BezRak.com

Прочети още статии на тема:

лекарствени гъби при рак

Лечение на рак с лекарствени гъби

Лечение на рак с лекарствени гъби
16 февруари 2015

Лекарствените гъби в традиционната китайска и европейска медицина

В Източна Азия множество висши базидиомицетни гъби от хилядолетия се използват за лечение. Тяхното приложение в традиционната народна медицина е много разпространено.

През 3 век преди Христа в Китай се развива култ към билковите еликсири, които се приемали за безсмъртие или за удължаване на живота. Гъбата, която става основна съставка на тези еликсири, присъства в най-ранните записки на китайската алхимия и това е гъбата Рейши (Ganoderma lucidum).

Император Ши Хуанг Ти (259-210 пр. Хр.), известен с изграждането на Великата китайска стена, не жали усилия, за да получи „еликсира на живота“. Той изпраща флота от 3000 души и даоисткия свещеник Хсу Фу като техен адмирал, с цел да търсят и открият „еликсира“ по островите на източните морета. През 109 г. пр. Хр. в императорския дворец се появяват рисунки на гъбата Рейши, което е знак, че търсенето явно се е увенчало с успех. През 1004 г. от н.е. император Чен Сунг нарежда да му донесат всички гъби Рейши, намерени в империята. Според докладите, за три години му били доставени 10 000 екземпляра от гъбата. Така тази гъба и благодатното ѝ въздействие стават достъпни само за импера­торското семейство и за най-важните дворцови служители.

Китайският лекар Вху Шуй, живял по времето на династията Мин (1368-1644) възхвалява като „еликсир на живота“ една друга гъба – Шийтаке (Lentinula edodes). Лекарят твърдял, че гъбата успешно лекува настинки, стимулира кръвообращението и ак­тивира издръжливостта.

Още през 7 век по времето на династията Тан се появяват сведения за медицинското приложение на гъбата Аурикулария (наречена още „юдино ухо“ или китайска черна дървесна гъба – Auricularia polytricha). Народната медицина я препоръчва срещу слабост след раждане и срещу запушване на кръвоносните съдове.

От Китай традиционната китайска медицина се разпространява в цяла Източна Азия. Информацията за приложението на лечебните гъби намира особено добър прием в Япония. Тук познанието за тях се задълбочава още повече и така се разкриват нови възможности за приложение на микотерапията (лечението с лекарствени гъби). Оттогава до днес, голямото уважение към лекарствените гъби в цяла Източна Азия се е запазило. В китайската „Материя медика“ (Enumeration of Chinese Materia Medica), публикувана през 1999 година, са посочени 29 вида лекарствени гъби, които се използват много успешно като допълнение и в помощ на съвременните методи за лечение в китайските болници.

Целта на традиционната китайска медицина е стимулирането на положителните фактори, които влияят върху здравето на пациента и укрепването на защитните сили на организма. Тези основни принципи са залегнали в основата на различни изследвания на нови билкови и гъбени продукти с противотуморно действие. Изследователите търсят така наречените „биологични модификатори на имунния отговор“. Това са субстанции, които стимулират позитивните и отстраняват негативните фактори за човешкия организъм. В Китай прилагането на биологични модификатори на имунния отговор (каквито са например екстрактите от лекарствени гъби) стои наравно с класическото лечение – екстракти от лекарствените гъби се прилагат наред с хирургията, химиотерапията и лъчевата терапия в редица китайски болници и институти.

Западът също има данни за целенасоченото използване на гъби като лекарствени средства още в древността. Предполага се, че още праисторическият „леден човек Йоци“ е използвал гъбите като лекарство – с тленните му останки е намерена торбичка, съдържаща брезова пореста гъба. Факт е, че лекари и природоизследователи от античния свят като Плиний, Диоскорид, Гален и Скрибоний Ларг са познавали лечебното действие на някои гъби и са разпространявали знанията за приложението им в медицината.

Науката за лекарствените гъби днес

Деветият международен конгрес на „Международното научно общество по лекарствените гъби“ (International Society for Mushroom Science – ISMS), който се провежда през 1974 г. в Токио бележи началото на „бума“ на разпространение на информация относно лечебните свойства на висшите гъби и тяхното значение за здравето на съвременния човек.

Организаторите на конгреса, начело с д-р Кисаку Мори, поставят в центъра на вниманието лечебната сила на висшите гъби, особено на гъбата Шийтаке (Lentinula edodes). Оттогава не прекъсва информационният поток относно благоприятното въздействие на множество различни видове висши гъби върху имунната система на човека и техния здравословен и лечебен ефект.

На проведени по-късно международни форуми – през 1987 г. в гр. Брауншвайг, Германия; през 1991 г в Дъблин, Ирландия; през 1993 г. в Хонгконк и 1994 г. в Гуанджоу, Китай; през 1995 г. в Оксфорд, Великобритания; през 2000 г. в Маастрихт, Холандия; през 2004 г. в Маями, САЩ и през 2005 г. в Шанхай, Китай са публикувани други важни резултати от редица изследвания. От 2001 г. се провеждат междуна­родни специализирани конференции по микотерапия, които целенасочено се занимават с лечебната сила на висшите гъби. Международен екип от експерти издава списанието „Международен журнал по медицинските гъби“ (International Journal for Medicinal Mushrooms), посветено изключително на тази тематика. Днес няма реномирано научно събитие в областта на приложната микология, на което да не се изнасят поне няколко реферата относно лечебната сила на гъбите – особено за лечение на редица тежки заболявания.

По отношение изследване на лекарствените гъби, Германия представлява своеобразен център за Европа, където микотерапията се цени като много сериозна наука. Професори, начело с проф. д-р Ян Лелей и различни научни екипи от Германия следят информацията за лечебните свойства на гъбите и работят съвместно с лаборатории на немски фармацевтични производители.
Можете да се снабдите с книгата на проф. Лелей на български език „Лечебната сила на гъбите“.
През 2013 година в България е регистрирано „Общество по лекарствените гъби България“. На сайта на Обществото http://mikoterapia.bg ще намерите интересна и полезна информация за най-често използваните лекарствени гъби и много случаи на болни от рак, на които те са помогнали.

Виж продължение: Кои са противотуморните вещества в гъбите?

Сподели
Прочети още статии на тема:

лекарствени гъби при рак

1 Коментар

  1. Gocho Gochev
    Gocho Gochev ноември 10, 05:18

    Mnogo polezen sait!!! Pozdraviavam vsichki,koito uchavstvat v negovoto sazdavane!Pojelavam vi uspeh!Gochev

    Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи