BezRak.com

Прочети още статии на тема:

начин на живот

Какво количество вода трябва да пием на ден? Вижте в таблицата.

Какво количество вода трябва да пием на ден? Вижте в таблицата.
13 ноември 2017

Всички знаем какво представлява химичното съединение вода – прозрачна течност без мирис и цвят. Водата заема около 70% от повърхността на Земята, но само 3% от водоизточниците са годни за консумация.

Според проведена анкета 40% от българите не пият достатъчно вода. Тази статистика е доста обезпокоителна. В същото време е вредно да се отива и в другата крайност – приема на твърде голямо количество вода (4-5 литра на ден). Не е вярно твърдението, че колкото повече вода се пие, толкова по-добре е това за здравето и в частност – за бъбреците.

Водата в човешкия организъм

Водата е основен елемент на организма и никое същество не може да живее без нея. Съдържанието на водата в организма зависи от няколко фактора – пола, възрастта и килограмите. С възрастта количеството вода в човешкия организъм намалява. При новородените то представлява около 75% от теглото, докато при по-възрастните спада до 50%. Има някои твърдения, че по-пълните хора имат в тялото си по-малко течности от по-слабите.

Липсата на достатъчен прием на вода възпрепятства правилното функциониране на организма и води до множество здравословни проблеми.

Какви са ползите от водата?

Водата е изключително важна за здравето ни. Тя е необходима в борбата с раковите болести, инфекциозните заболявания, за поддържане на силна имунна система. Водата участва активно в обмяната на веществата, поддържа телесната температура, пренася кислород и хранителни вещества до всички клетки на тялото, прочиства организма от токсините.

Приемът на достатъчно количество вода гарантира правилното функциониране на всички органи и системи и запазването на баланса на течностите в тялото.

Водата отнема „негативната енергия“ не само като я пием, но и докато се къпем. Според алтернативната медицина, водата отмива лошите чувства, негативните влияния, стреса, страха и енергийното замърсяване.

Доказано е, че водата потиска апетита и често е неизменна част от предписанията за диетичен режим.

Водата е от съществено значение за всяка клетка и функция в организма и липсата ѝ може да доведе до различни здравословни проблеми.

Недостиг на вода

Както споменахме по-горе, недостатъчния прием на вода може да доведе до множество здравословни проблеми. Ето някои от тях:

  • умора, главоболие и световъртеж;
  • намалена концентрация и работоспособност;
  • нарушаване на функциите на нервната система: ниско или високо кръвно налягане;
  • проблеми с бъбреците и черния дроб;
  • храносмилателни проблеми, зепек, язва, гастрит и наднормено тегло;
  • състарена кожа.

Кога трябва да пием вода?

Масово хората пият вода когато усетят жажда. Препоръчително е обаче да се приема неголямо количество вода на равни интервали през деня. По този начин няма да бъде затруднявана работата на бъбреците.

По време на хранене не трябва да пием вода, защото в противен случай разреждаме стомашните сокове и пречим на правилното храносмилане и усвояване на веществата. Препоръчително е да пием вода 15 минути преди или 2-3 часа след хранене (в зависимост от храната, която сме приели).

Добре е да знаем, че загубите на вода се увеличават при физическо натоварване, горещо време, ниска влажност, голяма надморска височина, консумация на напитки, съдържащи кофеин, алкохол и храни богати на фибри.

За всяка напитка, която съдържа кофеин, трябва да се изпива една допълнителна чаша вода.

Каква вода да консумираме и трябва ли да я редуваме?

Минерални води – добиват се от 300 до 700 метра дълбочина при температури над 20 градуса по Целзий. Минералите от скалите са преминали във водата и поради тази причина те са с по-висока минерализация – 200-450 мг/литър.

Изворните води – добиват се от 0 до 100 метра дълбочина при температура под 20 градуса по Целзий. Минерализацията при тях е по-ниска около 80 – 100 мг/литър.

Трапезните води – също могат да имат много ниска минерализация. При тях това се постига чрез обработка с цел дезинфекция, отстраняване на лош мирис или вкус. Най-добрият пример за трапезна вода е чешмяната вода. Тя задължително е филтрирана и обработена с хлор. Тя изминава хиляди километри по водопреносната мрежа и изменя състава си в зависимост от тръбите и водоемите, през които е текла и престоявала.

Важно е да редуваме водата, която приемаме, за да избегнем привикването на организма към ползите от минералната вода. Важно е да се отбележи, че препоръката за редуване не означава да заменим една марка минерална вода с друга марка. Този вид редуване няма голям смисъл, защото макар и да има малко различие в стойностите на минералите, повечето минерални води съдържат еднакъв вид вещества.

Да пием ли студена или топла вода?

Когато приемаме студена вода, това води до свиване на кръвоносните съдове в гастроинтестиналния тракт и по този начин затрудняваме процеса на храносмилане и забавяме усвояването на хранителните вещества. Студената вода изисква отделяне на енергия от тялото, съответно метаболизмът ни изразходва калории и това негово свойство се ползва при диети.

Приемът на хладка вода сутрин на гладно с добавен сок от половин лимон е един полезен начин да започне денят ни.

Колко точно вода трябва да пием?

Всички сме чували, че стандартно се препоръчва приемането на 1,5 – 2 литра течности дневно. Под „течности“ обаче не бива да се разбира кафета, чайове, сокове или безалкохолни напитки, пълни със захари. Няма добър заместител на водата за човешкия организъм, затова най-добре пийте само нея.

Ето точно какво количество вода на ден трябва да приемаме спрямо теглото си:

Тегло Количество вода Брой чаши*
9 кг 0,25 литра 1
18 кг 0,50 литра 2
27 кг 0,75 литра 3
36 кг 1,00 литра 4
45 кг 1,25 литра 5
54 кг 1,50 литра 6
63 кг 1,75 литра 7
72 кг 2,00 литра 8
81 кг 2,25 литра 9
90 кг 2,50 литра 10
99 кг 2,75 литра 11
108 кг 3,00 литра 12

* За ваше улеснение количеството вода е измерено и в чаши от по 250 милилитра.

Не забравяйте – водата е нашето здраве!

Ако намирате информацията в статията за полезна – споделете я с вашите близки и познати. Също така можете да ни оставите коментар под статията.

Сподели
Прочети още статии на тема:

начин на живот

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар