BezRak.com

профилактика

Кръвно-мозъчната бариера и връзката ѝ с рака

Кръвно-мозъчната бариера и връзката ѝ с рака
05 октомври 2017

Кръвно-мозъчната бариера – КМБ (The Blood-Brain Barrier – BBB) е пример за изобретателността на човешкия организъм. КМБ предпазва човешката невронна мрежа от проникването на външни патогени, метаболитни промени и молекулярни субстанции, които може да са само вредни за останалите органи, но токсични за мозъка.

Кръвно-мозъчната бариера е изключително селективна по отношение на преминаващите през нея субстанции. Това са само тези, които държат ключа към здравето на мозъка и целия организъм, включително пролиферацията и оздравителните процеси на мозъчно-свързаните и други форми на рак.

Кръвно-мозъчната бариера: страж на границата на мозъка

Тя е изплетена от плътно подредени ендотелни клетки, които чувствително ограничават нейната пропускливост. Кръвоносните съдове на мозъка нямат пори, през които може да се осъществява бърз обмен на молекули между кръвообращението и тъканите. КМБ има също и тесни канали, които още повече ограничават това, което преминава. По протежение на цялата кръвно-мозъчна бариера, неврони и не-невронни клетки бдят постоянно и действат като „детоксикационен отряд”. Тези клетки поддържат целостта и функционалността на централната нервна система в едно.

Цялата тази активност означава, че при нормални обстоятелства, само определени субстанции, „отговарящи на критериите”, имат достъп до мозъка. Това са много малки мастно разтворими молекули и не са субстрати за активни транспортери (AETs). Такива са някои газове, водата, както и глюкозата и аминокиселините, свързани с други малки молекули, наречени „преносител – медиирани транспортери” (CMTs) или „рецептор – медиирани транспортери” (RMTs).

Как възпалението засяга кръвно-мозъчната бариера

Нормалните функции на кръвно-мозъчната бариера се променят при възпаление. Когато КМБ се възпали, целостта ѝ се нарушава и тя започва да пуска по-едри частици, включително патогени и „ксенобиотични субстанции” (вкл. токсини от околната среда) да преминават през повърхността й. Години наред учените знаеха, че съществува връзка между възпалението и отслабването на кръвно-мозъчната бариера, но не знаеха каква е тя.

През 2014 година, обаче, обединено проучване от Великобритания и Холандия установява тази връзка: молекулата MicroRNA-155, която има способността да създава микроскопични процепи в невро-епителиалните клетки, дава възможност на патогените да преминават бариерата. Повишените нива на MicroRNA-155 са донякъде отговорни за състоянието, наречено „Пропускащ мозък” (“Leaky Brain”). Интересен е фактът, че високите нива на MicroRNA-155 са свързани също и с появата на различни видове рак, включително левкози, лимфоми, мозъчни тумори и рак на млечната жлеза.

Връзката между пропускливото черво и пропускливия мозък

Състоянието, което експертите по функционална медицина днес наричат „Пропусклив мозък”, много наподобява едно друго състояние, обичайно за съвременния свят – „Синдрома на пропускливото черво”. Пропускливият мозък се свързва със симптоми като тревожност, депресия, замъглено съзнание и по-сериозни заболявания, като аутизъм и мултиплена склероза. Излиза, че връзката е доста по-тясна от самото название. Не случайно дебелото черво се нарича „втори мозък”. Мозъчната структура и структурата на дебелото черво имат много сходства, като например ограничената пропускливост, която разделя двете системи от кръвообращението. И червото, и мозъкът имат еднакви протеинови субстанции, наречени оклудин (occludin) и зонулин (zonulin), които гарантират целостта и на двете бариери – мозъчната и чревната. Необходими са изследвания за определяне на повишени антитела към тези протеини, за да се постави диагноза „Пропусклив мозък” или „Пропускливо черво”.

Разбира се, пропускливото черво отдавна се свързва с по-честата изява на определени състояния, като алергии и автоимунни заболявания. Проучване на Университета Томас Джеферсън, Филаделфия, САЩ (Thomas Jefferson University) установява през 2012 година връзка между пропускливото черво и рака. Гуанилил циклаза-С (GC-C) е тумор-супресиращ хормон, намиращ се в храносмилателния тракт и отговарящ за поддържане на структурната цялост.

Според Скот Уолдман (Scott Waldman, PhD, MD), директор на Гастроинтестиналната ракова програма (Gastrointestinal Cancer Program) към Раковия център Кимел на университета Джеферсън (Kimmel Cancer Center), когато GC-C е потисната при лабораторни мишки, се нарушава не само целостта на интестиналната бариера. Потискането на GC-C дава възможност за засилване на възпалителните процеси и нахлуването на канцерогенни вещества в кръвообращението, които увреждат ДНК. Туморите бързо се формират извън стомашно-чревния тракт – в черния дроб, белия дроб и лимфните възли.

През 2011 година китайски изследователи установяват наличието на гуанилил циклаза-С и в мозъка. Учени от Обединения Медицински Колеж в Пекин, Китай (Union Medical College, Peking) откриват молекулата в средномозъчните допаминови неврони. При премахването на GC-C при лабораторни мишки се появили признаци на хиперактивност и Синдром на дефицит на вниманието (ADHD). При възстановяване на GC-C мишките се върнали към нормалното си състояние.

Четири начина за потискане на възпалението, подобряване здравето на мозъка и превенция на рака

Има десетки начини за потискане на възпалението, лечение на връзката мозък-черво и превенция на рака. Представени са четири начина за да постигнете това, които можете да започнете да практикувате още днес:

 1. Ограничете излагането на електро-магнитните излъчвания на клетъчни телефони

  Проучванията отново и отново показват, какви поражения може да получи вашия мозък и изобщо организма при свръх-излагане на електро-магнитна радиация (ЕМР) от клетъчен телефон. Всеки път, когато се постави телефон до ухото се случва следното: сензорите на външната част на мембраната се възбуждат от ЕМР. Това довежда до началото на каскада от биохимични реакции, които имат за цел да защитят клетката. Стрес-протеините, произвеждани в този момент, „втърдяват” клетъчната мембрана, така, че токсините и отпадните материали не могат да напуснат клетката. Това пък води до натрупване на свободни радикали вътре в нея. Резултатът е възпалителна реакция, повишаване на MiRNA-155 и нарушаване на кръвно-мозъчната бариера. Това позволява на токсините свободно да преминават в мозъка, което може да стане пусков механизъм за мозъчни тумори и други заболявания. Всъщност, едно от последните проучвания установи, че само половин час разговор с телефон на ухо увеличава риска от поява на мозъчен тумор с 40%!

  Клетъчните нарушения се появяват бързо; всеки път, когато сме изложени на ЕМР, кръвно-мозъчната бариера започва да се уврежда. Добрата новина е, че процесът бързо претърпява обратно развитие, стига да се премахне източника на радиация. Клетъчните телефони са част от нашия свят и скоро няма да изчезнат.

  Има обаче мерки, които може да се предприемат за предпазване. Свикнете да ползвате телефона си на високоговорител или си набавете научно-валидирано защитно устройство против ЕМР към мобилния телефон и други електронни устройства – особено компютри и рутери с излъчване на WiFi.

 2. Ограничете консумацията на житни продукти

  Дори да не страдате от цьолиакия, или глутенова непоносимост, създайте си навик да избягвате консумацията на тестени изделия, като хляб, паста, сладкиши и др. Житните продукти съдържат субстанция, наречена житен зародишен аглутинин (WGA), предизвикващ имунотоксичност и невротоксичност.

  При индивиди с нарушена чревна флора, свръхнаселяване с Candida или непоносимост към глутен и/или казеин (белтък на млякото), присъствието им в храната може да предизвика “самоoтравяне”, свързано с производството на алкохолно-подобни субстанции, и най-вече ацеталдехид. Ацеталдехидът може да наруши протеинното свързване и да доведе до малабсорбция на витамините от групата В, които са незаменими за синтеза на невротрансмитерите и хормоналния баланс. Японският професор и здравен експерт Казудцо Ниши (Kazudzo Nishi) установява, че „поне едно от десет психиатрични разстройства се дължи на авто-интоксикация на червата”.

 3. Спете достатъчно и пълноценно

  Мелатонинът е един от малкото антиоксиданти, които преминават кръвно-мозъчната бариера. Произвежда се по време на сън в хипофизната жлеза, която се намира точно отвън на бариерата.

  Изследванията показват, че мелатонина стимулира тумор-супресивните гени и противодейства на агресивните естрогени, включително токсичните „ксеноестрогени”, които водят до рак на млечната жлеза. Мелатонинът предпазва също и от мозъчна дегенерация. Дефицит на мелатонин е свързан както с Болестта на Алцхаймер, така и с рака на млечната жлеза. Излъчването на клетъчните телефони потиска продукцията на мелатонин, което е още една причина да следвате практиките за безопасната им употреба.

 4. Използвайте натурални субстанции за поддържане на здравето на мозъка и потискане на възпалението

  Към тях спадат здравословните ненаситени мазнини, куркуминът и есенциалните масла, като това от тамян. Мозъкът съдържа около 60% мастни вещества, така че, когато приемате омега-3 мастни киселини (ленено масло, рибени масла) вие не само помагате на чревния си тракт, но и на мозъка си!

  Проучванията показват, че натуралната субстанция куркумин, намираща се в индийската подправка куркума, е една от малкото субстанции, преминаващи кръвно-мозъчната бариера. Тя е многообещаваща не само поради своите противо-възпалителни и противо-ракови свойства, но и поради способността си да регенерира нови мозъчни стволови клетки. И накрая, тъй като есенциалните масла са ароматни смеси, съставени от малки молекули, те също преминават кръвно-мозъчната бариера. Проучвания, при които са използвани масла от смирна и тамян са установили тяхната ефективност за предизвикване на апаптоза при тумори на мозъка и други видове рак. Есенциални масла от люти чушки могат да имат незабавен ефект при тревожност и адаптивност. Мечата стъпка помага за хормоналния баланс и осигурява бързо усещането за спокойствие.

Възпалението влияе на всичко

Новите научни изследвания за връзката между кръвно-мозъчната бариера, червата и възпалението ни казват това, което античните лечебни системи знаят от векове. Нашето здраве зависи от деликатната игра на различни субстанции, комуникации и взаимодействия между всички системи. Това, което засяга една, засяга всички. Науката започва да разкрива специфичните молекулярни пътища, по които това се случва и накрая всичко сочи към главния виновник за заболяванията: възпалението. Станете защитник на собствените си мозък и черва, правейки малки промени в начина си на живот и диетата. Така ще намалите възпалението и ще достигнете крепко здраве!

Накратко

 • Кръвно-мозъчната бариера предпазва нашата сложна невронна мрежа от външни патогени, метаболитни промени и молекулярни субстанции, които могат да бъдат вредни за останалите органи и токсични за мозъка.
 • При нормални обстоятелства, достъп до мозъка получават само вещества, които „отговарят” на дадени критерии.
 • Когато кръвно-мозъчната бариера се възпали, тя се уврежда и започва да пропуска по-големи частици, включително патогени и „ксенобиотици” (токсини от околната среда), да преминават през нея.
 • „Пропускливият мозък” е състояние, изразяващо се в депресия, тревожност, неясно съзнание и по-тежки заболявания като аутизъм и мултиплена склероза.
 • Има десетки начини за редуциране на възпалението, оздравяване на връзката мозък-черва и превенция на рака. Ето няколко прости начина за постигане на това:
  • Ограничете излагането си на електро-магнитно облъчване от клетъчни телефони
  • Намалете консумацията на житни продукти
  • Осигурете си дълъг и здравословен сън
  • Приемайте натурални субстанции за осигуряване на мозъчно здраве и потискане на възпалението.

Източник: The Truth about Cancer By Dr. Veronique Desaulniers

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?