BezRak.com

как да живеем с рак?

Как да се подготвим за изследванията и леченията?

Как да се подготвим за изследванията и леченията?
06 ноември 2014

Различните лечебни методи, както и изследванията, не винаги са болезнени или неприятни, макар че някои от тях понякога могат да се окажат неудобни или трудно поносими.

Всеки човек е различен и всяко изследване или лечение е различно, но съществуват някои общи препоръки, които могат да ти помогнат:

 • Отиди да си направиш изследванията или да ти предпишат лечението придружен от някого. Повечето хора са по-спокойни, ако има някой, с когото да си говорят или просто да ги придружава. Ако предпочиташ да идеш сам, можеш да го направиш без проблеми.
 • Изрази своите страхове и съмнения. Особено в началото на лечението, човек често е обхванат от безпокойства и страхове: А ако нещо не е както трябва?, а ако лечението не подейства?, а ако не го понеса? Тези мисли са нормални, но ни карат да се чувстваме още по-зле, поради което е важно да ги идентифицираме и да ги изразяваме. За да се опиташ да ги намалиш или промениш, можеш да си мислиш например: “В добри ръце съм”, “медицината е напреднала много”, и т. н. Опитвай се да мислиш за целта на изследванията и лечението. Това ще ти помогне да имаш по-позитивно поведение през трудните дни. Помни, че макар лечението да може да промени твоите привички, навици и всекидневни действия, то е временно и е необходимо за възстановяване на твоето здраве.
 • Ако се нуждаеш от информация, попитай лекаря си. В някои случаи онова, което можеш да прочетеш или чуеш, не е напълно вярно, поради което може да те обърка. Когато предвиждаме дадена ситуация, повечето пъти си я представяме много по-тежка, отколкото е в действителност. Да познаваме с точност процедурите, страничните ефекти и възможните усещания, които могат да се изпитат, ще ни позволи да намалим страховете, които често пъти са неоснователни. Говори със своя лекар и пусни в действие ресурсите си, за да улесниш своето оздравяване. Имай предвид, че повечето странични ефекти са временни, освен това, има все повече средства за тяхното намаляване.
 • Записвай си различните симптоми. Това ще ти послужи, за да ти напомня да се консултираш с лекаря по тях.
 • Използвай някаква техника за релаксация преди и по време на изследването.
 • Всеки човек реагира различно на лечението. Не се проявяват едни и същи и еднакво изразени странични ефекти при всеки.
 • Нормално е да се безпокоиш. Но трябва да знаеш, че повечето неудобства, които ще изпитваш сега, са странични ефекти от лечението. Не означават, че заболяването се е влошило.
 • Мисли, че лечението, колкото и дълго да изглежда, ще приключи. Имай предвид, че докато процесът продължава, ще имаш и по-добри, и по-лоши дни. Ако се почувстваш много зле, мисли, че това ще премине и се опитай да си поставиш кратки цели в краткосрочен план, живей ден за ден.
 • Помни, че повечето странични ефекти са временни. Лека – полека ще се възстановяваш.
 • Промените на настроението, проблемите с концентрацията и паметта могат да изглеждат като ефект от някое лекарство или предизвикани от напрегнатата ситуация, която изживяваш. Те ще се подобрят, когато лечението приключи. През това време, извършвай онези дейности, за които се чувстваш подготвен.
 • Искай помощ, вeроятно ще ти бъде трудно да продължиш да се занимаваш с всичко, което си правил преди. За предпочитане е да поискаш помощ, за да не насилваш прекалено организма си.
 • Помни, че имаш право да мислиш за себе си и да се предпазваш. Позволи си да го направиш.
 • Това ще е важно за теб и ще ти помогне да се грижиш за външния си вид. Направи всичко възможно да изглеждаш по-добре. Колкото по-добре виждаш сам себе си и повече ти харесва твоя вид, повече сила и кураж ще имаш, за да продължиш напред.
 • Някои хора могат да бъдат прекалено зависими от симптомите. Това може да доведе до това, животът да се върти около тях, около лекарствата и болницата. Трябва да знаеш, че да бъдем много зависими от нашето тяло, ни прави по–чувствителни към всяка телесна промяна и това може да предизвика много мъка. Помни, че е добре да наблюдаваме нашето тяло, но не с прекалено безпокойство.
 • Ако се боиш от болката и от страданието, можеш да се почувстваш много тревожен пред перспективата да трябва да се подложиш на операция или да преминеш през медицински тест. Нормално е. Човешко е да се страхуваш от страданието. Говори за твоите страхове с медицинските специалисти, които са около теб, за да прецениш най-добрия начин да ги контролираш, ако се появят. Помни, че съществуват много ефикасни медицински и психологичеси терапии за контролиране на болката.
 • Отдели време за извършване на дейности, които са ти приятни.

Ако си много притеснен, кажи го на своя лекар. Може да ти даде някакво лекарство, за да се намали твоята тревожност в тази ситуация.

По време на лечението

Всеки човек реагира по даден начин, в зависимост от лечението, от страничните ефекти, от своя личен стил и т.н. Някои хора преминават през терапиите много спокойно, но ако с теб не е така, много е полезно да знаеш как можеш да се почувстваш и какво да правиш тогава и помни – лека-полека ще започнеш да се възстановяваш.

Терапиите срещу рака обикновено са трудни, относително дълги и повтарящи се. Това, заедно със свързаните с тях странични ефекти, обикновено предизниква у пациента промени в настроението, раздразнителност, страх и т.н.

Някои от тези свързани с лечението ефекти са:

Проблеми с концентрацията и паметта. Могат да се появят под въздействието на някои лекарства или да бъдат причинени от изживяваната напрегната ситуация. Помни, че положението ще започне да се подобрява, когато лечението приключи. Междувременно, извършвай дейности, които не изискват много внимание и не се ангажирай с дейности, за които не се чувстваш подготвен.

Промени в настроението. В много случаи това е въздействие от лекарствата, които приемаш. В други случаи е реакция на преживяваната ситуация. Ако забележиш, че тези промени са много устойчиви и те карат да се чувстваш много зле или прекалено много те затрудняват да продължаваш с обичайния си ритъм, консултирай се с твоя лекар. Може би ти е нужно фармакологично и / или психологично лечение, за да ги контролираш.

Постоянно и обсесивно безпокойство. По време на лечението е много обичайно в главата ти да се въртят и повтарят едни и същи идеи, които създават съмнения, безпокойство и тревога:

 • Когато болните се чувстват зле, много често свързват това с влошаване на болестта. Имай предвид, че това може да са странични ефекти от лечението, не от заболяването.
 • Ефектите от леченията понякога причиняват промени във външния вид, като опадане на косата или бледност. Болните виждат себе си различно и започват да си мислят, че вече не са самите те или че никога няма да бъдат същите като преди. Тези мисли въздействат и върху настроението.

Опитвай да спираш тези мисли, те не носят нищо позитивно за твоето възстановяване. Имай предвид, че повечето странични ефекти са временни.

По отношение на физическите промени, които заболяването и леченията могат да предизвикат, важно е и от голяма помощ да се грижиш за собствения си външен вид. Не става въпрос да бъдеш хубав или да продължаваш да си, като преди, а да изглеждаш колкото е възможно по-добре. Не говорим само за гримиране, а например да се носят дрехи, които ти отиват, протези и перуки, шалове или шапки, с които да се чувстваш по-удобно. Колкото по-добре изглеждаш и ти харесва повече твоя външен вид, повече сила и кураж ще имаш, за да продължиш напред.

Често срещано е също така и прекомерното наблюдаване на симптомите. Това кара животът да се върти около физическите симптоми, лекарствата и болницата. Освен това, да следим постоянно тялото си ни прави по-чувствителни към всяка телесна промяна и това предизвиква голяма тревожност. Помни, че е добре да наблюдаваме тялото си, но не прекалено много.

Някои болни се стахуват от болката и от страданието. Неспокойни са пред перспективата да трябва да се подложат на операция или да им направят медицинско изследване, плашат се да изпитват силна болка. Говори за своите страхове със специалиста, за да се прецени кой е най-добрият начин да ги контролираш, ако възникнат. Помни, че съществуват много ефикасни медицински и психологически лечения за контролиране на болката.

Мисли, че колкото и дълги да изглеждат лечебните процедури, те приключват. Имай предвид, че докато процесът продължава, ще имаш и по-добри, и по-лоши дни. Ако се чувстваш много зле, мисли, че това ще премине и насочи усилията си към кратки цели, ден след ден.

Приложи на практика всичко онова, което ще ти помогне да намалиш страничните ефекти, следвай препоръките на своя лекар и отдели време за извършване на приятни за теб дейности.

След лечението

Когато лечението приключи, много пациенти имат усещането, че си възвръщат живота. Това е моментът за връщане към всекидневния живот, с отговорностите, съмненията и страховете, които това предполага понякога.

Този нов етап съдържа нови предизвикателства, пред които да се изправиш, и нови постижения, които да достигнеш.

Началните моменти

Главната цел в този момент е да се възобновят дейностите, интересите, вълненията и т.н.

Често се случва, след привършването на лечението, да имаш противоречиви емоции. Облекчение и радост от приключването на леченията, но също така е вероятно да имаш известно усещане за празнота и несигурност. Това е нормално.

Известно време лекарите са те контролирали много отблизо и когато се върнеш към ежедневието, лесно можеш да се почувстваш незащитен и малко странен.

Дай си малко време. То ти е нужно, за да се възстановиш физически и психически. Помни, че е нормално да се появяват емоционални възходи и падения.

 • Не мисли, че поради факта да се чувстваш зле, когато мислиш, че би трябвало да се чувстваш добре, имаш психологически проблем; това е просто още една фаза от процеса на адаптация.
 • Не позволявай да те победи усещането за заплаха. След приключване на лечението много болни живеят с усещането, че болестта е една непосредствена и постоянна заплаха.
 • Това усещане може да се засили, когато отиваш на контролни прегледи. Не забравяй, че след като лечението ти е приключило и заболяването е под контрол, няма причини всеки ден да се чувстваш заплашен. Казвай на хората, които те заобикалят, да не се притесняват, че случващото се е нормално, че скоро ще мине. Обяснявай им, че не трябва да те притискат винаги да се чувстваш добре. И ти също го помни.

Занимавай се с живота си, а не само с болестта си.

След изписването

Много болни от рак след изписването могат да се върнат към предишния си живот. Но все пак, може още да не се чувстват способни да поемат всички отговорности, които са имали преди диагнозата.

Дай си време

Следните препоръки са помогнали на много хора да се адаптират към своя живот след рака:

 • Не се ограничавай с преодоляването на кризата, послужи си с нея, за да реорганизираш приоритетите си. Посвети време на себе си и на любимите същества.
 • Изпитвай и се наслаждавай на малките удоволствия от живота.
 • Не преставай да извършваш всички дейности, които можеш да реализираш. Ситуацията, през която си преминал, не може да се превърне в причина за неактивен живот.
 • Мисли какво означава да си добре. Възможно е да не успееш отново да правиш някои неща. Опитай се да приемеш това, което не може да се промени, и засили други области.
 • Преценявай причинените от заболяването промени като възможност да си поставиш нови цели. Загубата на някои умения може да те доведе до откриването на други, за които никога не си знаел, че имаш.
 • Ако в даден момент се почувстваш разочарован поради ограниченията, от които страдаш, прояви уважение към себе си и не се чувствай слаб или виновен. Отнасяй се към себе си, както би се отнасял към любим човек, на когото помагаш да си възвърне здравето. Фактически, това е, което наистина правиш.
 • Възвръщай си постепенно контрола върху различните области от твоя живот, като се приспособяваш към промените, които трябва да направиш.

Виж продължение: Реинтеграция в ежедневния живот

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?