BezRak.com

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

Какво всъщност причинява рака?

Какво всъщност причинява рака?
10 август 2017

През вековете много учени са се опитвали да обяснят какво представлява ракът и какво го причинява. Най-честите обяснения за същността на рака и неговите причинители са:

  • Гъбички, вирус/вируси, бактерии, паразити;
  • Ниско кислородно наличие в организма;
  • Ниско рН (киселинно);
  • Емоционален стрес и нерешени лични проблеми.

Всички тези фактори наистина допринасят за развитието на рак, но нито един от тях не обяснява какво всъщност представлява ракът и коя е първопричината за появата му.

Истинската първопричина за рака

За да разберете какво представлява ракът и какво го причинява, трябва да знаете, че той до голяма степен е заболяване, за което човек сам допринася. С изключение на стреса и нерешените лични проблеми, всички останали причини съпътстват човека в продължение на хиляди години – вируси, бактерии, гъбички, паразити… Те винаги са съществували, дори много повече в миналото, когато раковите заболявания са били много по-редки от сега. Нека приемем, че животът днес е много по-забързан и напрегнат, отколкото в миналото, но и в миналото стресът не е бил незначителен. Какво се е променило от времената, когато ракът почти не е съществувал, за да достигне това лавинообразно нарастване и разпространение на заболеваемостта? Днес, един от двама мъже и всяка една от три жени има вероятност да развие рак в даден момент от живота си!

Някои учени се позовават на факта, че продължителността на човешкия живот днес е по-значителна от всякога. Съответно, заболеваемостта се увеличава с нарастване на възрастта. Това, обаче, не дава отговор на въпроса: Защо в последните десетилетия заболеваемостта се увеличава във всички възрастови групи, дори и при децата? Един възможен отговор за причините за увеличената заболеваемост е нарастващото количество на токсините в околната среда днес. Това важи особено и ако приемем различните форми на радиация също за токсини.

Естествено, има и други допринасящи фактори. Ото Варбург (Otto Warburg) печели Нобелова награда за откритието, че раковите клетки имат ниско кислородно съдържание. Откритието му е погрешно представяно пред обществото, като факт, че ниското ниво на кислорода причинява рак. Понякога дори се говори, че е открил и че ниското рН (кисело pH) също причинява рак – още една идея с много привърженици сред форумите в интернет. За съжаление, това е погрешно разбиране на теорията.

Раковите клетки имат ниски кислородни нива и болните от рак имат ниско рН, поради раковия процес, сам по себе си. Раковите клетки спират да приемат кислород за производство на енергия и преминават към по-примитивна форма на дишане, усвоявайки глюкоза. Продукт от обмяната на глюкозата е млечната киселина. По тези причини раковите клетки имат ниски кислородни нива и с развитието на раковия процес в тялото, рН става по-кисело, поради усиленото образуване на киселина.

В по-слабо развитите страни (африканските държави, напр.) предполагаемите причинители на рака като вируси, бактерии, паразити и гъбички са в много по-големи количества, отколкото в Западния свят. Ако този фактор е първопричина за рака, в тези страни заболеваемостта би трябвало да е по-висока, но тя не е. Всъщност е тъкмо обратното: в Африка заболеваемостта е много по-ниска, отколкото в Западния свят. В страните, където навлиза индустрията на „развития свят” и съответния начин на хранене на развитото общество, заболеваемостта от рак рязко се покачва. И тук единственото обяснение на този факт отново са токсините.

Както твърди покойният велик френски учен Антоан Бешамп (Antoine Bechamp) преди почти 150 години: „ракът и повечето други заболявания се дължат на токсини в комбинация с лош клетъчен терен“. Лошият клетъчен терен се състои от клетки с непълноценно хранене, хидратиране, детоксикиране и оксигениране.

Какво в действителност представлява ракът?

Естествено се стига и до въпроса, какво представлява ракът в действителност. Ракът е механизъм за оцеляване, подчертава Андреас Мориц (Andreas Moritz) в книгата си „Ракът не е заболяване – той е механизъм за оцеляване” (Cancer is Not a Disease – It is a Survival Mechanism). При клетки, изложени на токсини, възпаление и клетъчен стрес, се наблюдават промени в митохондриите. При този процес РНК (рибонуклеинова киселина) дава инструкции на клетката да премине към примитивна форма на производство на АТФ (аденозин-три-фосфат – енергийният носител на клетката). Така клетката спира да използва кислород за производство на енергия и започва да усвоява глюкоза.

В тези клетки се блокира и процеса на програмирана клетъчна смърт. Те се размножават, като образуват защитен слой, който пречи на имунните клетки да ги унищожат. В нормални условия, когато клетките използват кислород за клетъчно дишане, оксидацията от реактивните кислородни продукти (Reactive Oxygen Species – ROS) спомага за това, клетката в даден момент да премине към програмирана клетъчна смърт – апоптоза или автофагия. Ако не приема кислород, клетката не може да осъществи този процес.

Или накратко: обясненията, които в научната литература най-често се дават за това, какво представлява ракът и какво го причинява, са следните:

  • Вируси, бактерии, гъбички и паразити;
  • Ниско ниво на кислород;
  • Кисело (ниско) рН;
  • Стрес и/или неразрешени емоционални проблеми.

Тези фактори наистина допринасят за появата на рак, нито един от тях не обяснява точно какво представлява ракът и неговата първопричина.

Днес повечето изследователи са на мнение, че ракът е най-вече заболяване, причинено от самите нас (тютюнопушене, работа във вредни производства, вредни навици, липса на движение, стрес и т.н.).

Единственият логичен отговор на въпроса какво предизвиква повишаване на заболеваемостта от рак в днешно време е повишеното излагане на съвременния човек на високи нива на токсини. В това число влиза и радиацията, на която сме подложени.

Източник: The Best Years in Life

Бележка на автора (Tony Isaacs):
„Прекарал съм буквално хиляди часове, изучавайки рака, включително съм обучаван от хора, които са „гиганти“ в тази област. Със сигурност не зная всичко – далеч съм от тази мисъл, но всеки ден научавам по нещо ново. Зная обаче достатъчно, за да кажа, че много фактори допринасят за развитието на рака, но токсините са основният причинител.“

Сподели
Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар