпространение на рака на ларинкса се осъществява чрез проникване в дълбочина от епитела на ларинкса (към мускулния и хрущялния слой), но туморът може да нараства и навътре. Може да засегне близките органи (фаринкс, под на устната кухина и т.н.) или да възпрепятства пътя на преминаване на въздушната струя.
  • Лимфогенна дисеминация: Супраглотисните структури са снабдени с гъста мрежа от лимфни съдове, поради което ракът на ларинкса се разпространява често в лимфните възли по горната част на шията (горни или средни югуларни лимфни възли). Глотисът не притежава лимфни възли и при него този вид разпространение се среща много рядко (само когато туморът е прорастнал отгоре или отдолу). Субглотисните структури са снабдени с малко лимфни съдове, през които лимфната течност обикновено се оттича към лимфните възли по долната част на шията (долни югуларни лимфни възли).
  • Хематогенна дисеминация: Този вид разпространение се среща рядко при рака на ларинкса и се осъществява чрез кръвоносните съдове основно към черния дроб и белия дроб.

Виж продължение: Превенция на рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?