BezRak.com

рак на ларинкса

Лъчетерапия при рак на ларинкса

Лъчетерапия при рак на ларинкса
27 октомври 2014

Лъчетерапията е метод, при който се използват йонизиращи лъчения за локално или локорегионално третиране на определени тумори чрез високоенергийни рентгенови лъчи.

Целта е да се унищожат туморните клетки, при възможно най-малко увреждане на здравите тъкани около тумора.

При повечето тумори се прилага външна лъчетерапия. Използват се големи апарати, които в нито един момент не влизат в контакт с пациента.

Лъчетерапията може да се използва самостоятелно или в комбинация с други методи на лечение. Тя може да се прилага преди оперативната интервенция, за да се намали размера на тумора и да се улесни операцията, или след интервенцията, за да се консолидира лечението.

Може да се прилага и в комбинация с химиотерапия за подобряване на ефекта (лъче-химиотерапия).

Прилагането на лъчетерапия е винаги индивидуализирано, т.е. всеки пациент получава специфично лечение, различно от това на другите пациенти, в зависимост от локализацията и разпространението на заболяването.

В зависимост от целта, за която се прилага, лъчетерапията при рака на ларинкса може да бъде лечебна или палиативна (за облекчаване на симптоматиката).

В зависимост от локализацията и най-вече от стадия на заболяването, лъчетерапията може да се прилага с лечебна цел, особено в ранни етапи. Обикновено дава добри резултати при тумори с глотисна локализация.

С изключение на туморите на глотиса, почти винаги се налага лечението да обхване цялата шия.

ВЪНШНА ЛЪЧЕТЕРАПИЯ

Лъчетерапията се назначава и планира от онколог лъчетерапевт.

Планиране или симулация на лечението

Преди да се започне със самото лечение е необходимо то да бъде планирано или симулирано. Целта е да се определят редица параметри, които ще варират в зависимост от вида, местоположението и разпространението на процеса, както и от характеристиките на отделния пациент.

По време на симулацията се имитират условията, при които впоследствие ще бъде проведено лечението, и се определят правилното положение и областта за третиране.
Обикновено, за да се изчисли дозата, с която ще бъде облъчен както туморът, така и здравите тъкани около него, е необходимо скенерно изследване или компютърна томография, като получените изображения се въвеждат в компютър.

Въпреки че симулацията може да бъде продължителна и досадна, нито една от включените в нея процедури не е болезнена. Единственото неудобство е, че пациентът трябва да лежи неподвижно в симулатора докато трае планирането, като времето е различно при различните пациенти – между половин и един час.

След планиране на лечението е необходимо то да бъде възпроизвеждано в точно същия вид всеки ден. При този вид тумор са много важни устройствата за имобилизация на пациента. Именно върху тях се отбелязва областта, която ще бъде облъчвана.

Как се прилага?

Ако цялата доза на облъчване се приложи в рамките на един сеанс, ще се причини сериозно увреждане на тъканите. За да се сведат до минимум страничните ефекти, общата доза на облъчване се разделя и разпределя на определен брой сеанси и дни. Съгласно установения стандарт, в продължение на пет дни в седмицата се провежда по един сеанс, като се почива два дни, обикновено събота и неделя.

За провеждането на лъчетерапия не е необходима хоспитализация – пациентът се явява в болницата за извършване на процедурата и след приключването ѝ се връща вкъщи.

За постигането на максимална ефективност при лечението на рака на ларинкса, от съществено значение е сесиите да бъдат провеждани без прекъсване. Спазвайте предложения от лекаря план и избягвайте ненужните прекъсвания.

Колко време продължава лечението?

Обикновено лъчетерапията продължава от две до седем седмици, в зависимост от прилаганата доза и общия брой на сеансите.

Дневната сесия продължава само няколко минути (около петнадесет).

Къде се провежда?

Помещенията, в които се провежда лечението, се наричат „бункери за лъчетерапия”. Те са изградени от дебели бетонни стени, които осигуряват пълна изолация и не допускат изтичане на радиация.

По време на процедурата ще бъдете сами в помещението, но специализиран персонал ще контролира процеса чрез телевизионен монитор и интерфон.

След приключване на дневната процедура можете да поддържате контакт с други лица, тъй като не излъчвате никаква радиация. Няма причина да променяте социалните, трудовите или семейните си взаимоотношения докато трае лечението.

Вторични ефекти

Лъчетерапията унищожава болните клетки, но в същото време може да засегне близки до третираната област здрави тъкани и да причини странични ефекти, които се проявяват само в третираната област.

Страничните ефекти при лъчетерапията трудно могат да бъдат предвидени с точност, тъй като зависят от множество фактори: област на тялото, в която се прилага лечението, доза на облъчване, брой на сеансите и индивидуална чувствителност на пациента.

В някои случаи ефектите са минимални, докато в други те са по-сериозни и е необходимо назначаване на медицинско лечение за тяхното контролиране.

Общи странични ефекти

 • Умора (астения) Често по време на лъчетерапията може да се чувствате по-уморени от обикновено. Самото лечение предизвиква малко умора, но тя може да бъде следствие от други, съпътстващи лечения и от ежедневното пътуване до болницата. Това усещане е временно и преминава известно време след приключване на лъчетерапията. Въпреки че някои хора продължават да изпълняват нормалните си задачи, препоръчително е да си починете няколко часа след провеждането на лъчетерапевтичната сесия.
 • Кожни реакции Кожата на третирания участък може да претърпи промени, които са много сходни с тези при слънчево изгаряне. Две или три седмици след започване на лъчетерапията се появява зачервяване (еритема). С напредването на лечението се получава по-тъмна пигментация, която изчезва един до два месеца след приключване на терапията.
 • Опадане на косата Лъчетерапията унищожава космения фоликул, поради което две или три седмици след започване на лечението в облъчената област се наблюдава опадане на косата.
  В този случай се засяга брадата в третираната област на шията и опадането на космите е постоянно.

Специфични странични ефекти

 • Лигавицата е силно податлива на действието на облъчването, в резултат на което възникват изменения (мукозит). Те, макар и да не са сериозни, могат да създадат дискомфорт. Започват да се усещат една или две седмици след началото на лечението. С напредването на лечението в лигавицата се появяват малки ранички (афти), които, макар и да не се виждат на ларинкса, причиняват неприятно усещане и затруднено дишане и говорене. Засягането на лигавицата в тази област се нарича ларингит.
 • Много често, поради изменението на лигавицата, възниква гъбична инфекция. Ако това се случи, лекарят ще Ви препоръча най-подходящото лечение и проблемът ще се реши в рамките на няколко дни.
 • Затруднено гълтане (дисфагия): то може да бъде съчетано със задавяне, загуба на апетит и вкус, което затруднява още повече храненето на пациента.
 • Обичайно е възникването на сухота в устата и гърлото (ксеростомия).
 • Ако пациентът не се оперира и се подложи само на лъчетерапия в глотисната област поради наличието на малък тумор, може да възникне дисфония или афония поради възпаление на гласните връзки.

Всички тези промени могат да попречат на правилното хранене. Важно е да уведомите възможно най-скоро лъчетерапевта за всяка забелязана промяна. Той ще Ви даде насоки за лечение, които трябва да следвате, за да намалеят неприятните усещания.

Препоръки

Важно е преди да започнете лъчетерапия за рак на ларинкса, да поставите пред лъчетерапевта всички въпроси, които можете да имате във връзка с какъвто и да било аспект на лечението. Той ще Ви отговори и ще Ви даде индивидуални съвети.

Грижи за кожата

Кожата е органът, който първи получава облъчване, поради което е важно да се полагат специални грижи за нея от момента на започване на лечението.

 • Не мажете с никакъв крем, мехлем или лосион третираната област, без да се консултирате предварително с лъчетерапевта.
 • Не покривайте третираната област с пластири или лепенки, тъй като при опит да бъдат отлепени, може да се нарани кожата.
 • Мийте третираната област само с вода, като избягвате сапуните. Подсушавайте чрез леко попиване.
 • Важно е да избягвате най-общо наранявания на кожата в третираната област, като порязвания и драскотини.
 • Избягвайте бръсненето при възможност или използвайте електрическа самобръсначка, за да избегнете агресивно въздействие върху кожата.

Тези препоръки се отнасят само до третираната област, за останалата част на тялото се полагат нормални грижи.

Излагане на слънце

Третираните при лъчетерапия области стават много чувствителни към слънцето и затова не трябва да бъдат излагани на слънчева светлина поне през първата година след приключване на лечението.

След този период от време можете да намалите въздействието от излагането на слънце като използвате слънцезащитни кремове или покривате с дреха третираната област.

Употреба на храни и напитки

Обикновено не е необходимо да се променя хранителният режим по време на лъчетерапия, освен в случай на усложнения. Все пак е важно да имате предвид следното:

 • Горещите храни дразнят; за предпочитане е храните да се приемат студени или на стайна температура.
 • Избягвайте употребата на дразнещи напитки като алкохол, кафе и т.н.

В случай на дисфагия (затруднено гълтане):

 • Яжте бавно и дъвчете добре храната. Помогнете си с малко вода, за да улесните преглъщането на храната.
 • Избягвайте твърди храни като хляб или месо, тъй като са по-трудни за преглъщане. За предпочитане е да си подготвяте храната под формата на пюре.
 • Поемайте харесвани храни в момента, в който изпитате желание, без да чакате определения за хранене час, като за предпочитане е да избирате храни, богати на въглехидрати като ориз, макаронени изделия и т.н.

Тютюнопушене

Много е важно пациенти с рак на ларинкса да се откажат от пушенето.

Виж продължение: Химиотерапия при рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?