BezRak.com

как да живеем с рак?

Кога да се потърси помощ?

Кога да се потърси помощ?
04 ноември 2014

Нормално е пред диагноза рак човек да се почувства уязвим и тъжен поради загубата на здравето и доброто разположение, да се чувства разконцентриран и притеснен за бъдещето.
Не се ли чувстваш добре със самия себе си? Много ли си тъжен? Не знаеш дали ще преодолееш болестта? Психологът може да ти помогне да се справиш със страховете и съмненията ти.

Някои хора прибягват до психолога, когато се почувстват пренатоварени от ситуацията и неспособни сами да се справят с нея. На много хора в същите условия като теб им е много трудно да се изправят пред диагнозата рак, пред леченията, пред връщането към нормалността… Чувстват се блокирани, виждат, че не напредват и не се чувсват никак удовлетворени от своя начин на действие.

Все пак, не е необходимо да чакаш да се почувстваш пренатоварен. Можеш да поискаш помощ когато започнеш да забелязваш признаци на неразположение и започнеш да чувстваш, че нещо не е наред. Можеш да го направиш също така, ако ти е необходима ориентация или помощ за вземане на решения или разрешаване на проблеми.

Намесата на психолог може да ти помогне да подобриш качеството на своя живот, да развиваш поведения и умения, които да ти бъдат полезни, да намериш начин да се изправяш срещу трудните ситуации, да контролираш емоции и мисли, които са неприятни и/или да променяш факторите в средата ти, които допринасят за споменатите проблеми. В някои случаи, някой чужд на нашата среда – в този случай един професионалист, може да ти помогне да наблюдаваш условията по-обективно и да намираш решения, за които по-рано не си помислял.

Един специалист може да ти помогне също да подобриш своите социални и семейни отношения, да общуваш по-добре със своята среда и да говориш за заболяването си със своите деца, своя партньор или с други хора. Може да те подкрепи също и за връзката ти с партньора и в сексуален аспект, за да посрещнеш трудностите, които могат да се появяват.

Указания за вземане на решение

Препоръчително е да прибегнеш до психолог или психиатър в следните случаи:

  • Ако преди си страдал от емоционални разстройства.
  • Ако наскоро си имал травматични преживявания, като загуба на любим човек.
  • Ако често се появяват мисли, че да искаш да се откажеш от всичко.
  • Ако консумираш прекалено много алкохол или други наркотици.
  • Когато времето и честотата на симптомите са увеличени. Ракът, онкологичното лечение… могат да бъдат оправдание за много от посочените по-горе симптоми. Но когато продължават във времето, повтарят се прекалено често (например плач, тъга…) може да е полезно да се запише час при психолог. И обратно, може да се случи така, че позитивните поведения (да се помага, да се общува…) да не са достатъчно чести или продължителни.
  • Когато заболяването, лечебните процедури, страничните ефекти… предизвикват у нас силно неразположение и страдание.
  • Ако се почувстваш обзет от мъка, страх, тъга, безпокойство или каквато и да е друга емоция.
  • Ако изпитваш силна болка, нарушения на съня или липса на апетит.
  • Ако преценяваш, че може да ти помогне.

Не се колебай да потърсиш помощ. Има много професионалисти, които могат да ти помогнат да се справяш с емоциите, които могат да възникнат по време на боледуването, като те подкрепят през целия процес и подобряват качеството на живота ти.

Виж продължение: При кой психолог да отида?

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?