BezRak.com

рак на стомаха

Какво представлява рак на стомаха?

Какво представлява рак на стомаха?
23 юни 2014

Злокачествен тумор, който води началото си от клетки на стомашната лигавица, се нарича рак на стомаха или гастрален рак.

От хистологична гледна точка представлява аденокарцином, тъй като се заражда в клетки на стомашните жлези.

Ако туморът води началото си от клетки на гладката мускулатура или от друг вид клетки, различни от тези на лигавицата, той е различен от рака на стомаха и ще бъде разгледан в други раздели.

Когато туморните клетки произхождат от лимфоидната тъкан, свързана със стомашната лигавица, става дума за лимфом (неходжкинов MАЛТ лимфом).

Този вид злокачествен тумор може да се разпространява по четири начина:

1. Локално разпространение: може да се случи по два начина – по съседство, от стомаха към хранопровода и дванадесетопръстника, и в дълбочина. След като проникне дълбоко в стомашната стена и излезе извън нея, туморът може да инфилтрира близки органи като черен дроб, жлъчен мехур, панкреас, дебело черво, десен бъбрек и т.н.

2. Лимфогенна дисеминация: стомахът е снабден с гъста мрежа от лимфни съдове, чрез които лимфната течност се оттича към регионалните лимфни възли. При този вид разпространение първо се засягат най-близките лимфни възли, а след това и най-далечните. Мрежата от перигастрални лимфни възли е много богата.

3. Хематогенна дисеминация: туморът се разпространява чрез кръвоносните съдове основно към черния дроб, белия дроб и костите.

4. Перитонеална дисеминация: често наблюдавана при коремни тумори, възникнали вследствие от имплантиране на туморни клетки в перитонеума (серозна ципа, покриваща стените на коремната кухина и обвиваща вътрешните органи). Тези клетки растат по перитонеума и образуват възли, които могат да имат различни размери (от няколко милиметра до няколко сантиметра). В случая е налице перитонеална карциноматоза.
При жените този вид разпространение може да доведе до туморни импланти в женския генитален тракт, най-вече в яйчниците.

Виж продължение: Превенция на рак на стомаха

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?