BezRak.com

рак

Как глутатионът предпазва от рак и защо имаме нужда от него?

Как глутатионът предпазва от рак и защо имаме нужда от него?
19 декември 2016

Какво е глутатион? Това е една много проста молекула, но може би най-важната, от която имаме нужда, за да бъдем здрави и да се предпазваме от тежки заболявания. Тя е ключова за превенцията на рака, стареенето, сърдечно-съдовите заболявания, деменцията и други хронични заболявания. Глутатионът е незаменим за лечението на почти всичко – от аутизъм и болест на Алцхаймер, до рак много други.

Какво представлява глутатионът и какви функции изпълнява?

Глутатитионът е комбинация от три прости градивни единици, или аминокиселини – цистеин, глицин и глутамин – и се произвежда естествено в организма. Наричат го „главният антиоксидант”, защото се самовъзстановява в черния дроб и след всяко натрупване на свободни радикали започва да работи. Свободните радикали често са разпадни продукти на нормалната клетъчна метаболитна оксидация и натоварване с токсини. Те могат да доведат до развитие на автоимунни заболявания, различни видове рак и инфаркт.

Да бъдете здрави, да поддържате добро общото състояние, да се предпазите от заболявания и да забавите стареенето – всичко това зависи от поддържането на високите нива на глутатиона. Той е критичен за функциите на имунната система и контрола на възпалението. Това е главният детоксикатор и антиоксидант на организма, той предпазва нашите клетки и кара енергийният метаболизъм да функционира добре.

Проучванията показват, че високите нива на глутатион намаляват мускулните увреждания, намаляват времето за възстановяване, увеличават силата и издръжливостта и обръщат метаболизма от производство на мазнини в развитие на мускулна маса.

Глутатионът е основен в подпомагане на първите защитни механизми на организма при развитие на различни болести и ни помага да се борим с инфекциите. Допълнително той поддържа имунната система в борбата и превенцията на рака. Някои американски проучвания дори показват, че глутатионът помага в лечението на СПИН.

Глутатионът е незаменим за поддържане на клетъчните митохондрии здрави. Важно е да се знае, че увреждането или неправилното функциониранена митохондриите е част от раковия процес. Това се получава при излагане на токсини, когато нездравият клетъчен „терен“ допринася за слабия отговор към болестта. Когато това се случи, нормалните клетки се превръщат в ракови – връщат се към примитивна форма на клетъчно дишане и започват да употребяват захар вместо кислород за производство на енергия. При такива клетки се изключва механизмът на естествената клетъчна смърт (процесът на естествена клетъчна смърт се нарича апоптоза) и те продължават да се делят.

Тайната в мощта на глутатиона може би се крие в наличието на сулфхидрилни групи (SH). Сярата е миризливо вещество, което има свойството да влиза в реакции с други вещества и което свързва и елиминира от организма всички вредни съединения. Нейната свързваща способност й позволява да „прихваща“ свободните радикали и токсини като живак и други тежки метали, които увреждат клетките.

Авторът на книги на здравословна тематика Пол Фаса (Paul Fassa) пише: „Глутатионът е незаменим по една единствена причина: той рециклира антиоксидантите. Свободните радикали преминават през витамин С и витамин Е, през липоевата киселина и накрая стигат до глутатиона, който ги свързва и рециклира останалите антиоксиданти. След като това стане, организмът рециклира глутатиона и цикълът започва отново.”

Д-р Марк Хайман (Mark Hyman) нарича глутатиона „майката на всички антиоксиданти” и казва, че глутатионов дефицит се открива практически при всички болни от тежки заболявания и рак. Това включва пациенти със синдрома на хронична умора, сърдечни заболявания, хронични инфекции, автоимунни заболявания, диабет, аутизъм, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, артрит, астма, бъбречни и чернодробни заболявания и др.

Глутатионов дефицит при болните от рак

Човешкият организъм синтезира достатъчно количество глутатион по начало, но продукцията се понижава с възрастта. Токсините и тежките заболявания също понижават необходимите за здравето глутатионови нива. Ако се чувствате стари, болни, или просто не във форма, това най-вероятно се дължи на дефицит на глутатион. Според уважаваното Британско списание „The Lancet“, най-високи нива на глутатион се откриват при млади и здрави хора; по-ниски нива – при здрави възрастни, а най-ниски – при хоспитализирани пациенти.

В нормални условия глутатионът се рециклира в организма – освен в случаите, когато токсичните натрупвания са твърде много. Тогава глутатионът се изчерпва не може да бъде протектор към свободните радикали, инфекциите или заболявания като рак и организмът не може да се избави от токсините. Това води до задълбочаване на заболяването и то скоро спирално прераства в хронично.

Глутатионът преминава в неактивна форма, когато се сатурира след свързване на свободните радикали, но той има способността да се регенерира в здравия черен дроб. При идеални условия, 10% от него остават неактивни (или оксидирани), а останалите 90% са активни. Когато нивато на активния глутатион (известен като GSH) паднат под 90% и неактивният се увеличи над 10%, организмът „започва да губи битката за здраве“. Когато токсините се натрупат, активният глутатион спада дори още повече. Когато GSH падне под 70%, имунната система става критично увредена.

Кои са храните и добавките, които увеличават нивата на глутатион в организма?

Определени храни и добавки съдържат прекурсори (предшественици), които помагат на черния дроб да произвежда повече глутатион. Това са богатите на сяра храни като чесън, различни видове лук, кръстоцветните зеленчуци (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, кресон) и др.

Причината болните да трябва да предпочетат тези натурални храни за усилване на чернодробния капацитет да произвежда здравословни глутатионови нива е, че добавъчният глутатион от хранителните добавки се усвоява от стомашно-чревния тракт без да се разгражда, като малки изключения правят някои препарати, които не се намират лесно на пазара.

Физическите упражнения повишават нивата на глутатиона и усилват имунната система, подобряват детоксикацията и повишават собствената антиоксидантна активност на организма.

Добре е болните за започнат с леки упражнения за повишаване на физическата активност, като достигнат до 30 минути/дневно интензивни упражнения като бързо ходене, джогинг или различни спортове. Усилените тренировки в продължение на 20 минути, три пъти седмично, също са от полза.

Други добавки, които могат да бъдат от полза за повишаване здравословните нива на глутатион са:

  • N-acetyl-cysteine (NAC) с удължено освобождаване е най-добрата опция за поддържане на здравословните нива глутатион през цялото денонощие.
  • Някои натурални вещества като фолат, витамин В6 и витамин В12 са особено важни за поддържане производството на глутатион от организма.
  • Селенът също помага за рециклиране и повишаване производството на глутатион.
  • Групата антиоксиданти, включваща витамин С и витамин Е (под формата на смесени токофероли) подпомага рециклирането на токоферола.
  • Силимаринът (екстрактът от билката бял трън) помага за повишаване нивата на глутатиона и е известен с това, че прочиства, протектира и регенерира черния дроб.

Трябва да отбележим, че алфа-липоевата киселина е почти толкова важна за живота на клетките, колкото и глутатионът. Тя е свързана с производството на енергия, контрола на кръвната захар, здравето на мозъчната тъкан и детоксикацията.

Източник: Tony Isaacs

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?